Diversitet bliver nøglen til at tiltrække næste generation af medarbejdere
En ny rapport fra Tænketanken EQUALIS peger på, at danske virksomheder skal tage unges forventninger til inklusion og ansvar alvorligt, hvis de vil stå stærkt i kampen om fremtidens arbejdskraft.
Foto: 123RF.com
Hvordan kan erhvervslivet sikre, at unge medarbejdere ikke blot bliver ansat, men også bliver? Det spørgsmål er omdrejningspunktet i en ny rapport fra Tænketanken EQUALIS, udarbejdet med støtte fra Industriens Fond.
Rapporten bygger på spørgeskemasvar fra 2.001 unge i alderen 18 til 35 år og 1.002 ledere i den private sektor. Målet har været at finde frem til, hvilke greb danske virksomheder kan tage i brug for at tiltrække og fastholde den næste generation af ansatte.
Kernen i rapportens konklusion er tydelig: Unge efterspørger konkrete, mærkbare handlinger, når det gælder mangfoldighed, lige muligheder og inklusion på arbejdspladsen. Hele 57 procent svarer, at det i høj eller nogen grad har betydning for dem, at arbejdspladsen arbejder aktivt med disse temaer.
Samtidig fremgår det, at mange unge har høje forventninger til ansvar og involvering, men også behov for tydelige rammer, sparring og en klar rollefordeling. Det stiller nye krav til ledere og organisationer. Ifølge rapporten oplever 47 procent af lederne, at unge medarbejdere udfordrer dem mere end ældre medarbejdere.
Fem konkrete greb
Rapporten peger på fem lavthængende frugter, som virksomheder kan arbejde med allerede nu. Det handler først og fremmest om at vise, at der faktisk bliver gjort noget. Det kan ske ved at synliggøre relevante data i f.eks. bæredygtighedsrapporter, årsrapporter eller på virksomhedens hjemmeside. Det kan være data om medarbejdertrivsel, kønsfordeling i ledelse eller andelen af fleksjob og lærlinge.
Dernæst anbefales det at gentænke rekrutteringsprocesser og stillingsopslag, så de bliver mere konkrete og lettere at afkode. Det gør det nemmere for unge uden lang erhvervserfaring at forstå arbejdsindholdet og se, om de matcher kravene. Her foreslås blandt andet brug af kravsspecifikationer og opgaveløsning frem for klassiske cv og ansøgninger.
Onboarding er også en del af pakken. Her opfordres virksomheder til at skabe ensartede og gennemtænkte introduktionsforløb, der giver plads til spørgsmål og feedback. Det skaber tryghed i de første vigtige uger på en ny arbejdsplads.
Derudover fremhæves vigtigheden af klare rammer for arbejdsopgaver og karriereudvikling. Det kræver både tydelighed og transparens, så unge kan forstå, hvordan de kan udvikle sig og hvad næste skridt er.
Sidst men ikke mindst skal fleksibilitet tænkes med i planlægningen af arbejdsdagen. Det gælder både arbejdstid og måden, opgaver tilrettelægges på.
EQUALIS konkluderer, at fremtidens innovation og vækst afhænger af virksomhedernes evne til at samarbejde med og investere i de næste generationer, hvor det er tydeligt, at diversitetsarbejdet ikke blot er en nice-to-have, men en need-to-have.
- lhs