Intel sigter efter konfliktfri forsyningskæde i 2016

Teknologigiganten Intel vil i 2016 arbejde for at gøre sin forsyningskæde fri for mineraler fra miner, hvis ejere bidrager til konflikter i Afrika syd for Sahara.

Intel har siden 2009 arbejdet på at gøre sin forsyningskæde fri for konfliktmineraler fra miner i Afrika syd for Sahara. Her er det tinmalm fra en mine i den østlige del af Dem. Congo. Foto: Enough Project/Sasha Lezhnev.

07.01.2016

CSR.dk

Hvis du har set en film som Blood Diamond med Leonardo DiCaprio, har et godt billede af, hvordan problemstillingen omkring konfliktmineraler tager sig ud. En lang række af afrikanske miner, der udvinder diverse sjældne mineraler såsom tin, tungsten og tantal, der bruges i produktionen af elektronik, er styret af organisationer, der bidrager til konflikter, borgerkrige osv. på det store kontinent.

Læs også: Samsung har Asiens stærkeste forsyningskæde

Det ønsker teknologigiganten Intel, en af verdens førende producenter af mikrochips og processorer til alt fra spillekonsoller og fjernsyn til mobiltelefoner og bærbare computere, imidlertid ikke at være en del af. Derfor har virksomheden siden 2009 arbejdet for, at hele den forsyningskæde skulle blive fri for konfliktmineraler – et mål, man satser på at nå i år. Det skriver fastcoexist.com.

Intels liste af leverandører er massiv, og derfor fokuserede man fra start på sine egne fabrikker og samarbejdede med håndfuld andre elektronikproducenter for at prøve at spore de forskellige mineraler inden de forlod Afrika – ofte Den Demokratiske Republik Congo, der er verdens største enkeltkilde til de sjældne mineraler. Som regel kom råmaterialerne nemlig til Kina eller Rusland før Intel (og andre) kunne nå at stille spørgsmål, og da var det som regel umuligt at finde frem til detaljerne om deres udvinding.

”Vi vil gerne være til stede og handle ansvarligt”
Nu samarbejder Intel med lokale non profit-organisationer, der bedømmer og rangerer minerne. De bedste får deres materialer skibet ud i mærkede sække, der kan spores tilbage til jernstøberier verden over, og selvom processen ikke er garanteret fejlfri, så tror Intel på at det vil virke efter at have inspiceret minerne selv.

“Uden at eje minerne selv kan vi ikke være 100 procent sikre hele tiden, mens vi ventede på, ville vi aldrig kunne hente materialer i regionen i det hele taget, og det er ikke vores intention. Vi vil gerne fortsat være til stede i regionen, handle ansvarligt og hjælpe de lokale beboere”, siger supply chain sustainability director i Intel, Carolyn Duran, til Fast Company.

Siden Intel søsatte sit initiativ er mængden af midler fra minedriften af de tre tidligere nævnte mineraler, der går til konflikter i Dem. Congo, faldet med 65 procent ifølge organisationen Enough Project. I stedet tilfalder overskuddet nu i langt højere grad minearbejderne selv, og på den måde nærmer omskiftningen sig et punkt, hvor de sidste støberier bliver presset med i samarbejdet, fordi det er bedre for deres forretning end at stå uden for, forklarer Carolyn Duran.

Fælles udfordring
Håbet er, at det vil blive til en form for snebold effekt, der også vil påvirke andre aktører og brancher, eksempelvis i guldmineindustrien, der har flere udfordringer, for guld bliver gravet op i klumper, der er nemmere at smugle og handle med.

Læs også: McDonald's lover at stoppe skovrydning i hele sin forsyningskæde

”Hvis vi står med 10 eller 20 virksomheder, eller to eller tre brancher, der alle stiller de samme høje krav, så bliver business casen rigtig solid, og så følger støberierne og leverandørerne med. Hvis alle støberier i verden meldte ud, at de ville handle ansvarligt, så ville døren være lukket for illegale materialer. Man kan bygge en mur rundt om sin egen forsyningskæde og passe sig selv, men det vil ikke løse det grundlæggende problem; det skal vi gøre sammen”, slutter Carolyn Duran.

Se mere on Intels overvejelser her.

-AK

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom