CSR-tendenserne lige nu?

Globaliseringen betyder ændrede CSR-krav til de små- og mellemstore virksomheder og det giver helt nye udfordringer for rådgivningsbranchen i forhold til hvilke ydelser, der skal leveres.

16.05.2013

Sponseret

Egon Dall, adm. direktør i Green Network, Green Network

Uanset om man agerer på det danske hjemmemarked eller er en del af en stor international koncern forventes det, at der er styr på CSR-arbejdet og at det kan dokumenteres. Virksomhedernes klassiske CSR-indsatsområder indenfor miljø og medarbejdertrivsel får i dag følgeskab af krav om overholdelse af fx internationale menneskerettigheder, ansvarlig leverandørstyring, anti-korruption, innovation og udbredelse af miljøvenlige produkter.

Derudover kommer selve dokumentationen af de gode tiltag, altså regulær rapportering og ikke mindst en kommunikationsindsats, som sobert og troværdigt fortæller omverdenen om CSR-arbejdet. Det betyder øget rådgivning til de små- og mellemstore virksomheder, som oftest ikke har egne CSR- og/eller kommunikationsafdelinger in-house. I stedet har CSR-indsatserne ofte været noget, som en enkelt medarbejder har fået som opgave, gerne i forbindelse med CSR i klassisk forstand omkring medarbejdertrivsel eller reducering af miljøbelastende stoffer, men uden at det har været forankret i en overordnet strategi for virksomheden.

Det er nyt for mange små virksomheder, at de kan miste forretningsandele, når de fx ikke har ordentlig dokumentation af deres CSR – noget som flere og flere udenlandske samarbejdspartnerne kræver. Ikke mindst globaliseringen har fremmet en mere tydelig CSR-dagsorden, som betyder at vi har virksomheder, som har brug for rådgivning og processtøtte til at udarbejde en CSR-rapport, der lever op til internationale rapporterings standarder og følger FN’s Global Compact.

Men også virksomheder, som agerer på det danske hjemmemarked oplever, at der er forretningsfordele ved at dokumentere og kommunikere om sit CSR-arbejde, som fx rengøringsvirksomheden, som gerne vil differentiere sig fra konkurrenterne i en branche, hvor der er mange dårlige historier om underbetalte medarbejdere og dubiøse underleverandører.

Men CSR-rådgivning handler også om medarbejdertrivsel og sikkerhed på arbejdspladsen. De fleste virksomheder er på plads med arbejdsmiljøorganisation og systematiske sikkerhedsprocedurer, men det sidste stykke vej før der man er i bund med arbejdsulykkerne handler om ændring af kultur og adfærdsmønstre, som den industrivirksomhed ved Vejle, der havde brug for rådgivning i forhold til at indført en nul uheld-sikkerhedskultur for at komme arbejdsulykkerne til livs.

CSR er altså mange ting. Fokus på CSR har ofte fokus på de 1500 største virksomheder, som ifølge Årsregnskabslovens §99 skal rapportere deres  samfundsansvar, men de små- og mellemstore virksomheder har også behov for at dokumentere at de tager samfundsansvar – det handler om risikostyring og dét at være en attraktiv samarbejdspartner uanset om man opererer herhjemme eller i udlandet.

27.01.2021Green Network

Sponseret

Nyt landsdækkende partnerskab skal formidle viden om bæredygtig udvikling med fokus på bundlinjen

22.10.2020Green Network

Sponseret

Nye rapporteringskrav – hvad ønsker virksomhederne?

05.10.2020Green Network

Sponseret

Interview: En grønnere vognpark – Kaj Madsen Fjelstrup A/S

05.03.2020Green Network

Sponseret

Green Network lancerer værktøj til FNs Verdensmål rettet mod SMV’er

20.02.2019Green Network

Sponseret

Erfaringer efter 25 års arbejde med bæredygtighed

30.11.2018Green Network

Sponseret

Interview m/ Lærke Skaksen, CSR Responsible ved Lidl Danmark: Det fik jeg ud af CSR Træning med Green Network