Oplysning på livet løs om nye klimakrav til byggeri

Det kræver noget at blive klar til at leve op til de nye klimakrav til byggeriet. Det vil byggemarkederne gerne hjælpe med.

02.12.2022

CSR.dk

Nye klimakrav til byggeriet bliver hverdag for aktører i den danske byggebranche, når vi om en måned skriver 2023.

Det er en stor opgave for mange virksomheder i branchen, og skal man tro andre mediers dækning af emnet, så bliver branchens mange SMV’er hægtet af, rådgivere lagt ned af henvendelser og alle byggesager forsinket når de lander til godkendelse hos kommunen.

Byggemarkeder sætter ind
Byggemarkedet Bygma har valgt at gå aktivt ind i at forberede sine kunder på de nye tider. D. 1. december 2022 havde et nyt website således premiere, hvor man kan finde den nødvendige information om de nye lov-forhold for byggeriet. Der er også værktøjer, som kan hjælper en med at leve op til kravene. 

Ny klimakrav til byggeri

Fra 1. januar 2023 skal nybyggeri kunne dokumentere sit klimaaftryk med en livscyklusanalyse. Den skal vise, at byggeriet udleder maksimalt 12 kg CO2e pr m2 om året set over 50 år i byggeri på over 1.000 m2

Der indføres desuden en frivillig lavemissionsklasse i bygningsreglementet med fastsatte grænseværdier for CO2 -udledning, som skærpes hvert andet år frem mod 2029. hvor byggeriet ikke må udlede mere end 8 kg CO2– ækvivalenter/m2/pr. år set over en 50-årig periode.

Kilde: Bygma

I løbet af efteråret har virksomhedens bæredygtighedsteam desuden været ude i landet og undervise omkring 2.000 kunder. Hvis man ikke nåede at være med til et af de knap 50 møder, der er afholdt, så har hjemmesiden også en optagelse af et 50 minutter langt webinar.

”Vores kunder skal kende lovgivningen, og de skal være i stand til at levere livscyklusanalyse for deres byggerier. Det stiller selvsagt store krav til hele branchen, herunder håndværkere og entreprenører,” siger Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef i Bygma, til MesterTidende.

Læs også: Arkitekter: Vi kommer ikke i mål med Parisaftalen, hvis vi kun følger Bygningsreglementet

Bygma er ikke alene med sit ønske om at hjælpe kunder på vej. Byggemarkedskæden Stark har i november og december holdt dialogmøder i deres butikker i hele landet, og har ligeledes oplysninger om kravene på deres website

Er rollerne virkelig så dårligt afklaret?
Morten Frihagen, som er Direktør i Dansk Håndværk, fortæller i Mestertidende, at de nye regler har været kilde til generel bekymring og forvirring blandt Dansk Håndværks medlemmer. Han mener, at der kunne have været gjort mere ud af at definere håndværkerens rolle klart.

På Bygmas hjemmeside ser det dog ud til at være lykkedes ganske godt. Her viser en grafik, at håndværkere og entreprenører kun har ansvar for at levere miljøvaredeklarationer og oplyse om mængden af de materialer, der vil blive brugt i byggeriet.

Miljøvaredeklarationerne skal producenterne af materialerne kunne levere, og ansvaret for at udarbejde og aflevere livscyklusanalysen til den aktuelle kommune ligger hos bygherrer og arkitekter.

At dyret måske egentlig ikke er så stort og skræmmende er også den erkendelse en garvet murermester fortæller om til Mestertidende.

Han forklarer, at der først var ”let panik”, og at han har brugt meget tid på at deltage i webinarer og dialogmøder. Nu er han dog på et oplyst grundlag ikke så urolig. Han kunne dog godt tænke sig, at ”de offentlige instanser” havde varslet lidt bedre, så der ikke var opstået så meget uro i branchen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Hvad sker der i byggeriet? Er der kommet flere let-tilgængelige bæredygtige materialer, nye krav at leve op til, nye ideer? Vi ser på tendenser og udfordringer i det bæredygtige byggeri.

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online