CSR bliver afgørende for virksomheders succes

Hos Bevola er det sociale ansvar en essentiel del af virksomhedens strategi for fremtidens forretning.

14.04.2014

CSR.dk

Det omdømme, en virksomhed kan skabe med sin CSR-indsats, bliver ifølge Bevola-direktør Tommy Horn vigtigt for rekrutteringen af de ypperste medarbejdere. Foto: iStock..

Der findes ikke et bedre værktøj end CSR for virksomheder, der gerne vil bidrage til at sikre en bedre verden og samtidig opbygge et fornuftigt omdømme.

Det fastslår Tommy Horn, administrerende direktør i Ringsted-virksomheden Bevola, der leverer løsninger til opbygning af lastbiler, hængere og trailere. Han betragter Bevolas mange CSR-indsatser inden for arbejdsmiljø og klima som en fuldstændig integreret del af virksomhedens strategi og ledelse.

Læs også: Barrierer for en MMV ved arbejdet med CSR
 
”Den måde, vi udvikler os på som mennesker, virksomhed og samfund, er grundlaget for den bæredygtighed, der skal til for at skabe succes på den længere bane. Vi har startet en proces her i Bevola, der handler om, at vi skal tage vores del af det sociale ansvar. Hvis vi samtidig kan skabe en bedre forretning, gør vi to gode ting i denne verden, for når forretningen vokser, kan vi tage flere medarbejdere ind”, siger Tommy Horn.

En af måder, som Bevola tager socialt ansvar på, er i sin politik for medarbejdersammensætningen, hvor der er fastsat et mål på fem procent for, hvor mange udsatte ansatte, virksomheden skal have. Blandt de fem procent er folk med funktionsnedsættelser, tidligere kriminelle og unge med ADHD.

”De belaster ikke virksomheden, da alle i Bevola bidrager positivt til forretningens udvikling. Hvis du finder de rette opgaver, er de udsatte ligeså effektive som ansatte på normale vilkår. De er ikke dårlige medarbejdere, nærmest tværtimod, fordi de har fået en chance i livet, som de er supertaknemmelige for. Resten af medarbejderstaben bliver også mere effektiv, fordi man ved at tage sig af udsatte mennesker øger stoltheden og engagementet på arbejdspladsen”, siger Tommy Horn.

Læs også: Social business og CSR - same, same but different?

Han er ikke i tvivl om, at den sociale ansvarlighed indirekte løfter Bevolas indtjening, både ved et lavere sygefravær og mindre gennemtræk af medarbejdere. Ifølge direktøren har Bevola et sygefravær på to procent, og 40 procent af medarbejderne har det seneste år ikke haft en eneste sygedag.

For fem år siden lå sygefraværet på fem procent, og det havde en negativ indflydelse på bundlinjen. Hvad angår gennemtrækket i virksomheden, har kun fire medarbejdere forladt Bevola i de seneste fem år, og to af dem er kommet tilbage, fortæller han.

CSR og bundlinjen
Tommy Horn har det svært med folk, der hele tiden taler om, hvad CSR betyder for bundlinjen. For en bundlinje stykkes jo sammen af en masse elementer, for eksempel kan en kursudvikling mellem forskellige lande eller investering i nye produkter betyde, at bundlinjen bliver ramt, mener han. Derfor vil Tommy Horn gerne operere med en social bundlinje på længere sigt. 
 

<p>”Der er en ærgerlig tendens i Danmark til, at CSR er luft og vindfrikadeller”.</p>

- Tommy Horn, administrerende direktør i Bevola

”Jeg spørger mig selv om, hvorfor flere virksomheder ikke tager et socialt ansvar. Der er en ærgerlig tendens i Danmark til, at CSR er luft og vindfrikadeller. Så længe folk ikke mener, at CSR kan måles, glider det hen over hovederne på dem. Mange virksomheder gør trods alt noget, men de er ikke særlig gode til at fortælle om det”.

Direktøren forklarer det manglende CSR-engagement med, at mange virksomhedsledere, især i krisetider, bruger alt krudtet på driften.

