Mangel på grønne brændsler presser Mærsk ud i milliardinvesteringer

Mærsk har satset stort på nye skibe, der skal sejle på grønne brændstoffer. Men produktionen af selvsamme brændsler halter bagud og tvinger rederigiganten til selv at søsætte milliardprojekter for at nå sine klimamål

I 2025 vil Mærsk få brug for omkring 750.000 ton grøn metanol om året til de i alt 19 skibe, der da er søsat. Foto: Vladimir Serebryansky / 123RF.

16.11.2022

CSR.dk

Det er ikke en forretningsmæssig ambition at blive en af verdens nye brændstofproducenter. På trods har A.P. Møller – Mærsk nu har alligevel taget et skridt ind i branchen. For de grønne brændstoffer, som rederiet afhænger for at nå sine klimamål, har vist sig ualmindeligt svære at opdrive.

Derfor trækker Mærsk i arbejdstøjet og sætter selv en række projekter i gang, der skal få en stabil produktion op og stå. For nylig indgik rederiet en samarbejdsaftale med den spanske regering om at udvikle projekter, der årligt vil kunne levere op til 2 mio. ton grøn metanol.

Og i foråret indgik selskabet en lignende aftale med Egypten, der ifølge Morten Bo Christiansen, chef for decarbonisering i Mærsk, rummer nogenlunde samme potentiale. Det skriver FINANS.

Læs også: Mærsk udvider sin miljørigtige flåde med seks nye skibe

”Vi får en form for udviklerrolle. Vi har ikke ambitioner om at blive en ny brændstofproducent, så det er ikke noget, vi på den lange bane skal have på vores balance, men vi synes, det er nødvendigt at få det skubbet i gang, og så skal vi have fundet nogle partnere, som vi kan gøre det med,” forklarer Morten Bo Christensen, som netop nu er på COP27 for at finde flere partnere, der kan levere grøn metanol til den globale virksomheds skibe fremover.

Enhver transformation er en investering

I 2025 vil Mærsk få brug for omkring 750.000 ton grøn metanol om året til de i alt 19 skibe, der da er søsat. Samtidig forventer rederiet, at behovet vil være syvdoblet i 2030, hvor en fjerdedel af Mærsks samlede fragt på havet skal sejles på grønne brændsler, hvis selskabet skal leve op til sit kortsigtede klimamål.

Morten Bo Christensen og resten af Mærsk havde håbet, at indkøbet af 19 nye grønne skibe, ville være det signal, energisektoren skulle bruge for at investere mere i de grønne brændstoffer. Men på baggrund af dialoger med over 200 mulige partnere, har Mærsk indgået aftaler med kun syv, der i alt vil kunne levere én million ton grøn metanol.

Grøn metanol

Grøn metanol produceres ved at omdanne grøn strøm til brint via elektrolyse. Derefter laver man brinten om til metanol ved at tilsætte kulstof. Det er et af brændstofferne under fællesbetegnelsen Power-to-X (PtX). mange selskaber er i gang i mindre skala, men på hele verdensmarkedet findes der i dag kun en brøkdel af den elektrolysekapacitet.

Kilde: FINANS

Derfor bliver der også kigget bekymret på Mærsks tidsplan fra flere sider. Blandt andet en af rederiets partnere, teknologichef i European Energy, Søren Knudsen Kær, vurderer det bliver en stram plan, som vil kræve massive investeringer i nye store projekter for at lykkes.

Men kloden kan ikke vente at produktionen opstår af sig selv, mener Morten Bo Christensen, og derfor må Mærsk selv tage teten:

Læs også: Mærsk prissætter klimakvoter for skibe

”Det nytter ikke noget, at man bare fortsætter og håber på, at der kommer en løsning om 10 år. Alle, der har respekt for videnskaben, kan jo se, at vi allerede er i dybe problemer. Nu handler det om at undgå katastrofen,” siger han til FINANS.

Siden Mærsk satte kurs mod en grøn transformation, har flere andre store shipping-selskaber fulgt trop. Det gælder blandt andet kinesiske Cosco, der for nylig bestilte 12 grønne skibe i størrelse XL.

Ifølge Morten Bo Christiansen er det yderst positivt, at flere aktører er med til at presse på. Det betyder så også, at der bliver brug for endnu flere brændsler, og derfor mener han, at det er nødvendigt, at andre – heriblandt olieselskaberne – snart melder sig på banen.

”Vi opfordrer dem fortsat til at læne sig ind og investere i det. Når man skal lave sådan en transformation, så koster det jo penge. Enhver forretningstransformation er en investering,” siger han.

- KCP

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online