Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation

Projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion' har i en ny rapport taget temperaturen på den grønne omstilling hos de danske produktionsSMV’er. Og budskabet er klart: De grønne løsninger skal styrkes - gerne gennem samarbejde med vidensinstitutioner.

41 procent af de danske SMV'ere i undersøgelsen føler ikke et pres for at implementere bæredygtighedsinitiativer. Arkivfoto..

10.05.2023

CSR.dk

Bæredygtighed skal være en investeringsagenda i danske produktionsvirksomheder.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion', som ATV har udarbejdet sammen med Industriens Fond.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, der løfter sløret for, hvor godt det går med den bæredygtige omstilling hos SMV'ere i fremstillingsindustrien, og her svarer halvdelen, at der er behov for ny teknologi til at fremme virksomhedens grønne omstilling.

Læs også: Opfølgning: Flere SMV’er dropper klimastrategi for scope 3

Kun 7 procent af respondenterne svarer, at mere end 10 procent af virksomhedens udgifter er afsat til forskning og udvikling.

Og det begrænser virksomhedernes muligheder for at udvikle nye, bæredygtige løsninger, lyder advarslen i rapporten.

”En central udfordring er, at virksomhederne ikke har gjort bæredygtighed til en investeringsagenda. Vi er nødt til at ændre på det beslutningsgrundlag, som virksomhederne forlader sig på. Her skal bæredygtighed indarbejdes som en faktor. Når virksomheden investerer, udvikler eller indkøber produkter, så skal man tænke bæredygtighedsdimensioner ind upfront," fortæller Brian Vejrum Wæhrens, professor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet og en del af projektets arbejdsgruppe.

Rapporten peger på, at der er et uforløst potentiale i øget samarbejde med vidensinstitutioner. I spørgeskemaundersøgelsen svarer blot 7 procent, at de samarbejder med GTS-institutioner om grøn omstilling. 13 procent samarbejder med uddannelsesinstitutioner, 16 procent med forskningsinstitutioner, mens 36 procent samarbejder med andre virksomheder.

Ydre pres er på vej
I undersøgelsen spørges der blandt andet ind til, om virksomhederne mærker pres til implementering af bæredygtighedsinitiativer.

Og her svarer hele 41 procent, at de hverken mærker sådan et pres fra kunder, samarbejdspartnere eller myndigheder.

I 2024 træder EU’s bæredygtighedsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft. Dette omfatter de store virksomheder, men vil indirekte påvirke SMV’erne, når de store virksomheder skal rapportere på deres værdikæder.

Det bliver derfor afgørende for de mange danske produktionsSMV’er, der også er underleverandører, at de kan levere de nødvendige data, som de store virksomheder vil kræve, mener Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos maskinproducenten Aasted, som også er med i arbejdsgruppen.

”Man skal gøre sig klart, at det er en stor opgave, der ligger foran virksomhederne. Det handler i høj grad om, at man deler data i værdikæderne. Det er en kæmpe udfordring, for der er mange af de krævede data, som virksomhederne ikke har i dag, og de mangler standarder og værktøjer til at dele data,” siger han.

SMV’erne skal forberedes
Undersøgelsen viser, at produktionsSMV’erne på nuværende tidspunkt kun indsamler data på egen CO2-udledning og affaldsgenerering og eget vand-, energi- og ressourceforbrug i begrænset omfang. Kun 28 procent af virksomhederne svarer, at de rapporterer på bæredygtighedsindsatser.

Læs også: De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus

Projektet efterspørger derfor et grundigt oplysningsarbejde, der skal forberede SMV’erne på de kommende bæredygtighedskrav.

Dernæst er der brug for, at virksomhederne får hjælp til de nødvendige, bæredygtige tiltag, der ligger forude. Projektet anbefaler derfor, at der udvikles nye metoder, standarder og værktøjer, som virksomhederne kan bruge, når de i den nærmeste fremtid skal til at levere data til bæredygtighedsregnskabet.

”Allerede inden for de næste par år vil vi se, at der bliver stillet langt skrappere, grønne krav til SMV’erne, fordi de store virksomheder kommer til at stille krav til deres underleverandører. Så man bliver nødt til at forberede virksomhederne på, hvad der er på vej,” Jesper Jerlang.

- HCL

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark