Fransk lov mod madspild fra butikker vedtaget

Parlamentet i Frankrig har enstemmigt vedtaget en lov, der forbyder de store supermarkeder at kassere madvarer, der nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal de doneres til velgørenhed.

Ny fransk lov forbyder landets store supermarkeder at smide spiselig mad ud. Det skal i stedet doneres til velgørenhed. Foto: Flickr/John Blower.

08.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Som det første land i verden har Frankrig vedtaget en lov, der slet og ret forbyder landets største supermarkeder at smide spiselig mad ud, selvom det nærmer sig sidste salgsdato. I stedet skal de forskellige madvarer doneres til velgørende organisationer. Det skriver The Guardian.

Læs også: Ny koalition mod madspild

Den nye lov, der gik enstemmigt igennem det franske parlament i sidste uge, er et resultat af et længere lobbyarbejde startet af en parisisk lokalpolitiker, Arash Derambarsh, og støttet af franske forbrugere og græsrodsorganisationer involveret i kampen mod madspild. De håber nu at kunne presse EU til at vedtage lignende lovgivning på vegne af unionens medlemsstater.

Loven forbyder også supermarkederne med vilje at ødelægge ellers brugbare madvarer ved at overhælde dem med blegemiddel, sådan som det er blevet normal praksis over de seneste år, specielt i takt med, at ’skralder’-bevægelsen har vundet frem.

Konkret bliver butikschefer i supermarkeder på over 400 m2 nu pålagt at underskrive en donationskontrakt med en eller flere lokale velgørende organisationer, der kan aftage de tiloversblevne varer. Konsekvensen ved ikke at skrive under kan blive bøder på op til €75.000 (knap 560.000 kr.) eller fængselsstraffe på op mod to år.

”Bør tænkes igennem i dansk perspektiv”
Adskillige franske fødevarebanker har hilst loven velkommen og vil nu gå i gang med at organisere de mange ekstra frivillige og de øgede logistiske krav (lastbiler, vare- og kølehuse etc.), der skal til for at håndtere den forventede store stigning i donationer. Indtil nu har bankerne modtaget i omegnen af 35.000 ton mad fra de franske supermarkeder, og selv en mindre vækst i denne mængde vil betyde millioner flere måltider til uddeling årligt.

Netop dette aspekt for dog den danske madspildsaktivist Selina Juul til mane til besindighed i forhold til en eventuel dansk udgave af den franske lov. Om forbuddet skriver hun således på sin blog at det ”… lige skal tænkes grundigt igennem, hvis det overhovedet skal implementeres herhjemme i Danmark, da vi ikke har infrastruktur til at gribe al dette madspild og videreformilde det til for eks. hjemløse. Hjælpeorganisationer vil risikere at blive gjort til “skraldespande” for madspild.”

Videre kalder hun denne type lovgivning for ”symptombehandling” og advokerer i stedet for ”En fælles retning, som kigger på både ressourceeffektivisering og vækst.” Grundlæggende handler det ifølge Selina Juul snarere om ’snusfornuft’ og ”mad med respekt”.

På det industrielle niveau åbner den nye fransk lovgivning i øvrigt op for, at fremstillingsvirksomhederne nemmere kan donere mad direkte fra fabrikkerne til NGO’er etc., hvilket tidligere har været en lang, omstændelig proces på grund af brandinghensyn.

Læs også: Ny lov skal mindske madspild i Frankrig

I Frankrig går 7,1 mio. ton mad årligt til spilde, hvoraf forbrugerne tegner sig for to tredjedele og 15 procent er fra restauranterne, mens ”kun” 11 procent kommer fra butikkerne. En rapport viste sidste år, at et tilsvarende spild fra de britiske husholdninger medførte et øget CO2-udslip på 17 mio. ton.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K