Danske pantregler spænder ben for plastupcycling

Størstedelen af pantet plastik i Danmark bliver enten sendt til udlandet eller brændt. Det hæmmer omstillingen til en cirkulær plastikøkonomi.

Under 20 procent af dansk sorteret plastik bliver genanvendt i Danmark. Foto: Siriwat Nakha/123RF.

25.10.2022

CSR.dk

Det er ikke umuligt at få et cirkulært plastiksystem, hvor alle plastikprodukter er fremstillet af genanvendt plastik. Men en række centrale problemstillinger står endnu i vejen.

Først og fremmest er meget ny, oliebaseret plastik ikke produceret med genanvendelse for øje – hvilket gør det svært at genbruge uden store omkostninger. Det leder til det næste punkt, som er genanvendt plastiks pris.

Læs også: Dansk startup skaber det grønne elektronikprodukt Apple mangler

Hvor konventionelt plastik kun kan genbruges få gange, så er startprisen på PDK, der efterfølgende kan genanvendes igen og igen, 30 gange højere end konventionel plastik. Og for virksomheder, som sætter hårdt ind på den bæredygtige dagsorden, er genanvendt plastisk det nye guld, hvilket igen driver prisen op, da udbuddet ikke er tilnærmelsesvist stort nok.

For få sorteringsanlæg

Sidstnævnte problemstilling har ramt Coca Cola Danmark hårdt, forklarer Annette Spanggaard, der er kommunikations- og CSR-direktør. For med det nuværende danske retursystem har Coca Cola ikke mulighed for at få sin egen brugte emballage retur, når danskerne afleverer det til pant.

I stedet skal virksomheden ud på de europæiske markeder, hvor størstedelen af danske pantflasker ender, og genkøbe sin plastemballage til markedspris – også selvom sodavandsgiganten allerede har investeret i grønnere emballage.

”I Coca-Cola er vi stolte over at tage vores ansvar, hvad angår emballageindsamling, som vi har gjort det, lige siden vi for 20 år siden – med den danske drikkevarebranche og Bryggeriforeningen i spidsen – etablerede Dansk Retursystem,” forklarer Annette Spanggaard i et debatindlæg i Børsen.

”Næste skridt må være at etablere et dansk anlæg, der kan sikre adgang til den pantede emballage og i en form, der kan anvendes til nye flasker og dåser. Desuden skal der løsnes op for dansk lovgivning, så Dansk Retursystem får lov til at genanvende den plastik, som pantsystemet indsamler,” tilføjer hun.

Læs også: Halm, hamp og tang. Der er ingen grænser for fremtidens emballagematerialer

Coca Cola er ikke de første til at kalde på en ændret dansk praksis. Danske AVL, der holder til i Mariager, har fundet en måde at genanvende plastikemballage på og er blevet Nordens største virksomhed på området. Men virksomheden og dens produktion kunne være mange gange større, forklarer direktør Franz Cuculiza:

”Det er mindre end 20 procent af den plast, forbrugeren sorterer i husstanden, der bliver behandlet på forsorteringsanlæg. Hvis Danmark bygger nogle større regionale forsorteringsanlæg, er det muligt at mangedoble genanvendelsen af det danske husstandssorterede affald,” siger han til Samvirke.

I stedet ender dansk plastik i høj grad med at blive sendt til Tyskland eller Sverige.

Konsekvensen er downcycling

Det er ikke lige meget, hvor vi genanvender plastik, argumenterer Annette Spanggaard fra Coca Cola. For når processen er ude af danske hænder, mister vi også kontrol med, hvordan plastikken genanvendes.

Læs også: Forbuddet mod gratis plastikposer virkede. Nu venter vi bare på politikernes øvrige tiltag

Det betyder, at en stor mængde af hvad der tidligere har været sodavandsflasker bliver frasolgt til højeste byder på markedet, også selvom plastikken ikke længere skal bruges til fødevarer. Men det er i virkeligheden en downcycling af plastikken – ikke upcycling, hvor vi får mest muligt ud af den.

”Først når udbud og efterspørgsel på genanvendt plast er i balance, kan vi opfylde vores målsætninger om cirkulær emballage. Desuden må udbud og efterspørgsel balancere for at bringe priserne ned igen,” afslutter Annette Spanggaard.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J