Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift
En ny rapport fra The Conference Board viser, at virksomheder i stigende grad justerer deres ESG-strategier og styrker det juridiske tilsyn som reaktion på den politiske modvind mod bæredygtighedsarbejde i USA.
Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne
Siden Trump-administrationens indtog er amerikansk klimapolitik blevet markant omlagt. Fokus er flyttet til produktion af fossile brændsler og udbygning af energiinfrastruktur, samtidig med at Environmental Protection Agencys rolle er nedtonet, og støtten til vedvarende energi er reduceret.
Rapporten bygger på en spørgeundersøgelse blandt 125 ESG- og bæredygtighedsledere i store amerikanske og multinationale virksomheder. Otte ud af ti virksomheder i undersøgelsen har base i USA, og 46 procent har en årlig omsætning på over 10 milliarder dollars.
Størstedelen af de adspurgte virksomheder har allerede oplevet modstand mod deres ESG-indsatser. Hele 65 procent rapporterer om "mærkbar" modreaktion primært fra interessegrupper og føderale beslutningstagere. Ifølge 90 procent af deltagerne forventes presset at fortsætte eller forstærkes i de kommende to år. Klimamål og omstillingsplaner vurderes som de mest kontroversielle emner.
Kun otte procent af virksomhederne har som reaktion valgt at forstærke deres ESG-forpligtelser. Det står i kontrast til en analyse fra PricewaterhouseCoopers (PwC) fra marts 2024, hvor 4.000 virksomheder rapporterede klimaforpligtelser.
Ifølge PwC har 37 procent af virksomhederne øget deres klimamål, og 83 procent investerer i udviklingen af lavemissionsprodukter og -tjenester. Over en tredjedel af den forventede indtjening i 2030 knyttes til klimarelaterede forretningsområder.
Usikkerhed og fragmenteret regulering udfordrer ESG-mål
PwC’s data er baseret på indberetninger til miljøplatformen CDP og dækker primært virksomheder i Asien og Europa. The Conference Boards undersøgelse viser, at 40 procent af lederne forventer, at amerikansk politik vil bremse den globale dekarbonisering, men hele 98 procent udtrykker bekymring for, hvordan amerikanske beslutninger kan påvirke deres bæredygtighedsmål.
Det største problem, ifølge 49 procent af de adspurgte ledere, er det voksende gab mellem nationale og internationale ESG-krav. Samtidig er 46 procent bekymrede for øget politisk kontrol med virksomheders DEI-indsatser.
To tredjedele angiver, at de er noget eller meget bekymrede for, at amerikanske handelspolitiske tiltag vil hæmme deres ESG-mål. Over en tredjedel nævner specifikt told på solpaneler, invertere og lagersystemer som direkte barrierer for den grønne omstilling.
For at imødegå udfordringerne anbefaler The Conference Board, at virksomheder indarbejder usikkerhed om toldsatser i deres ESG-risikoplanlægning. De bør også overvåge globale reguleringstendenser – særligt i EU, Storbritannien, Canada og andre markeder, hvor tidlige lovinitiativer kan signalere kommende internationale krav.
- lhs