Danske forbrugere vil have sund og klimavenlig mad

Sundhed og klimavenlighed topper listen over faktorer, som danske forbrugere synes, politikerne skal fokusere på i forhold til fødevarer.

Klimaaktivister har længe peget på linket mellem fødevarer og klima, som her ved en Oxfam-ledet demonstration in 2011, men nu indtager klimaet en stor andenplads på danske forbrugeres dagsorden. (Foto: Flickr).

04.02.2019

CSR.dk

Næsten havldelen af alle forbrugere peger i en spørgeskemaundersøgelse bestilt af FødevareWatch på sundhed og klima som det, politikere bør fremme. Til sammenligning vælger kun en tredjedel af spørgeskemaundersøgelsens deltagere økologi som det, der bør være størst fokus på. Det skriver finans.dk. 

Læs også: Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen

"Det er ikke ingen unaturlig udvikling, når man tager i betragtning, at der har været så meget fokus på klimaet i særligt det seneste halve års tid," siger direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen til FødevareWatch. 

Spørger man DI Fødevarer og Landbrug & Fødevarer, peger de på, at danske virksomheder er med på, hvad vej pilen peger. De siger også, "...at Danmark er meget langt fremme på scenen, når det kommer til at nedbringe klimabelastningen fra fødevareproduktionen". Der er i gang, siger de. 

"Vi og virksomhederne arbejder med det hver dag, og vi har det dejlige udgangspunkt, at vi er blandt de bedste i verden, når det handler om at producere klimavenlige fødevarer. Vi er måske ikke de bedste hele vejen rundt, men det er vi formentlig, når det kommer til at producere mælk og mejeriprodukter, blandt alle de øvrige fødevarer, som produceres, vil vi normalt anse os selv for at være blandt de ti bedste i verden. Arbejdet  gøres jo også af den grund, at en højere klimaeffektivitet normalt går hånd i hånd med en bedre driftsøkonomi. Derfor er det også ret ofte let at anspore landmænd og virksomheder til at prøve at gøre det endnu bedre," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk's artikel. 

Men vil de betale?
Men, for der er et men, så handler prioritering af klima og sundhed jo også om afsætning. Om forbrugernes villighed til at betale. Og det har jo historisk været sandt, at forbrugere ofte tænker et man gør noget andet. Som Leif Nielsen fra DI Fødevarer siger til finans.dk: 

"Vores virksomheder er i forvejen frontløbere inden for klima og sundhed og afprøver konstant nye produkter hos forbrugerne for at teste, hvad der er reel efterspørgsel efter. Man skal være opmærksom på, at målinger på det her område ikke altid afspejler, hvad forbrugerne er villige til at betale for, når de køber varerne," siger branchedirektøren.

Forskning og innvation, tak!
Det forbrugerne beder om er mere politisk fokus på sundhed og klima i forbindelse med fødevarer. Men hvad vil organisationerne gerne have, at politikerne gør?

I følge finans.dk, så handler det primært om at sikre, at udviklingen af fødevaresektoren fortsætter med mere forskning og innovation i klimavenlige fødevarer.

"Der er ingen tvivl om, at skal vi nedbringe klimapåvirkningen fra den danske fødevareproduktion yderligere, så bliver der både behov for mere og måske bedre forskning, udvikling, innovation og ny teknologi," siger Flemming Nør-Pedersen i finans.dk.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio til klimaforskning landbruget

Nogle af de seneste initativer er at landbruget selv har afsat 90 mio. kr. til klimaforskning inden for landbruget, og at regeringen har foreslået et klimamærke i stil med Ø-mærket til fødevarer. Der er dog stadig en del knaster at file af på det forslag. 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online