Tag CSR alvorligt eller bliv straffet økonomisk

Den moderne virksomhed er nød til at betragte CSR som andet end velgørenhed for på den måde at mindske risikoen for skandaler, lyder det fra CBS-professor Andreas Rasche.

Den moderne virksomhed bør prioritere CSR højt, til tider også over økonomiske hensyn, mener Andreas Rasche fra CBS..

03.07.2018

CSR.dk

CSR skal ikke bare betragtes som ’nice to have’ for virksomhederne. CSR er ramme økonomisk alvor og en opgave, som skal tages alvorligt. 

Det budskab vil professor i Business in Society på CBS, Andreas Rasche, gerne give videre til de studerende på kurset ”Leading Responsible Corporations”, hvor han er blandt underviserne. For den moderne virksomhedsleder er det bydende nødvendigt at lære af eksempler som eksempelvis den kæmpe korruptionsskandale, der i 2006 og 2007 ramte elektronikgiganten Siemens.

Læs også: CBS kårer Lise Kingo til årets Æresalumne 2018

Virksomheden havde i en årrække brugt gigantiske summer til at bestikke sig til nye ordrer. Skandalen endte i et forlig, som kostede Siemens én milliard euro. Men kunne Siemens have undgået, at det gik så vidt? Og hvad kan man som leder i en nutidig virksomhed egentlig lære af sagen?

”Det handler om selvregulering,” siger Andreas Rasche til cbs.dk.

”Ved at introducere CSR- og bæredygtige initiativer til virksomheden, mindskes risikoen for, at virksomheden pludselig finder sig selv som centrum for en mediestorm eller korruptionsskandale som Siemens-eksemplet. Virksomhederne bliver nødt til at regulere dem selv”, understreger han.

”Lovgivningen er ikke altid tilstrækkelig – især hvad angår bæredygtighed, som ofte lader noget tilbage at ønske. Så virksomhederne er nødt til at træde til der, hvor det politiske system enten ikke er stand eller villige til at regulere”, tilføjer han.

Unilever som godt eksempel på nye muligheder
Mens Siemens-sagen er et eksempel på en virksomhed, som ikke når at selvregulere i tide, viser kurset blandt andet, hvordan CSR kan være en driver til at skabe nye markeder og dermed nye muligheder for indtjening. Andreas Rasche nævner dagligvarekoncernen Unilever som et eksempel.

Sammen med to andre forfattere har han skrevet den prisvindende case ”Sustainability as Opportunity: Unilever’s Sustainable Living Plan” om netop Unilevers håndtering af CSR – en case, som også indgår i kurset.

”Unilever-eksemplet viser, hvordan en virksomhed vælger at se CSR og bæredygtighed som en strategisk mulighed til at skabe konkurrencefordele. Ved at udvikle nye bæredygtige produkter, skaber de nye markeder og optimerer derved virksomhedens mulighed for indtjening. Det diskuterer vi ud fra casen,” forklarer Andreas Rasche.

Han understreger samtidig, hvordan det er vigtigt, at virksomheder ikke bare tænker i CSR, fordi det er godt for virksomhedens økonomi, men at man også skal mene det.

Læs også: Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning

”Når alt kommer til alt, er CSR og bæredygtighed op til den enkelte. Meget handler om forretning – man integrerer CSR i virksomheden, fordi det er godt for virksomhedens økonomi, men det kan ikke kun begrænses til det. Det går ikke, hvis vi siger, at vi kun taler om beskyttelse af menneskerettigheder, hvis det er godt for virksomhedens bundlinje. Det er ikke noget argument”, siger Andreas Rasche og fortsætter:

”Derfor er min udgangsreplik til deltagerne, at der vil komme øjeblikke i deres karrierer, hvor de støder ind i sager, hvor CSR ikke betaler sig finansielt. Men det burde ikke altid begrænse dem. I de tilfælde må de tænke på deres egne værdier, og de værdier, som de gerne vil have, at virksomheden står for.”

-AK

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J