Klimaet var i top i Davos

World Economic Forum afviklede i sidste uge sit traditionsrige årsmøde i Davos, denne gang med klimaet som topemne for første gang. Greta Thunberg og Donald Trump stjal hver deres dele af rampelyset, mens flere erhvervsledere er på vej væk fra fossile brændstoffer.

Davos udgjorde endnu engang den billedskønne ramme om WEF's årsmøde. Foto: World Economic Forum/Mattias Nutt.

28.01.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

Klimaforandringerne har således været på dagsordenen i Davos tidligere, men aldrig som det centrale tema, som det var tilfældet i år. Miljørelaterede udfordringer udgjorde for første gang nogensinde da også hele top-5, da WEF’s medlemmer op til årsmødet skulle rangere deres top-risici. Og mødet selv prøver også selv at være bæredygtigt.

Greta Thunberg var tilbage i Davos og lagde ikke fingre i mellem i sin kritik af den manglende handling ovenpå hendes tale sidste år. Foto: World Economic Forum/Manuel Lopez.

Og hvad kom der så ud af det? Ifølge WEF selv lagde mediedækningen af årets event, der tiltrak omkring 1.800 pressefolk fra hele verden, op til, at topmødet var ’the Trump and Greta show’, naturligvis med henvisning til den amerikanske præsident Donald Trump og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der var to af hovedtalerne.

Thunberg, der netop er fyldt 17 år, indtog scenen i Davos for andet år i træk, og samlede tråden fra sin egen brandtale i 2019 op ved at pege på de mange beslutningstagere, politikere og forretningsfolk og understrege, at ”Vores hus brænder stadig. Jeres inaktivitet hælder benzin på bålet”, som hun sagde, og fremsatte tre klare krav: Stop investeringer i søgning efter og udvinding af fossile brændstoffer, stop med at støtte dem finansielt, og ryk investeringerne væk fra dem.

Mens Thunberg talte i overskrifter om klimakrisen, gik Donald Trump i den anden retning. Som en af få hovedtalere på topmødet nævnte han ikke klimaet direkte, men sagde i stedet at for at kunne ”favne morgendagens muligheder, må vi afvise de evige dommedagsprofeter og deres forudsigelser om apokalypsen”, formentlig med henvisning til den unge svensker, som han dog efter sigende gerne ville have mødt.

Dog lovede Trump at USA vil deltage i projektet 1t.org, der sigter efter at plante og beskytte en milliard træer på verdensplan. Det fik dog straks Thunberg, der talt umiddelbart efter Trump, til at ’sende stikpiller den anden vej og insistere på, at politikerne skal gøre meget mere end at købe sig aflad for deres klimasynder ved at plante træer’, skriver Politiken.

Donald Trump var - naturligvis - genstand for massiv opmærksomhed, da han ankom i Davos, hvor han leverede årets åbningstale. Foto: World Economic Forum/Valeriano di Domenico.

CO2-skat og centralbanker på banen
Udmeldingen fra BlackRocks Larry Fink i forrige uge var med til at sætte scenen ved debatterne, og flere mere eller mindre klimaforskrækkede topchefer erklærede sig da også klar til at acceptere og påtage sig de risici, Fink fremhæver. ”Fossile brændsler, det 20. århundredes brændstof – deres dage er talte”, sagde eksempelvis direktør i den saudiarabiske oliegigant Saudi Aramco, Andrew Liveris.

Det skyldes bl.a. den divestmentbølge, der allerede har været i gang i nogle år, og som formentlig vil tage til i styrke, mener WEF, med skabelsen af en virksomhedsregnskabsstandard for klimarelaterede risici, hvilket Bank of Englands guvernør Mark Carney mener vil ske inden årets udgang.

Flere af deltagerne i Davos, bl.a den britiske prins Charles og Scott Minerd, der er Global Chief Investment Officer for Guggenheim, plæderede for en decideret CO2-skat, hvilket dog kan give udfordringer for EU’s forhold til Kina, påpeger SupplyChainBrain.

Banksektoren er en anden vigtig aktør, når det gælder økonomien omkring klimaforandringerne. I den forbindelse lagde chefen for Den Europæiske Centralbankchef Christine Lagarde op til, at ’man i fremtiden også som centralbank må tage klimaet med i sin vurdering af økonomien og sine pengepolitiske beslutninger’, skriver DR.

Og så var topmødet igen i år et ’folkemøde for verdenseliten’, som DR skriver, med en aflukket by fyldt med topfolk fra regeringer, organisationer og virksomheder, foruden sikkerhedsfolk og medierne. Det har igen i år medført kritik fra offentligheden, hvilket Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand i Mærsk og Siemens samt medlem af bestyrelsen i World Economic Forum, forstår, men samtidig pointerer mulighederne i.

Læs også: Danske virksomheder i top af bæredygtighedsrangering

”Der har været kritik af, om det ikke er eliten der mødes hernede. Jo, det er det, men det er også dem, der kan flytte noget. Så det er ikke nødvendigvis dårligt, at det er de store virksomheder, der mødes, fordi hvis de rykker på noget, så sker det, og det har en masse afledte effekter. Det er som ringe i vandet, det kommer bare lidt forsinket”, siger han til Børsen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)