15 ESG-nøgletal som alle bør bruge

Børsen i København vil have alle virksomheder til at rapportere på ESG, og de kan starte med de 15 nøgletal som er i det overblik Nasdaq Nordic, Finansforeningen og FSR frigav på Folkemødet i dag.

Så trykkede de aktiehandlen i gang! Fra venstre: Jakob Askou Bøss, Torben Möger Pedersen, Susanne Stormer, Birgitte Mogensen og Carsten Borring..

14.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

“Solen skinner, der er kommet en guide og manden med pengene er her - så det kan kun gå godt,” sagde Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq Copenhagen, lige før fire mennesker sammen trykkede på en knap og satte dagens handel på børsen i gang d. 14. juni 2019. 

Guiden, han talte om, er “en standardiseret ESG-hoved- og nøgletalsoversigt”, som kan hjælpe virksomheder med at kvalificere deres rapportering på miljø, sociale og governancefaktorer, og investorer med at vurdere kvaliteten af en virksomhed og dens fremtidsplaner. (Den kan downloades her).

Den er udgivet af Nasdaq Copenhagen (tidligere Københavns Fondsbørs), FSR - danske revisorer og Finansforeningen i fællesskab, som et svar på et kendt problem: At selvom ESG-faktorer i stadig højere grad bliver brugt til at vurdere og en virksomhed også vil være en god forretning på længere sigt, er de nøgletal og informationer, man bruger til at kommunikere om dette en ret så blandet landhandel. 

‘Den vil vi bruge’
Lanceringen af guiden fandt sted i Dansk Erhvervs telt på Folkemødet 2019, med fire morgenfriske repræsentanter for Ørsted, PensionDanmark, Novo Nordisk og FSR. 

“Vi magler nøgletal på ESG, som man kan have tillid til og som er sammenlignelige på tværs, noget som investorer kan lære sig op ad,” sagde Birgitte Mogensen fra FSR, som en forklaring på, hvorfor guiden er et vigtigt bidrag til det finansielle miljø omkring virksomheder. 

“Manden med pengene”, som han blev kaldt den morgen, Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark, var udelt i sin begejstring for den nye guide: 

“Vi kommer til at bruge guiden på ikke bare vores danske aktier, vi vil også rulle den ud til vores internationale samarbejdspartnere,” sagde han. 

Ørsteds repræsentant, Jakob Askou Bøss, var også klar til at bruge guiden. 

“Vi har kigget på det her i 15 år med mange forskellige definitioner og standarder, og vi udgiver allerede kvartalsmæssige ESG-rapporter. Jeg vil tage guiden med hjem og implementere dens nøgletal i de rapporter,” sagde han. 

De mindre virksomheder skal også med
Begejstring til trods så er det dog stadig kun ‘en håndfuld eller halvanden’, som Birgitte Mogensen kaldte det, af de børsnoterede virksomheder, der arbejder seriøst med ESG-rapportering. 

“De mindre virksomheder skal også med, og derfor er det godt at revisorerne er med til at udgive denne guide, for det er dem, der skal hjælpe dem med at få hold på det. Og de får naturligvis lidt længere tid til at komme i mål end f.eks. Novo Nordisk og Ørsted,” sagde Torben Möger Pedersen.

Alt det ved Nasdaq Copenhagen godt. Så det er en af Carsten Borrings målsætninger at få flere virksomheder i gang med den form for rapportering. Og han tror på at det vil lykkes. 

“Vi holder et møde om guiden i næste uge. Der er 70 pladser og de var alle booket på tre dage. Det har vi aldrig set før,” fortalte han. 

Nye tider
Den nye interesse for ESG-information kunne både Ørsted og Novo Nordisk bakke op om. 

“Da vi begyndte at deltage i investor roadshows med ESG-information, så var det tydeligt, at når vi talte, syntes deltagerne i nogen grad, at nu var der pause. De havde deres store, detaljerede Excel-ark, og så kom vi og fortalte om, at vi var gode ved dyr. Sådan er det bestemt ikke mere, og den professionalisering, som fælles nøgletal og måder at regne dem ud på repræsenterer, hjælper investorer og analytikere med at se om “det holder”,” sagde Susanne Stormer, som står i spidsen for Novo Nordisks bæredygtighedsarbejde. 

“Jeg kan god huske, da CSR-rapportering var et spørgsmål om, at man også gerne ville fortælle nogle andre og blødere historier om virksomheden. Det er anderledes nu, fordi det at have hånd om bæredygtighedsindsatsen er en basal, underliggende predictor for om en virksomhed er i stand til at omstille sig til fremtiden,” sagde Jakob Askou Bøss. 

Og så gik aktiehandlen i gang. 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen