Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

Ny Cevea-rapport viser, at ledelse via algoritmer allerede er en stor del af hverdagen på mange arbejdspladser i de nordiske lande.

Ifølge undersøgelsen påvirker det medarbejdere negativt, hvis de primært bliver ledet og overvåget via en algoritme. Foto: HK

12.06.2024

CSR.dk

Digital vagtplanlægning og opgavefordeling, overvågning af arbejdstid, pauser og arbejdstempo. Eller hvad med overvågning af arbejdskvalitet og hvad du bruger din computer til i arbejdstiden? 

Lyder det som fremtiden? Det er det ikke. 

Ledelse via algoritmer findes ikke i en fjern fremtid. Den er en levende del af hverdagen for rigtig mange lønmodtagere i norden allerede nu. 

I en ny rapport har Tænketanken Cevea, sammen med syv europæiske tænketanke, som de første kortlagt brugen af ledelse via algoritmer og konsekvenserne af det i norden. 

Rapporten viser blandt andet, at 76 procent af de adspurgte på nordisk plan oplever at blive ledet af algoritmer på en eller flere opgaver. Hos de 2.407 adspurgte HK’ere i Danmark er det tal 89 procent.

Læs også: Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

“Algoritmeledelse bliver stadig mere udbredt. Derfor er det vigtigt, at vi får mere konkret viden om, hvordan det påvirker medarbejderne og det gør vi med denne analyse. Det er tydeligt, at jo mere algoritmeledelse desto større er risikoen for, at medarbejderne og arbejdsmiljøet påvirkes negativt, siger næstformand i HK Danmark,” siger næstformand i HK Danmark, Mads Samsing.

Flere negative konsekvenser
Rapporten er lavet med data fra Sverige, Norge, Finland og Danmark. I Danmark har de foretaget undersøgelsen blandt HK’s medlemmer og udelukkende spurgt grupper inden for borgerservice, kundeservice, lager og telemarketing. 

HK’erne er blevet spurgt ind til otte typer af algoritmeledelse; hvorvidt de bliver udsat for de forskellige typer, og hvordan det påvirker dem, hvis de bliver udsat for det.

De negative effekter, medarbejderne fortæller om i rapporten, omhandler blandt andet lavere tillid mellem medarbejdere og ledere, lavere motivation og jobtilfredshed, større stressniveau og lavere autonomi. 

Hos HK Handel, hvis medlemmer er en del af de adspurgte i rapporten, mener man, den nye viden kalder på handling: 

“Tallene viser klart og tydeligt, at der er en række konsekvenser. Vi er nødt til at se på, hvordan vi i samarbejde med politikerne og arbejdsgiverne kan få styr på problemet, inden det vokser sig endnu større,” siger formand for HK Handel, Mette Høgh.

Dialog er nøglen
Rapporten viser dog også, at nogle af de negative effekter bliver mindre, hvis medarbejderne bliver inddraget. Dialog på arbejdspladsen er også et af kernepunkterne for HK Kommunal, hvis medarbejdere også er med i undersøgelsen. 

“For HK’erne i kommuner og regioner er indflydelse, tillid og dialog helt afgørende for et godt arbejdsmiljø. Det gælder i den grad også, når det handler om algoritmeledelse. De bedste resultater bliver opnået, når ledelsen sætter medarbejderne fri, udnytter deres faglighed og giver plads til nye input og idéer,” siger formanden for HK Kommunal, Lene Roed.

Læs også: Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Noget af den nye viden, som rapporten bringer ud, er, at rigtig mange medarbejdere er i tvivl om, hvilken data om dem, der bliver gemt, eller hvornår man bliver overvåget. Noget, HK Privat fremhæver vigtigheden af. 

“Vi kan se, at det at få overvåget sit arbejdstempo og kvaliteten af sit arbejde, er udbredt blandt vores medlemmer, som arbejder med kundeservice og telemarketing. Det kan have mange fordele for arbejdspladsen, men som fagforening skal vi sørge for, at det også har fordele for den ansatte. Her er det afgørende, at der er gennemsigtighed omkring, hvilke data der indsamles om den ansatte, at det altid er tydeligt, hvordan de bruges, og at den ansatte har adgang til de indsamlede data,” siger næstformand i HK Privat, Gitte Geertsen 

Flere end 6.000 medarbejdere i Danmark, Norge, Sverige og Finland har deltaget i studiet, der især fokuserer på ansatte, der er beskæftiget med lagerarbejde og kundeservice/telemarketing samt i Danmarks tilfælde også borgerservice.

– HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bæredygtighed og digitalisering

Digitale teknologier og bæredygtighed går på den ene side hånd i hånd for at sikre grøn omstilling og effektivisering. På den anden side driver nye løsninger et øget energiforbrug. CSR.dk undersøger, hvordan man kan høste fordele og minimere ulemper. 

Relateret indhold

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K