Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne
Danske virksomheder må arbejde målrettet med konkrete, målbare bæredygtighedsinitiativer, hvis de vil tiltrække og bevare de bedste medarbejdere nu og i fremtiden. Det viser en global undersøgelse foretaget af ISS. Særligt blandt yngre medarbejdere er bæredygtighed blevet et krav til arbejdspladsen og ikke blot en bonus.
Hvis danske arbejdspladser vil være attraktive fremover, skal de tage bæredygtighed alvorligt. Det mener 73 % af de danske kontoransatte i ISS’ globale undersøgelse Evolving Workplaces: Space to Thrive. Her har 11.000 kontoransatte fra 15 lande, heraf 1.010 fra Danmark, fortalt om deres ønsker til arbejdslivet i dag og i fremtiden.
Især mad og madspild er et område, hvor mange ønsker mere fokus på bæredygtighed. 39 % af de danske deltagere vil gerne se flere grønne initiativer på dette område sammen med indsatser for at mindske CO2-udledning.
”Danskernes fokus på bæredygtighed vokser støt, og det afspejler sig også i deres forventninger til arbejdspladsen. Mange ønsker ikke længere kun at tage ansvar som privatpersoner, men forventer i stigende grad, at deres arbejdsgivere også tager aktivt del i den grønne omstilling. Bæredygtighed er tillige noget, der fylder i vores dialoger med vores kunder, og vi mærker tydeligt, at det er én af deres topprioriteter", siger Thomas Vilsbøll, kommerciel direktør i ISS Danmark.
Grønne rammer er også vigtige
Det handler dog ikke kun om, hvad der ligger på frokosttallerkenen. Også de fysiske omgivelser spiller en rolle.
35 % af de danske deltagere lægger vægt på, at deres arbejdsplads investerer i energieffektive bygninger. Det kan eksempelvis være bedre isolering, smarte systemer til lys og varme eller energibesparende installationer.
Sådanne løsninger sparer ikke bare strøm, for de kan også skære ned på CO2-udledningen. Og det er noget, medarbejderne efterspørger: 33 % vil have flere initiativer, der sænker CO2, og 39 % ønsker mindre spild ved eksempelvis at mindsk papirforbruget.
De unge forventer grønne arbejdspladser
For de yngre generationer er bæredygtighed blevet et reelt krav. 78 % af Millennials (28–43 år) og 72 % af Gen Z (12–27 år) siger, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at deres arbejdsgiver tager klimaansvar. Til sammenligning gælder det kun for 36 % af Baby Boomers (59–78 år).
“De unge medarbejdere ser ikke kun bæredygtighed som et plus, men som en forventning. De ønsker at være en del af virksomheder, der arbejder aktivt med CO2-reduktion, mindre spild og grønnere initiativer i hverdagen. For virksomheder, der vil tiltrække og bevare de bedste talenter i de kommende år, bliver et tydeligt fokus på bæredygtighed derfor et vigtigt konkurrenceparameter”, forklarer Thomas Vilsbøll.
- lhs