Oplysning på livet løs om nye klimakrav til byggeri

Det kræver noget at blive klar til at leve op til de nye klimakrav til byggeriet. Det vil byggemarkederne gerne hjælpe med.

02.12.2022

CSR.dk

Nye klimakrav til byggeriet bliver hverdag for aktører i den danske byggebranche, når vi om en måned skriver 2023.

Det er en stor opgave for mange virksomheder i branchen, og skal man tro andre mediers dækning af emnet, så bliver branchens mange SMV’er hægtet af, rådgivere lagt ned af henvendelser og alle byggesager forsinket når de lander til godkendelse hos kommunen.

Byggemarkeder sætter ind
Byggemarkedet Bygma har valgt at gå aktivt ind i at forberede sine kunder på de nye tider. D. 1. december 2022 havde et nyt website således premiere, hvor man kan finde den nødvendige information om de nye lov-forhold for byggeriet. Der er også værktøjer, som kan hjælper en med at leve op til kravene. 

Ny klimakrav til byggeri

Fra 1. januar 2023 skal nybyggeri kunne dokumentere sit klimaaftryk med en livscyklusanalyse. Den skal vise, at byggeriet udleder maksimalt 12 kg CO2e pr m2 om året set over 50 år i byggeri på over 1.000 m2

Der indføres desuden en frivillig lavemissionsklasse i bygningsreglementet med fastsatte grænseværdier for CO2 -udledning, som skærpes hvert andet år frem mod 2029. hvor byggeriet ikke må udlede mere end 8 kg CO2– ækvivalenter/m2/pr. år set over en 50-årig periode.

Kilde: Bygma

I løbet af efteråret har virksomhedens bæredygtighedsteam desuden været ude i landet og undervise omkring 2.000 kunder. Hvis man ikke nåede at være med til et af de knap 50 møder, der er afholdt, så har hjemmesiden også en optagelse af et 50 minutter langt webinar.

”Vores kunder skal kende lovgivningen, og de skal være i stand til at levere livscyklusanalyse for deres byggerier. Det stiller selvsagt store krav til hele branchen, herunder håndværkere og entreprenører,” siger Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef i Bygma, til MesterTidende.

Læs også: Arkitekter: Vi kommer ikke i mål med Parisaftalen, hvis vi kun følger Bygningsreglementet

Bygma er ikke alene med sit ønske om at hjælpe kunder på vej. Byggemarkedskæden Stark har i november og december holdt dialogmøder i deres butikker i hele landet, og har ligeledes oplysninger om kravene på deres website

Er rollerne virkelig så dårligt afklaret?
Morten Frihagen, som er Direktør i Dansk Håndværk, fortæller i Mestertidende, at de nye regler har været kilde til generel bekymring og forvirring blandt Dansk Håndværks medlemmer. Han mener, at der kunne have været gjort mere ud af at definere håndværkerens rolle klart.

På Bygmas hjemmeside ser det dog ud til at være lykkedes ganske godt. Her viser en grafik, at håndværkere og entreprenører kun har ansvar for at levere miljøvaredeklarationer og oplyse om mængden af de materialer, der vil blive brugt i byggeriet.

Miljøvaredeklarationerne skal producenterne af materialerne kunne levere, og ansvaret for at udarbejde og aflevere livscyklusanalysen til den aktuelle kommune ligger hos bygherrer og arkitekter.

At dyret måske egentlig ikke er så stort og skræmmende er også den erkendelse en garvet murermester fortæller om til Mestertidende.

Han forklarer, at der først var ”let panik”, og at han har brugt meget tid på at deltage i webinarer og dialogmøder. Nu er han dog på et oplyst grundlag ikke så urolig. Han kunne dog godt tænke sig, at ”de offentlige instanser” havde varslet lidt bedre, så der ikke var opstået så meget uro i branchen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Hvad sker der i byggeriet? Er der kommet flere let-tilgængelige bæredygtige materialer, nye krav at leve op til, nye ideer? Vi ser på tendenser og udfordringer i det bæredygtige byggeri.

Relateret indhold

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)