Akademikernes Centralorganisation nedsætter ekspertpanel til stressramte vidensarbejdere

En stigning i antallet af stressramte vidensarbejdere har fået Akademikernes Centralorganisation til at nedsætte et ekspertpanel, der skal fremme trivslen på arbejdspladser.

En stigning i antallet af stressramte medlemmer får nu Akademikernes Centralorganisation til at handle..

20.03.2017

CSR.dk

En nylig undersøgelse har problematiseret stigningen i antallet af ansatte med stressrelaterede problemer. Således oplever tre ud af fire akademikere, at deres arbejdsplads er præget af stress, og op mod halvdelen føler sig stressede i hverdagen.

Det har fået Akademikernes Hovedorganisation til at erkende, at den hidtidige indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø ikke har været tilstrækkelig, skriver Avisen.dk. Derfor har organisationen besluttet sig for at gå nye veje ved at nedsætte et ekspertpanel med i alt 15 eksperter, der har stor viden på området – enten fra forskning eller behandling. Det overordnede mål er, at man i 2030 kan registrere et langt lavere stressniveau, bedre forebyggelse og bedre ledelse på arbejdspladserne i både den private som såvel den offentlige sektor, skriver Avisen.dk.

Formanden for panelet er Eva Secher Mathiasen, der også er formand for Dansk Psykologforening. Hun har i de senere år deltaget aktivt i debatten om den voksende mistrivsel blandt danske lønmodtagere, der bl.a. har vist sig i tilfælde af angst og depression.

Læs også: Nordjyske virksomheder tager mest socialt ansvar

Forbedring af det psykiske arbejdsmiljø
Ifølge Akademikernes Hovedorganisation skal eksperterne se på, hvordan man fremadrettet kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø for vidensarbejdere. Derudover vil man med ekspertpanelet i højere grad tydeliggøre det psykiske arbejdsmiljø ved bl.a. at sætte det på den politiske dagsorden. Samtidig varsler panelet, at man vil gøre opmærksom på dette ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018.

En anden af eksperterne, der er udpeget til at sidde i panelet, er Nanna Eller, der er overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital. Hun mener, det er påkrævet at gøre noget ved arbejdsvilkårene for vidensarbejdere, da det, at akademikere bukker under for arbejdet, er alvorligt:

”Når man taler med de stressramte, kan man høre, at det er et problem med meget høje krav fra arbejdspladsen, og at det kræves, at man står til rådighed med hud og hår”, siger hun til Avisen.dk.

For nogle mennesker kan stress ligefrem være invaliderende, og selv hvis den stressramte skulle komme på benene igen og tilbage på arbejdsmarkedet, viser han/hun sig ofte at være varigt mærket:

”Belastninger på det psykiske område vil typisk føre til relativt lange sygemeldinger og lange forløb for at komme tilbage til arbejdet. På et tidspunkt vil de fleste komme i arbejde igen på fuld tid, men det er også meget almindeligt, at vi hører, at der bliver ved med at være en vis sårbarhed. At man ikke i samme omfang som før kan sige ’OK, så gør jeg det’ og ’Den dér kan jeg også lige tage”, siger Nana Eller til Avisen.dk.

Læs også: Mænd og kvinder reagerer forskelligt på mobning på arbejdspladsen

Tillidfulde relationer er essentielle
Som udgangspunkt er vidensarbejdere meget engagerede i deres arbejde og vil gerne yde noget. Men de arbejder også i et miljø, hvor holdningen er den, at man skal kunne klase mosten for rent faktisk at kunne bruge sin uddannelse, påpeger hun.

Samtidig gør hun opmærksom på vigtigheden i at få aftabuiseret disse problemer og i stedet få det gjort okay at indrømme, at man altså ikke altid kan klare alt.

Et andet medlem af panelet er Malene Friis Andersen, der er forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun bifalder projektet og mener, at hun med sin baggrund kan bidrage med viden om, hvad det er, der øger både stress og trivsel på vidensarbejdernes arbejdspladser. Ifølge hende er vidensarbejdere medarbejdere, der er engagerede, dedikerede og som identificerer sig med deres arbejde. Men fordi deres arbejde sjældent er bundet til en bestemt tid og et bestemt sted, udgør det også en risikofaktor, der i værste fald kan undergrave grænserne mellem hhv. arbejds- og privatliv. Og det er ofte her, det grundlæggende går galt for akademikere - når der ikke er balance mellem krav og ressourcer.

”Behovet for tillidsfulde relationer til både leder og kolleger er også noget, der går igen i vores undersøgelser. Det peger på vigtigheden af, at der er den rigtige kultur på arbejdspladsen. Det er jo svært at sige til den enkelte, at vedkommende bare skal blive bedre til at sige fra, hvis der ikke er en kultur, der understøtter den form for drøftelse. Den kultur er vi først nødt til at arbejde med”, siger Malene Friis Andersen til Avisen.dk.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

14.06.2024CSR.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C