H&M vil spinde nyt garn af dit gamle kluns

H&M vil bruge en del af overskuddet fra tøjindsamling til udvikling af genanvendelsesteknikker.

10.06.2013

CSR.dk

For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation..

Hennes & Mauritz (H&M) giver, som den første globale tøjkæde, nu kunderne mulighed for returnere brugt tøj i kædens butikker i hele verden.

Initiativet kommer, fordi H&M ønsker at reducere mængden af tøj, der ender sine dage på forbrændingsanlægget, selv om op mod 95 procent af materialerne kan genbruges.

Ifølge Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M, arbejder den svenske tøjkæde meget med at minimere de konsekvenser, som forretningen har, både på det miljømæssige og sociale plan.

Læs også: H&M offentliggør liste over leverandører

Alt slags tøj, uanset mærke, stand og kvalitet, kan afleveres og til gengæld får kunderne en voucher, der giver 15 procents rabat på en valgfri vare, for hver indkøbspose tøj der afleveres. Kunderne kan aflevere to poser om dagen, og tøjet sælges videre til H&M’s samarbejdspartner I:CO, der genanvender tøjet til blandt andet rengøringsklude og isoleringsmateriale.

Overskuddet fra tøjindsamlingen bliver doneret til et velgørende formål, i Danmark er valget faldet på Røde Kors. Ved større overskud vil en del gå til udvikling af nye genanvendelsesteknikker. I og med initiativet kun har kørt siden slutningen af februar, vil pengene først blive fordelt til næste år, hvor H&M lover fuld åbenhed om fordelingen. Allerede nu kan man dog se på H&M’s hjemmeside, at donationen til Røde Kors per 17. april udgør 335 euro, og at der er samlet knap 17 tons tøj sammen i Danmark. 

<p>”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”</p>

Henrik Lampa, CSR-manager for produkter i H&M

Brug for nye genanvendelsesteknikker
Der er ifølge Henrik Lampa flere teknologiske udfordringer forbundet med genanvendelse af tøj, som H&M gerne vil være med til at løse. De handler blandt andet om at kunne sortere tøjfibrene. Jo renere de er, jo bedre er mulighederne for genanvendelse. H&M følger desuden udviklingen inden for cellulosebaserede og syntetiske fibre tæt, i dag kan gamle fiskenet eksempelvis genanvendes til nye stykker nylon, fortæller Henrik Lampa. 

Læs også: H&M vil genbruge tøj i det uendelige

”Når tøj bliver kasseret, genanvendes langt under en procent i dag. Så vi tror på, at der er et stort potentiale for på kort sigt at nedbryde langt mere tøj til fibre. Og på længere sigt at producere nyt tøj i et lukket kredsløb”, siger han.

At Frelsens Hær og andre organisationer, der indsamler tøj, skulle modtage mindre mængder tøj på grund af H&M’s initiativ, er Henrik Lampa ikke bekymret for. 

”Vi modtager jo også tøj med huller i – vores interesse er at bidrage til, at meget mere tøj bliver genanvendt. Indleverer man allerede sit aflagte tøj til genbrug hos Frelsens Hær og andre, skal man endelig fortsætte med det”.

Det indleverede tøj bliver enten brugt til genbrug, genanvendelse, genvinding eller til at producere energi..

Erfaringer fra Schweiz
I Schweiz har tøjindsamlingen kørt som et pilotprojekt i halvandet år, først i 18 butikker og efter et halvt år i hele landet. I resten af verden lancerede H&M tøjindsamlingen i februar. Erfaringerne fra Schweiz er gode, fortæller Henrik Lampa.    

”Vi har fået en tilfredsstilende mængde tøj ind per butik, og kunderne er glade for initiativet. Vores håb er, at kunderne i resten af verden også vil synes om, at de kan aflevere brugt tøj på en enkel måde”.  

Læs også: H&M indkaldt til møde om arbejdsforhold

Ud over de teknologiske udfordringer har det været en kommunikativ udfordring at sprede budskabet om, at kunderne nu kan aflevere brugt tøj i H&M. Derfor har H&M iværksat en tre uger lang informationskampagne om initiativet. Ultimo april er konceptet lanceret i cirka halvdelen af H&M’s forretninger verden over, og i løbet af sensommeren skal der være opstillet indsamlingsbokse i alle forretninger.

Genbrugspapir viser vejen
Hvor langt er H&M fra at skabe et lukket kredsløb af tøj, der kan genanvendes i det uendelige?

Om indsamlingen

Om donationen 
For hvert indsamlet kilo tøj, donerer H&M 15 øre til en udvalgt velgørenhedsorganisation. I Danmark er valget faldet på Røde Kors. Mængden af indsamlet tøj og donerede beløb kan følges land for land på www.hm.charitystar.com.

”Hvis du kigger på andre brancher, for eksempel papirindustrien, blev der for 30 år siden stort set ikke genanvendt en eneste papirfiber.

I dag genanvendes langt mere end 50 procent. Inden det blev sat i værk, var der næppe mange, der troede på, at det kunne lade sig gøre. I dag er genbrugspapir en handelsvare, og vi tror på, at noget tilsvarende kan ske i tøjbranchen”, siger Henrik Lampa.

Han vurderer, at vi i løbet af fem år vil se, at tøjfibre genanvendes signifikant mere i lokalt lukkede kredsløb end i dag.
 

Læs mere her.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

23.05.2024P+, Pensionskassen for Akademikere

Sponseret

Nye risikoprofiler i P+ Bæredygtig

22.05.2024Valified

Sponseret

Årets SMV 2024: Valified som Guld Partner

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

13.05.2024CSR.dk

Klar tale om kompensation fra nordiske forbrugermyndigheder

13.05.2024CSR.dk

Greenwash-lovens lange arm i praksis

30.04.2024CSR.dk

NGO indtager ny rolle som leverandør af konferenceydelser

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen