Forskere vil skabe mad ud af den blå luft
I Foulum skal forskere nu teste en ny teknologi, der omdanner CO2 og brint til protein ved hjælp af grøn strøm og mikroorganismer. Målet er at kunne dyrke flere fødevarer til verdens voksende befolkning uden brug af ny landbrugsjord.
Foto: 123rf.com
På Aarhus Universitets forskningscenter AU Viborg er forskere nu klar til at teste en ny teknologi, der kan forvandle CO2 og brint til protein.
Målet er at kunne producere mad uden brug af landbrugsjord, sollys eller konventionelle ressourcer som vand og gødning. Dermed håber forskerne på at skabe en løsning på, hvordan man kan brødføde verdens voksende befolkning uden at rydde mere natur. Pilotanlægget ligger i Foulum og fungerer som en prototype for fremtidens proteinfabrikker.
Teknologien bygger på en proces, hvor CO2 og brint først omdannes til eddikesyre i en iltfri reaktor. Eddikesyren fungerer som næring for gærceller, som derefter producerer en proteinrig biomasse. Produktionen er drevet af grøn strøm, og ambitionen er, at biomassen kan raffineres til funktionelle proteiner med neutral smag, egnet til fødevarer.
"Biomassen er et kæmpe miskmask af alle mulige slags proteiner”, siger Anne Louise Dannesboe Nielsen, institutleder på Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet og fortsætter: "Men vores håb er, at vi med enkel oprensning kan få proteiner ud, som både har funktionelle egenskaber og en neutral smag. Sådan nogle, som kan gøre nytte i fødevarer, som f.eks. at binde vand i en mayonnaise eller skabe skum på en cappuccino”.
Kan blive en ny brik i fremtidens fødevaresystem
Forskerne bag projektet understreger, at teknologien ikke skal erstatte landbruget, men supplere det i takt med, at klimaforandringer og biodiversitetskrise presser de arealer, hvor der kan dyrkes fødevarer i dag.
"Af hensyn til klima- og biodiversitetskrisen bliver arealer til den konventionelle og primære produktion taget mere og mere ud. Det betyder, at vi har brug for alternativer til at supplere det konventionelle landbrug”, forklarer Thomas Lundgaard, viceinstitutleder ved Institut for Bio- og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet.
Teknologien er designet til at kunne bruge CO2 fra forskellige kilder, fx fra luften, havet eller industriskorstene, hvilket åbner muligheden for at etablere produktionen i mange forskellige typer områder. Derudover arbejder forskerne på at skabe en digital tvilling af anlægget baseret på data fra over 200 sensorer, så investorer kan vurdere risici og potentiale mere præcist.
- lhs
