Uklare EU-regler hæmmer bæredygtige investeringer

EU’s regelsæt for bæredygtige investeringer er næsten to år gammelt. Men på grund af upræcise formuleringer opfylder det ikke sit eget mål om øget gennemsigtighed, lyder kritikken. Nu risikerer man, at det koster på både forbrugertilliden og udbuddet af grønne investeringsfonde.

EU's bæredygtighedsregulering risikerer ikke at leve op til sit eget mål om at bekæmpe greenwashing. Foto: Marian Vejcik / 123RF.

05.12.2022

CSR.dk

Et klart, transparent sæt af regler og standarder, som dæmmer op for greenwashing. Det var målet for den bæredygtighedsregulering, EU indførte i marts 2021. Til stor ærgrelse for stort set alle parter er det ikke lykkes:

”Nogle lokale myndigheder siger, at en artikel 9-fond skal være 100 procent bæredygtig, mens andre siger 90 procent. Der er også vidt forskellige metoder til at udregne, hvad en bæredygtig aktie er. Det gør, at ingen produkter kan sammenlignes overhovedet,” forklarer Hortense Bioy, der er chef for bæredygtig research hos analysehuset Morningstar, til Børsen.

EU’s klassificering af investeringer

Artikel 6: Produkter, der ikke stiller krav eller tager hensyn til bæredygtighed, klassificeres som artikel 6. De kaldes også sorte eller grå investeringer.

Artikel 8: Når et produkt får et artikel 8-stempel indeholder den bæredygtige elementer, men har ikke et grundlæggende bæredygtigt formål. De bliver ofte beskrevet som lysegrønne.

Artikel 9: Artikel 9-produkter regnes for de mest bæredygtige. Produktet skal have et bæredygtigt mål og bliver ofte beskrevet som mørkegrønne. Kriterierne for et artikel 9-produkt er brede, og der er endnu ikke direkte forbud mod investeringer i fossile aktiviteter.

Kilde: Børsen

”Derfor oplever vi lige nu, at mange udbydere er blevet mere forsigtige, indtil der er mere klarhed over reguleringskravene,” uddyber han.

Når forhandlere af for eksempel etf’er (exchange traded funds – eller investeringsfonde) går i en mere forsigtig retning, indebærer det, at de trækker grønne produkter ud af markedet eller nedgraderer dem indenfor EU’s klassificeringssystem. Amundi, som er en af de største udbydere af artikel 9-fonde, vil nedgradere deres artikel 9-fonde til artikel 8.

Føler sig snydt

Da en del af formålet med EU’s regulering også var at sikre et flow af investeringer ind i bæredygtige aktiviteter, er det et tab for Europa, når etf’er bliver nedgraderet til artikel 8-produkter på grund af en lille andel af investeringer i fossile aktiviteter.

Det mener i hvert fald Sondre Myge, som er esg-chef i norske Skagen Fondene:

“Jeg kan ikke pege på en 100 procent bæredygtig aktie. Kan du? Den findes ikke. EU har defineret bæredygtige investeringer meget statisk, men det er en dynamisk udviklingsproces,” siger han med henvisning til, at det, der er bæredygtigt i dag, ikke nødvendigvis fortsætter med at være det bæredygtige valg.

Men når artikel 9-produkter sælges som grønne investeringer, kan det på den anden side få andre negative konsekvenser, hvis de indeholder delelementer af grå investeringer.

Læs også: Rederier: EU-regulering skal være ægte grøn

”Som forbruger føler du dig enormt hurtigt snydt. For når det bliver kaldt for mørkegrønne investeringer, de grønneste af de grønne, man kan foretage hos bankerne, så kan man ikke undgå at føle sig lidt ført bag lyset, hvis man så bagefter finder ud af, at det er gas, olie og kul, jeg har investeret i,” fortæller Jacob Ruben Hansen, der er økonom ved Forbrugerrådet.

Han oplever ofte forbrugere ikke kan gennemskue graden af grå investeringer i deres grønne investeringsprodukt og føler sig ført bag lyset.

“Det ødelægger jo tilliden for forbrugerne til grønne investeringer, og hvis det først sker, så mister vi en stor del af de milliarder, vi skal bruge i den grønne omstilling. Det er til skade for os alle sammen”, siger Jakob Ruben Hansen.

Kapitalforvaltere bestemmer selv

I Danmark kan man investere i 244 forskellige mørkegrønne investeringsfonde, der altså er klassificeret som et artikel 9-produkt. Dog er det i næsten halvdelen, at kundernes penge er placeret i selskaber, der baserer i hvert fald noget af deres forretning på fossil energi eller flyindustrien.

Det viser en kortlægning, som Børsen har foretaget sammen med ti andre europæiske medier i The Great Green Investment Investigation.

Værdien af de samlede grå investeringer i de mørkegrønne fonde i Danmark løber op i 23,1 milliarder kroner, hvilket svarer til 1,72 procent af den samlede værdi i artikel 9-fondene.

På CBS har Steen Valentin brugt de seneste 20 år på at forske i bæredygtighed og csr. Han er ikke overrasket over, at 109 ud af 244 danske mørkegrønne investeringsfonde også indeholder grå investeringer.

Læs også: Færre unge føler et personligt ansvar overfor klimaforandringerne

For det er kapitalforvalterne selv, der klassificerer deres produkter. Hvis de vurderer, at en investering i en sort virksomhed er grøn, fordi man bidrager til en bæredygtig udvikling i en fossiltung branche, er der ikke noget, der stopper dem i det. 

Det kan da også betale sig for fondsudbyderne. Hvor artikel 9-fonde kun går frem i popularitet blandt de europæiske investorer, gælder det samme ikke for hverken de sorte eller lysegrønne fonde. Ikke siden januar i år har der været vækst i investeringerne i artikel 8-fonde, mens det samme gælder for artikel 6-fonde siden marts. 

“Derfor er det ikke overraskende, at der er nogen, der synes, det er okay at tegne uden for stregerne,” siger Steen Valentin.

I sidste ende er EU’s regler i risiko for at blive netop det, som de skulle gøre op med, vurderer Mikael Bak, der repræsenterer næsten 15.000 danske aktionærer, som direktør i Dansk Aktionærforening.

“Vi skal undgå, at artikel 9-fonde bliver brugt som ren markedsføring, og derfor er det ekstra vigtigt, at de fonde, som i undersøgelsen (Børsens og de andre mediers kortlægning, red.) bliver fremhævet, enten forklarer deres investeringer bedre, eller får dem solgt fra,” udtaler han.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

15.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online