Fire metoder til at opnå relevante rammebetingelser

Bæredygtighedsprofiler anbefaler aktive topledere - og alliancer, standarder og innovation.

10.11.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kim Fausing, øverste direktør for Danfoss, har lige gjort det. I tirsdagens udgave af Information forklarer han således, at det er skuffende, så fraværende fokus på energieffektivitet er, ved det igangværende klimatopmøde, COP 26, i Glasgow.

Danfoss’ udmelding er langt fra begrænset til Informations sider. Virksomheden har i dagene omkring COP26 kørt en større, international kampagne med netop det budskab. Link til spor 2 om samme.

Dét, Danfoss og dens administrerende direktør gør, er præcis dét, som de tre forfattere bag bogen ”Strategisk Bæredygtighed – den nye ledelsesopgave”, anbefaler: Kim Fausing ”læner sig ind”, som det hedder i bogen.

Læs også: Danfoss sætter fokus på energieffektivitet til COP26 i ny kampagne

”Der er brug for, at topledelsen, især den adm. direktør og måske også formanden (for bestyrelsen, red.), læner sig ind og er med til at skubbe på, at udviklingen går i den rigtige retning. Ikke alene via den måde, man producerer på, eller de produkter man producerer, men simpelthen ved at man melder sig ind i samfundsdebatten,” siger Annette Stube i et interview med Børsen Bæredygtig.

Hun har sammen med Lene Serpa og John Kornerup Bang arbejdet med bæredygtighed i over 20 år og de er forfatterne bag ovennævnte bog. I ti år stod de sammen i spidsen for arbejdet med bæredygtighed hos Mærsk.

For at sikre forretningen
Behovet for et stærkere engagement i den offentlige debat om transformation og bæredygtighed handler om at sikre sin forretning og ikke primært om f.eks. moral, værdier eller image.

Det er benhård business, at når virksomhederne skal levere løsninger på klimakrisen og forventes at lægge strategier, der bygger på Paris-aftalen, så er de nødt til at sikre sig, at det også er den retning, virkeligheden bevæger sig i.

For hvis ens strategi indebærer betydelige investeringer i udviklingen af net-zero løsninger, mens de politiske rammebetingelser ikke bakker op om det mål, så har man investeret uden for udfaldsrummet i ens strategi, og så fejler ens forretning sandsynligvis.

Topledelsens aktive deltagelse i den offentlige debat er dog ikke den eneste måde for en virksomhed at påvirke sine egne rammebetingelser. I bogen, Strategisk Bæredygtighed, fremhæver og forklarer de tre andre metoder og viser med casebeskrivelser, hvordan Mærsk har benyttet disse.

”Det er vores erfaring, at der er flere metoder, en virksomhed kan benytte sig af, hvis den gerne vil påvirke sine egne muligheder på langt sigt indenfor rammerne af det scenarie, der fører mod bære- dygtig udvikling. Fælles for dem alle er, at man investerer tålmodige ressourcer i at gå forrest i at skabe forandring,” skriver de i bogen.

De tre metoder er deltagelse i alliancer, deltagelse i arbejdet med at definere standarder og om at gå forrest med innovation, med det formål at være med til at bestemme udviklingen for ens branche og samtidig bidrage til regler og rammer, der hjælper både virksomheden og samfundet mod det rigtige mål.

Hvad er alliancer?
Et eksempel er Getting to Zero-koalitionen, hvor mere end 150 virksomheder inden for den maritime sektor, energi- infrastruktur- og finanssektorerne sammen og med støtte fra relevante regeringer og internationale organisationer sammen arbejder for at gøre net-zero søfart på kommercielle vilkår inden 2030 muligt.

I mindre og dog national skala finder man interesseorganisationen SYNERGI, som på sin hjemmeside skriver, at de ”arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem.” SYNERGI  har 11 medlemsvirksomheder, og blev stiftet i 2018 af Rockwool, Danfoss, Grundfos og Velux for at sikre sig, at energieffektivitet altid er en del af de debatterede løsninger, når det handler om grøn omstilling.

Hvorfor skal man involvere sig i arbejdet med standarder?
Behovet for grøn omstilling har allerede kastet øget kommunikation og afledt fokus på greenwashing af sig, og desuden ganske mange forhandlinger i EU-regi, som skal definere, hvad der tæller som grønt. Det skaber et behov for fælles opgørelsesmetoder og grænsedragning. Så hvem bestemmer dem?

I bogen Strategisk Bæredygtighed, fortælles der bl.a. om Clean Cargo-gruppen, ”… et forum for bæredygtighed i container shipping industrien, hvor repræsentanter for shippingbranchen og deres kunder i mere end 15 år har samarbejdet om udviklingen af standarder for måling af udledningen af drivhusgasser fra skibsfragt. I dag bruges opgørelsesmetoden til at indsamle data fra alle rederier og etablere f.eks. et årligt benchmark, som Mærsk benytter i kommercielle udbud og i årlig rapportering til kunderne om CO2-udledninger.

Innovation som driver andre til handling
At sætte sig et mål, der kræver nye løsninger for at blive indfriet, fulgt af investeringer i at udvikle netop disse løsninger er en anden måde virksomheder kan trække en udvikling i en retning, de selv og samfundet kan nyde godt af.

I Strategisk Bæredygtighed antyder forfatterne, at en sådan innovationskurs kan være med til at vise andre beslutningstagere, at der ikke er en modsætning mellem klimahandling og jobskabelse, ved f.eks. at pege på helt nye styrkepositioner for erhvervslivet. 

Læs også: Ny bog vil hjælpe de øverste ledelseslag med bæredygtighed

Det gælder f.eks. den danske vindmølleindustri, hvor både Vestas og Ørsted ved selv at investere i innovation tiltrak partnere og midler, som kunne løfte dem til det høje niveau af ekspertise, de besidder i dag, og samtidig gjorde det relevant for skiftende regeringer gennem 20 år at sikre stabile rammebetingelser og offentlige midler til forskning.

Om forfatterne: 

Annette Stube har siden august sidste år været øverste chef for bæredygtighed og medlem af koncernledelsen i den finsk-svenske skovvirksomhed Stora Enso.
John Kornerup Bang har ansvaret for en bæredygtig transformation i Stora Enso
Lene Serpa er i dag chef for corporate sustainability i Mærsk.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: veje til indflydelse

Der er brug for mange nye rammebetingelser, offentlige investeringer, love og regulering for at virksomheder hurtigt nok kan omstille deres forretning og stadig tjene penge. Hvordan kan virksomheder – alene og især i fællesskab – skubbe på for at de politiske beslutninger bliver taget i rette tid og på et informeret grundlag? 

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

23.05.2024Foxway A/S

Sponseret

In-store vs online trade-ins: which one is better for your business?

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

22.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Her tæller de medarbejderne for klimaets skyld

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online