Sådan skal du rapportere på verdensmålene

Ny vejledning fra UN Global Compact og Global Reporting Initiative giver klare retningslinjer for, hvordan virksomheder kan fortælle om deres arbejde med verdensmålene. Den bygger på kendte principper, og beder om at få både det gode og det dårlige med.

19.12.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Med en ny udgivelse om rapportering og verdensmålene vil de to organisationer bidrage til at fjerne usikkerhed og uvished om, hvordan de skal arbejde med de 17 mål.

Således får virksomhederne i  rapporten Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide vejledning i, hvordan de kan definere og prioritere, sætte mål for og rapportere på deres bidrag til FN’s 17 verdensmål. Hensigten er, at alle virksomheder uanset størrelse kan gøre brug af de forskellige elementer i den proces, vejledningen foreslår, og som er indsat som grafik til højre.

Fra "Integrating the SDGs into Corporate Reporting: A Practical Guide". .

Både negativt og positivt skal med
Det bærende princip i vejledningen er, at virksomheder skal se på både deres positive og negative bidrag til verdensmålene. Det skal ske gennem det, rapporten kalder ”principled prioritization”, hvor man med udgangspunkt i etablerede principper undersøger:

  1. Risiko for mennesker og miljø, hvor virksomheder kan bidrage til verdensmålene ved at håndtere deres aktiviteters potentielle og aktuelle negative påvirkninger af mennesker og miljø – både i egen drift og i værdikæden.
  2. Muligheden for at skabe verdensmålsrelaterede produkter, services og investeringer som bidrager positivt opfyldelsen af målene.

I en pressemeddelelse siger GRI’s direktør, Tim Mohin, da også, at vejledningen vil ”...hjælpe virksomhederne med at komme videre fra den nuværende trend hvor man bare kortlægger aktiviteter og programmer ud fra verdensmålene og hen mod at skabe forandring”. Noget man vist godt kan oversætte til, at rapportering på verdensmål som en kommunikationsøvelse med gode historier og ikoner i fine farver bør være fortid.

Se det som en forlængelse af ledelse og implementering
Repræsentanter for en international gruppe af virksomheder, er også kommet med deres input til vejledningen, og bakker om fokus på handling. En af gruppens deltagere er Lene Bjørn Serpa, som har ansvaret for governance og integration af bæredygtighed i A.P. Møller-Mærsk – herunder rapportering. 

Lene Bjørn Serpa fra A.P. Møller-Mærsk har deltaget i den gruppe af virksomheder, som har hjulpet Global Compact og GRI med at udvikle rapporteringsvejledeningen. .

”Virksomheder er modsat stater ikke forpligtet til at rapportere på deres bidrag til verdensmålene, men vi oplever klart stigende forventninger fra stakeholders om, at vi gør det. Det har været en af virksomhedsgruppens input til vejledningen, at den må tale om rapportering i bredeste forstand, hvor rapporteringen er en forlængelse af ledelse og implementering,” siger Lene Bjørn Serpa.

Læs mere: Pharmavirksomhed rapporter direkte på SDG-targets

Tre år efter verdensmålenes lancering er situationen den, at virksomhederne prøver sig frem med rapportering på verdensmålene. Det fører til rigtig mange modeller og varianter.

”Men hvis der skal ske et ordentligt ryk frem på rapportering for virksomheder, kræver det enighed om, hvad best practice er. Her har vores input været, at det ikke skal være en isoleret indsats at rapportere på verdensmålene set i forhold til det virksomhederne allerede bør og gør, når de rapporterer på deres samfundsansvar,” siger Lene Bjørn Serpa.

Principper og væsentlighed
Måske af den grund er vejledningen er en samtænkning af forventningerne til rapportering i forhold til Global Compacts 10 principper, GRI’s rapporteringsstandard, verdensmålene, retningslinjerne for menneskerettigheder og erhverv og OECD’s guidelines for multinationale selskaber.

Og lige så snart man hiver disse nøgleværktøjer ud af CSR-redskabsskuret, så er man færdig med at arbejde kun med det, man bedst kan overskue selv. Så handler det om hvor ens påvirkning er størst og hvad stakeholderne forventer. Eller som der står i lanceringspressemeddelelsen:

Læs mere: Virksomheder deler viden om verdensmål og forretning

”Vejledningen fraråder virksomheder at udvælge verdensmål og tilknyttede målsætninger baseret på hvad der er lettest for dem at rapportere på. I stedet bør virksomheder fokusere på, hvad det er vigtigst for dem at arbejde med og derfor også væsentligst for deres forretning.”

Flere gode råd
Vejledningen kommer som en del af Global Compacts arbejde med rapportering på verdensmål, og de oplyser, at man med fordel kan benytte den sammen med Business Reporting on the SDGs: An Analysis of the Goals and Targets som kommer med forslag til konkrete indikatorer, man kan arbejde med, og In Focus: Addressing Investor Needs in Business Reporting on the SDGs, som fokuserer på investorers informationsbehov.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

12.02.2024CSR.dk

Dialog med investorer får virksomheders klimadata frem i lyset

08.02.2024CSR.dk

Malerkæde hjælper bygherrer med stigende dokumentationskrav

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

07.02.2024L'Oréal Danmark A/S

Sponseret

L'Oréal Groupe har for 8. år i træk fået tredobbelt 'A' af CDP

02.02.2024CSR.dk

Så kom standarderne for SMV’ers rapportering

24.01.2024CSR.dk

Non-compliance med CSRD kan give fængselsstraf i Frankrig

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online