”Fokus ligger på flere ordrer og på at få dem, man har, hurtigt igennem produktionen og lageret. Desuden er det, efter min opfattelse, kun en lille procentdel af de danske virksomheder, der ved, hvad CSR dækker over, og hvad det kan bruges til. Mange steder glemmer man at kigge ud i fremtiden og forholde sig til, hvordan fundamentet for virksomheden udvikler sig. Fordi så mange ledere fokuserer stringent på driften, mister de kontakten til, hvad der sker uden for virksomhedens fire vægge”.

CSR og rekruttering
Når der på et tidspunkt går hul på markederne for alvor, og virksomhederne skal bruge mere arbejdskraft, bliver CSR et særdeles vigtigt parameter, mener Tommy Horn.
  
”Der bliver kamp om talentmassen. Når jeg taler med unge, er det fuldstændig klart, at hvis en virksomhed ikke har en ordentlig profil, er de ikke interesseret i at arbejde for den. Det vil give de virksomheder, der ikke har taget hul på CSR, kæmpeproblemer i kampen om de bedste medarbejdere. Det vil ikke længere vælte ind med ansøgninger”.

Læs også: Tre virksomheder – tre forskellige CSR-udfordringer

At Bevola sidste år vandt ’People Prize’ ved CSR Awards har løftet virksomhedens omdømme og betydet, at flere taler om Bevolas CSR-indsats, mener Tommy Horn.

”Flere ved nu, at vi ikke bare er en virksomhed, der tænker på profit, jern og metal. Vi tænker også på mennesker. Gennem mange år har det lydt, at medarbejderne er virksomhedens vigtigste aktiv. Det er bare ikke særlig mange steder, at man kan se det. Jo bedre forhold, du kan skabe for dine medarbejdere, jo mere skaber du også i din virksomhed. Vi er i gang med at opbygge et omdømme, som bliver vigtigt, men du skal kunne stå inde for det. Folk vil have åbenhed og transparens”, siger direktøren.

Tommy Horn, administrerende direktør i Bevola, deltager i et netværksprojekt, Ringsted CSR, hvor virksomheder kan få hjælp til at komme i gang med CSR. Foto: Bevola..

CSR-målsætninger for 2014
Blandt Bevola og Tommy Horns CSR-målsætninger i år er at få underleverandørerne til at skrive under på et code of conduct. Det er et stort arbejde, da Bevola har et sted mellem 300-400 underleverandører, så det er ikke en opgave, der bliver løst i 2014. Der skal forhandles med hver enkelt leverandør, og planen er, at starte med de største og derefter bevæge sig nedad på leverandørlisten.

”Det er et vigtigt område for os at få styr på”, siger Tommy Horn.

Et andet CSR-projekt i 2014 handler om det selvstyrende individ. Her skal den enkelte medarbejder blive bedre til at tage beslutninger inden for sit område.

”For mig handler CSR også om, at de ansatte føler sig trygge i deres jobfunktion. Mange vil gerne tage ansvar. Men ansvar kræver også en bred indsigt, for eksempel kan salgsafdelingen træffe nogle beslutninger, der ødelægger logistikken, fordi salg vidste for lidt om logistik. De enkelte funktioner skal derfor vide mere i bredden og vide, hvilke konsekvenser en beslutning har for andre dele af virksomheden. Det øger trygheden i hverdagen, når du ved, hvordan du skal agere”.

Læs også: CSR-tendenserne lige nu?

På produktsiden forventer Bevola at introducere det første cirkulære produkt i indeværende år.

”Vi skal bort fra at udvikle, producere og smide væk, men derimod skabe produkter, der kan leve længere, kan destrueres bæredygtigt, og som kan genbruges igen og igen. Det kræver både en adfærdsændring og en ændring i måden at tænke på”, siger Tommy Horn og nævner, at Bevola eksempelvis er den eneste i branchen, der justerer sine traileraksler.

”På det punkt er vi langt foran vores konkurrenter. Hvis man gjorde det på alle aksler i Europa, ville det kunne aflæses på emissionen. Så det handler både om, at vi skaber nogle produkter, der distancerer sig fra konkurrenternes, og at produkterne samtidig bliver mere klimavenlige”.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online