Flere virksomheder ser lyset i den cirkulære økonomi

En af sessionerne på årets Sustainable Supply Chain Summit i London handlede om cirkulær økonomi og hvordan man som virksomhed kan tænke de bagvedliggende principper ind i sin forsyningskæde. Tre ganske forskellige aktører delte nogle af deres tanker om konceptet - og de er positive.

Der er god finansiel logik i den cirkulære økonomi, mente deltagerne på årets Sustainable Supply Chain Summit i London..

13.11.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Tankegangen om den cirkulære økonomi og koncepter som Cradle-to-Cradle vinder indpas i stadig flere brancher. På Ethical Corporations Sustainable Supply Chain Summit 10.-11. november i London var både energisektoren, anlægsbranchen og arkitektfaget repræsenteret på førstedagens session om netop cirkulær økonomi og de forretningsmæssige perspektiver heri.

Læs også: Samarbejde og dialog skal med i løsningen

Sessionens hovedspørgsmål var på overfladen simpelt: hvordan kan man som virksomhed opnå de cirkulære principper hele vejen igennem sin organisation. Men lige som det var tilfældet med de mange underspørgsmål, konferencedeltagerne blev inviteret til at diskutere undervejs, så var der (naturligvis) ikke umiddelbart noget simpelt svar at finde.

Et af verdens største energiforsyningsselskaber, tyske E.ON, var repræsenteret ved Director of Corporate Procurement (indkøbschef) Rainer Veith og han lagde specielt vægt på de principielle overvejelser om egen forretningsgang, som selskabet, der beskæftiger om 60.000 mennesker på verdensplan og i 2013 omsatte for lige i underkanten af 1.000 mia. kr., har gjort sig i cirkulært regi de seneste år.

Det lange perspektiv
”"Det at tænke cirkulært har uden tvivl givet os et friskt syn på vores produktion og investeringsmønstre. Før i tiden manglede det lange perspektiv, the end-to-end view, nærmest fuldstændig, men det er ved at ændre sig, og det kommer også til at styrke vores bundlinje på sigt. Når vi før i tiden har været med til at opføre et kraftvarmeværk, har vi mest tænkt på bygge- og derefter driftsfasen, og stort set ikke på, hvad der skal ske, når værket skal tages ud af drift. Det er uhyre dyrt at afmontere et kraftværk, specielt selvfølgelig hvis det er atomkraft, vi har med at gøre, så ved at indtænke nedtagningen fra start, så kan vi spare store mængder ressourcer og midler på langt sigt",” sagde Rainer Veith.

Netop det lange perspektiv var også et centralt aspekt for en relativt ny, men ikke desto mindre stor aktør på det britiske anlægsmarked. HS2 (HighSpeedTwo) blev etableret for fem år siden som selskabet, der skal udvikle og promovere Storbritanniens nye højhastighedsjernbanenetværk, der på sigt skal forbinde London med det nordlige England.

"”Vi tænker automatisk mange år frem tiden på et projekt som det her. Ikke alene går vores byggefase frem til minimum 2023, anlæggene bliver også opført med en projekteret levetid på 120 år. Det stiller naturligvis store krav til kvaliteten i de materialer, vi skal anvende, og at vi allerede i planlægningen bliver afklarede på, hvilke elementer, der skal og kan holde hele vejen og hvilke, vi vil være nødt til at udskifte undervejs",” sagde Sustainable Materials Adviser i HS2, Andrea Charlson, og fortsatte:

”"Derudover er vi også meget grundige med at genanvende de råmaterialer, der bliver tilovers i byggeriet. Eksempelvis de op mod 130 mio. ton jord, der skal graves op; 90 procent skal vi selv genbruge og de sidste 10 procent arbejder vi på at få afsat så godt som muligt. Det er både god logik og sund forretning.”"

Væk fra ejerskab
En anden virksomhed, der ligeledes arbejder med det cirkulære, er det britiske entreprenør- og arkitektfirma BAM Construct UK, der i mange år har arbejdet med at gøre sin forsyningskæde mere bæredygtig, hvilket selvsagt også har smittet af på selskabets projekter.

Som eksempel på det, fremhævede Director of Sustainability, Nitesh Magdani, der repræsenterede BAM på konferencen, rådhuset i den hollandske by Brummen, ca. 80 km øst for Amsterdam. Her står man over for en kommunesammenlægning omkring 2030, så da man i 2010 havde brug for at få renoveret og udvidet byens rådhus, udskrev man en arkitektkonkurrence, som BAM vandt ved at tænke hele den begrænsede levetid igennem.

”"Præmissen fra start var speciel; bygningen skal kun bruges i 15-20 år. Når vi designer noget normalt, så opererer vi med lifespans på 100 år eller endnu mere, så vi valgte en anderledes tilgang, der først og fremmest handler om at gå bort fra konceptet om ejerskab. I stedet handlede det mere om de enkelte elementers performance, eksempelvis når det kom til de træspær, der blev brugt til de nye sidebygninger. Ved dels at nudge dem (bygherren, red.) til at vælge nogle standardmål, som vil gøre det nemmere at sælge spærene videre, og dels ved kun at bolte dem sammen uden lim, så de er lige til at skille ad igen, kunne vi gøre modellen cirkulær i stedet for lineær og sikre os mod spild",” forklarede Nitesh Magdani.

”På samme måde har vi lavet en aftale med Phillips omkring belysningen, hvor kommunen betaler for lyskvaliteten (lux) i stedet for selve armaturerne, som de i stedet bare lejer. Derfor bliver bygningen faktisk bedre over tid i stedet for det modsatte,” uddybede han.

Læs også: H&M Global Partner i Ellen MacArthur Foundation

Den cirkulære økonomi binder altså an i flere forskellige brancher, og hele panelet på sessionen så da også kun tendenser til, at det vil fortsætte fremover. Eller som Rainer Veith formulerede det afslutningsvis:

”"Vi (E.ON, red.) er begyndt at se det som et evolutionært koncept. Når man betragter verdens voksende ressourceforbrug, befolkningstal osv., så burde det være en helt naturlig udvikling for alle typer virksomheder, at de tænker cirkulært, både for deres egen og vores andres skyld.”"

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online