Danske pantregler spænder ben for plastupcycling

Størstedelen af pantet plastik i Danmark bliver enten sendt til udlandet eller brændt. Det hæmmer omstillingen til en cirkulær plastikøkonomi.

Under 20 procent af dansk sorteret plastik bliver genanvendt i Danmark. Foto: Siriwat Nakha/123RF.

25.10.2022

CSR.dk

Det er ikke umuligt at få et cirkulært plastiksystem, hvor alle plastikprodukter er fremstillet af genanvendt plastik. Men en række centrale problemstillinger står endnu i vejen.

Først og fremmest er meget ny, oliebaseret plastik ikke produceret med genanvendelse for øje – hvilket gør det svært at genbruge uden store omkostninger. Det leder til det næste punkt, som er genanvendt plastiks pris.

Læs også: Dansk startup skaber det grønne elektronikprodukt Apple mangler

Hvor konventionelt plastik kun kan genbruges få gange, så er startprisen på PDK, der efterfølgende kan genanvendes igen og igen, 30 gange højere end konventionel plastik. Og for virksomheder, som sætter hårdt ind på den bæredygtige dagsorden, er genanvendt plastisk det nye guld, hvilket igen driver prisen op, da udbuddet ikke er tilnærmelsesvist stort nok.

For få sorteringsanlæg

Sidstnævnte problemstilling har ramt Coca Cola Danmark hårdt, forklarer Annette Spanggaard, der er kommunikations- og CSR-direktør. For med det nuværende danske retursystem har Coca Cola ikke mulighed for at få sin egen brugte emballage retur, når danskerne afleverer det til pant.

I stedet skal virksomheden ud på de europæiske markeder, hvor størstedelen af danske pantflasker ender, og genkøbe sin plastemballage til markedspris – også selvom sodavandsgiganten allerede har investeret i grønnere emballage.

”I Coca-Cola er vi stolte over at tage vores ansvar, hvad angår emballageindsamling, som vi har gjort det, lige siden vi for 20 år siden – med den danske drikkevarebranche og Bryggeriforeningen i spidsen – etablerede Dansk Retursystem,” forklarer Annette Spanggaard i et debatindlæg i Børsen.

”Næste skridt må være at etablere et dansk anlæg, der kan sikre adgang til den pantede emballage og i en form, der kan anvendes til nye flasker og dåser. Desuden skal der løsnes op for dansk lovgivning, så Dansk Retursystem får lov til at genanvende den plastik, som pantsystemet indsamler,” tilføjer hun.

Læs også: Halm, hamp og tang. Der er ingen grænser for fremtidens emballagematerialer

Coca Cola er ikke de første til at kalde på en ændret dansk praksis. Danske AVL, der holder til i Mariager, har fundet en måde at genanvende plastikemballage på og er blevet Nordens største virksomhed på området. Men virksomheden og dens produktion kunne være mange gange større, forklarer direktør Franz Cuculiza:

”Det er mindre end 20 procent af den plast, forbrugeren sorterer i husstanden, der bliver behandlet på forsorteringsanlæg. Hvis Danmark bygger nogle større regionale forsorteringsanlæg, er det muligt at mangedoble genanvendelsen af det danske husstandssorterede affald,” siger han til Samvirke.

I stedet ender dansk plastik i høj grad med at blive sendt til Tyskland eller Sverige.

Konsekvensen er downcycling

Det er ikke lige meget, hvor vi genanvender plastik, argumenterer Annette Spanggaard fra Coca Cola. For når processen er ude af danske hænder, mister vi også kontrol med, hvordan plastikken genanvendes.

Læs også: Forbuddet mod gratis plastikposer virkede. Nu venter vi bare på politikernes øvrige tiltag

Det betyder, at en stor mængde af hvad der tidligere har været sodavandsflasker bliver frasolgt til højeste byder på markedet, også selvom plastikken ikke længere skal bruges til fødevarer. Men det er i virkeligheden en downcycling af plastikken – ikke upcycling, hvor vi får mest muligt ud af den.

”Først når udbud og efterspørgsel på genanvendt plast er i balance, kan vi opfylde vores målsætninger om cirkulær emballage. Desuden må udbud og efterspørgsel balancere for at bringe priserne ned igen,” afslutter Annette Spanggaard.

- KCP

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

29.02.2024CSR.dk

Stort set ingen kvinder med ikke-vestlig herkomst i danske direktørstole

29.02.2024CSR.dk

EU-Rådet kunne ikke vedtage due diligence-direktivet

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

01.03.2024

Tid

09:00

Sted

Online