Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Teknologigiganten Intel vil i 2016 arbejde for at gøre sin forsyningskæde fri for mineraler fra miner, hvis ejere bidrager til konflikter i Afrika syd for Sahara.

Intel har siden 2009 arbejdet på at gøre sin forsyningskæde fri for konfliktmineraler fra miner i Afrika syd for Sahara. Her er det tinmalm fra en mine i den østlige del af Dem. Congo. Foto: Enough Project/Sasha Lezhnev.

07.01.2016

CSR.dk

Hvis du har set en film som Blood Diamond med Leonardo DiCaprio, har et godt billede af, hvordan problemstillingen omkring konfliktmineraler tager sig ud. En lang række af afrikanske miner, der udvinder diverse sjældne mineraler såsom tin, tungsten og tantal, der bruges i produktionen af elektronik, er styret af organisationer, der bidrager til konflikter, borgerkrige osv. på det store kontinent.

Læs også: Samsung har Asiens stærkeste forsyningskæde

Det ønsker teknologigiganten Intel, en af verdens førende producenter af mikrochips og processorer til alt fra spillekonsoller og fjernsyn til mobiltelefoner og bærbare computere, imidlertid ikke at være en del af. Derfor har virksomheden siden 2009 arbejdet for, at hele den forsyningskæde skulle blive fri for konfliktmineraler – et mål, man satser på at nå i år. Det skriver fastcoexist.com.

Intels liste af leverandører er massiv, og derfor fokuserede man fra start på sine egne fabrikker og samarbejdede med håndfuld andre elektronikproducenter for at prøve at spore de forskellige mineraler inden de forlod Afrika – ofte Den Demokratiske Republik Congo, der er verdens største enkeltkilde til de sjældne mineraler. Som regel kom råmaterialerne nemlig til Kina eller Rusland før Intel (og andre) kunne nå at stille spørgsmål, og da var det som regel umuligt at finde frem til detaljerne om deres udvinding.

”Vi vil gerne være til stede og handle ansvarligt”
Nu samarbejder Intel med lokale non profit-organisationer, der bedømmer og rangerer minerne. De bedste får deres materialer skibet ud i mærkede sække, der kan spores tilbage til jernstøberier verden over, og selvom processen ikke er garanteret fejlfri, så tror Intel på at det vil virke efter at have inspiceret minerne selv.

“Uden at eje minerne selv kan vi ikke være 100 procent sikre hele tiden, mens vi ventede på, ville vi aldrig kunne hente materialer i regionen i det hele taget, og det er ikke vores intention. Vi vil gerne fortsat være til stede i regionen, handle ansvarligt og hjælpe de lokale beboere”, siger supply chain sustainability director i Intel, Carolyn Duran, til Fast Company.

Siden Intel søsatte sit initiativ er mængden af midler fra minedriften af de tre tidligere nævnte mineraler, der går til konflikter i Dem. Congo, faldet med 65 procent ifølge organisationen Enough Project. I stedet tilfalder overskuddet nu i langt højere grad minearbejderne selv, og på den måde nærmer omskiftningen sig et punkt, hvor de sidste støberier bliver presset med i samarbejdet, fordi det er bedre for deres forretning end at stå uden for, forklarer Carolyn Duran.

Fælles udfordring
Håbet er, at det vil blive til en form for snebold effekt, der også vil påvirke andre aktører og brancher, eksempelvis i guldmineindustrien, der har flere udfordringer, for guld bliver gravet op i klumper, der er nemmere at smugle og handle med.

Læs også: McDonald's lover at stoppe skovrydning i hele sin forsyningskæde

”Hvis vi står med 10 eller 20 virksomheder, eller to eller tre brancher, der alle stiller de samme høje krav, så bliver business casen rigtig solid, og så følger støberierne og leverandørerne med. Hvis alle støberier i verden meldte ud, at de ville handle ansvarligt, så ville døren være lukket for illegale materialer. Man kan bygge en mur rundt om sin egen forsyningskæde og passe sig selv, men det vil ikke løse det grundlæggende problem; det skal vi gøre sammen”, slutter Carolyn Duran.

Se mere on Intels overvejelser her.

-AK

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

31.01.2024CSR.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

26.01.2024CSR.dk

Sådan kan man arbejde med natur-risici

23.01.2024CSR.dk

Plads til bæredygtige forbedringer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online