Uklare EU-regler hæmmer bæredygtige investeringer

EU’s regelsæt for bæredygtige investeringer er næsten to år gammelt. Men på grund af upræcise formuleringer opfylder det ikke sit eget mål om øget gennemsigtighed, lyder kritikken. Nu risikerer man, at det koster på både forbrugertilliden og udbuddet af grønne investeringsfonde.

EU's bæredygtighedsregulering risikerer ikke at leve op til sit eget mål om at bekæmpe greenwashing. Foto: Marian Vejcik / 123RF.

05.12.2022

CSR.dk

Et klart, transparent sæt af regler og standarder, som dæmmer op for greenwashing. Det var målet for den bæredygtighedsregulering, EU indførte i marts 2021. Til stor ærgrelse for stort set alle parter er det ikke lykkes:

”Nogle lokale myndigheder siger, at en artikel 9-fond skal være 100 procent bæredygtig, mens andre siger 90 procent. Der er også vidt forskellige metoder til at udregne, hvad en bæredygtig aktie er. Det gør, at ingen produkter kan sammenlignes overhovedet,” forklarer Hortense Bioy, der er chef for bæredygtig research hos analysehuset Morningstar, til Børsen.

EU’s klassificering af investeringer

Artikel 6: Produkter, der ikke stiller krav eller tager hensyn til bæredygtighed, klassificeres som artikel 6. De kaldes også sorte eller grå investeringer.

Artikel 8: Når et produkt får et artikel 8-stempel indeholder den bæredygtige elementer, men har ikke et grundlæggende bæredygtigt formål. De bliver ofte beskrevet som lysegrønne.

Artikel 9: Artikel 9-produkter regnes for de mest bæredygtige. Produktet skal have et bæredygtigt mål og bliver ofte beskrevet som mørkegrønne. Kriterierne for et artikel 9-produkt er brede, og der er endnu ikke direkte forbud mod investeringer i fossile aktiviteter.

Kilde: Børsen

”Derfor oplever vi lige nu, at mange udbydere er blevet mere forsigtige, indtil der er mere klarhed over reguleringskravene,” uddyber han.

Når forhandlere af for eksempel etf’er (exchange traded funds – eller investeringsfonde) går i en mere forsigtig retning, indebærer det, at de trækker grønne produkter ud af markedet eller nedgraderer dem indenfor EU’s klassificeringssystem. Amundi, som er en af de største udbydere af artikel 9-fonde, vil nedgradere deres artikel 9-fonde til artikel 8.

Føler sig snydt

Da en del af formålet med EU’s regulering også var at sikre et flow af investeringer ind i bæredygtige aktiviteter, er det et tab for Europa, når etf’er bliver nedgraderet til artikel 8-produkter på grund af en lille andel af investeringer i fossile aktiviteter.

Det mener i hvert fald Sondre Myge, som er esg-chef i norske Skagen Fondene:

“Jeg kan ikke pege på en 100 procent bæredygtig aktie. Kan du? Den findes ikke. EU har defineret bæredygtige investeringer meget statisk, men det er en dynamisk udviklingsproces,” siger han med henvisning til, at det, der er bæredygtigt i dag, ikke nødvendigvis fortsætter med at være det bæredygtige valg.

Men når artikel 9-produkter sælges som grønne investeringer, kan det på den anden side få andre negative konsekvenser, hvis de indeholder delelementer af grå investeringer.

Læs også: Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn

”Som forbruger føler du dig enormt hurtigt snydt. For når det bliver kaldt for mørkegrønne investeringer, de grønneste af de grønne, man kan foretage hos bankerne, så kan man ikke undgå at føle sig lidt ført bag lyset, hvis man så bagefter finder ud af, at det er gas, olie og kul, jeg har investeret i,” fortæller Jacob Ruben Hansen, der er økonom ved Forbrugerrådet.

Han oplever ofte forbrugere ikke kan gennemskue graden af grå investeringer i deres grønne investeringsprodukt og føler sig ført bag lyset.

“Det ødelægger jo tilliden for forbrugerne til grønne investeringer, og hvis det først sker, så mister vi en stor del af de milliarder, vi skal bruge i den grønne omstilling. Det er til skade for os alle sammen”, siger Jakob Ruben Hansen.

Kapitalforvaltere bestemmer selv

I Danmark kan man investere i 244 forskellige mørkegrønne investeringsfonde, der altså er klassificeret som et artikel 9-produkt. Dog er det i næsten halvdelen, at kundernes penge er placeret i selskaber, der baserer i hvert fald noget af deres forretning på fossil energi eller flyindustrien.

Det viser en kortlægning, som Børsen har foretaget sammen med ti andre europæiske medier i The Great Green Investment Investigation.

Værdien af de samlede grå investeringer i de mørkegrønne fonde i Danmark løber op i 23,1 milliarder kroner, hvilket svarer til 1,72 procent af den samlede værdi i artikel 9-fondene.

På CBS har Steen Valentin brugt de seneste 20 år på at forske i bæredygtighed og csr. Han er ikke overrasket over, at 109 ud af 244 danske mørkegrønne investeringsfonde også indeholder grå investeringer.

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

For det er kapitalforvalterne selv, der klassificerer deres produkter. Hvis de vurderer, at en investering i en sort virksomhed er grøn, fordi man bidrager til en bæredygtig udvikling i en fossiltung branche, er der ikke noget, der stopper dem i det. 

Det kan da også betale sig for fondsudbyderne. Hvor artikel 9-fonde kun går frem i popularitet blandt de europæiske investorer, gælder det samme ikke for hverken de sorte eller lysegrønne fonde. Ikke siden januar i år har der været vækst i investeringerne i artikel 8-fonde, mens det samme gælder for artikel 6-fonde siden marts. 

“Derfor er det ikke overraskende, at der er nogen, der synes, det er okay at tegne uden for stregerne,” siger Steen Valentin.

I sidste ende er EU’s regler i risiko for at blive netop det, som de skulle gøre op med, vurderer Mikael Bak, der repræsenterer næsten 15.000 danske aktionærer, som direktør i Dansk Aktionærforening.

“Vi skal undgå, at artikel 9-fonde bliver brugt som ren markedsføring, og derfor er det ekstra vigtigt, at de fonde, som i undersøgelsen (Børsens og de andre mediers kortlægning, red.) bliver fremhævet, enten forklarer deres investeringer bedre, eller får dem solgt fra,” udtaler han.

- KCP

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K