Millionprojekt skal gøre SMV’ere mere bæredygtige og digitaliserede

Et RUC-ledet projekt har modtaget omkring 13,5 millioner kroner til at samskabe en åben læringsplatform for små og mellemstore virksomheder. Formålet er at støtte SMV'er med at skabe digital og bæredygtig udvikling.

Ifølge lederen på projektet er digitalisering grundlæggende et gør-det-selv-projekt.. Foto: 123rf.com.

09.11.2023

CSR.dk

Når man er en lille eller mellemstor virksomhed, er der ikke altid tid i kalenderen eller ressourcer nok til at højne og anvende digitale løsninger. 

Derfor leder Roskilde Universitet nu South Baltic Interreg-projektet med titlen ’Consideration’ med partnere fra Tyskland, Polen, Litauen, Sverige og Danmark.

Baggrunden for projektet er, at de sydbaltiske regioner har udfordringer, idet store dele af deres – for det meste landlige – regioner halter efter landsgennemsnittet med hensyn til at anvende digitale teknologier.

Læs også: Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation

”Det gør det oplagt at arbejde på tværs af grænserne for at finde fælles løsninger. Flere undersøgelser viser, at en af hindringerne for digitalisering er manglen på digitale kompetencer i SMV’erne samtidig med manglen på tid og ressourcer. Derfor skal en interventionsstrategi være fleksibel, og værktøjerne skal være nemme at bruge, billige og let tilgængelige,” siger projektleder Margit Neisig.

Erfaringer fra et tidligere projekt med titlen ’Digitale Veje til Vækst’, som RUC har deltaget i, viser, at når konsulenter laver digitaliseringsstrategier for virksomhederne, bliver disse strategier ofte ikke implementeret efterfølgende. 

Det peger på behovet for, at SMV'erne selv arbejder med deres digitaliseringsstrategi, mener Margit Neisig.

”Digitalisering og digital transformation kræver forberedelse, tager tid, kræver digitale kompetencer, der også handler om digital praksis og omfatter alle medarbejderes kompetencer. Nøgleordet er involvering. Erfaringer fra projektet ’Digitale veje til vækst’ viser, at digital transformation skal læres, så det bliver en operativ kompetence for virksomheden,” siger hun.

Om projektet

  • Via projektet udvikles og pilottestes en digital læringsplatform i et bredt partnerskab, der samarbejder på tværs af universiteter, teknologiparker, læringsinstitutioner, handelskamre/erhvervscentre samt offentlige myndigheder og SMV'erne.
  • Projektet har til formål at udvikle et digitalt strategiudviklingsværktøj og et sæt underværktøjer på en open source-platform med tilhørende kurser til at understøtte SMV'ernes kompetence i at arbejde strategisk med digitalisering og bæredygtighed.
  • Efter projektets afslutning skal løsningen leve videre støttet af en nonprofitorganisation finansieret af gebyrer fra serviceudbydere, men løsningen skal fortsat være gratis og videreudvikles for SMV'erne.

Kilde: Roskilde Universitet.

Bæredygtighed forudsætter digitalisering
Ifølge projektlederen er digitalisering i bund og grund et gør-det-selv-projekt. 

Alt skal ikke kun læres, men også vedligeholdes og videreudvikles ved virksomhedens egen kraft. 

Læs også: De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus

Erfaringerne viser også, at grøn omstilling, klimatilpasning, bæredygtighed og cirkulær økonomi nu er de mest effektive incitamenter for virksomheder til at øge deres digitale rejse.

”Mange SMV'er ved ikke, hvor de skal starte og slutte, hvilke løsninger, der findes til de specifikke behov, og de er ikke særlig bevidste om de data, der er tilgængelige i hele deres egen organisation, og hvilken værdi de kan have,” siger Margit Neisig.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online