15 ESG-nøgletal som alle bør bruge

Børsen i København vil have alle virksomheder til at rapportere på ESG, og de kan starte med de 15 nøgletal som er i det overblik Nasdaq Nordic, Finansforeningen og FSR frigav på Folkemødet i dag.

Så trykkede de aktiehandlen i gang! Fra venstre: Jakob Askou Bøss, Torben Möger Pedersen, Susanne Stormer, Birgitte Mogensen og Carsten Borring..

14.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

“Solen skinner, der er kommet en guide og manden med pengene er her - så det kan kun gå godt,” sagde Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq Copenhagen, lige før fire mennesker sammen trykkede på en knap og satte dagens handel på børsen i gang d. 14. juni 2019. 

Guiden, han talte om, er “en standardiseret ESG-hoved- og nøgletalsoversigt”, som kan hjælpe virksomheder med at kvalificere deres rapportering på miljø, sociale og governancefaktorer, og investorer med at vurdere kvaliteten af en virksomhed og dens fremtidsplaner. (Den kan downloades her).

Den er udgivet af Nasdaq Copenhagen (tidligere Københavns Fondsbørs), FSR - danske revisorer og Finansforeningen i fællesskab, som et svar på et kendt problem: At selvom ESG-faktorer i stadig højere grad bliver brugt til at vurdere og en virksomhed også vil være en god forretning på længere sigt, er de nøgletal og informationer, man bruger til at kommunikere om dette en ret så blandet landhandel. 

‘Den vil vi bruge’
Lanceringen af guiden fandt sted i Dansk Erhvervs telt på Folkemødet 2019, med fire morgenfriske repræsentanter for Ørsted, PensionDanmark, Novo Nordisk og FSR. 

“Vi magler nøgletal på ESG, som man kan have tillid til og som er sammenlignelige på tværs, noget som investorer kan lære sig op ad,” sagde Birgitte Mogensen fra FSR, som en forklaring på, hvorfor guiden er et vigtigt bidrag til det finansielle miljø omkring virksomheder. 

“Manden med pengene”, som han blev kaldt den morgen, Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark, var udelt i sin begejstring for den nye guide: 

“Vi kommer til at bruge guiden på ikke bare vores danske aktier, vi vil også rulle den ud til vores internationale samarbejdspartnere,” sagde han. 

Ørsteds repræsentant, Jakob Askou Bøss, var også klar til at bruge guiden. 

“Vi har kigget på det her i 15 år med mange forskellige definitioner og standarder, og vi udgiver allerede kvartalsmæssige ESG-rapporter. Jeg vil tage guiden med hjem og implementere dens nøgletal i de rapporter,” sagde han. 

De mindre virksomheder skal også med
Begejstring til trods så er det dog stadig kun ‘en håndfuld eller halvanden’, som Birgitte Mogensen kaldte det, af de børsnoterede virksomheder, der arbejder seriøst med ESG-rapportering. 

“De mindre virksomheder skal også med, og derfor er det godt at revisorerne er med til at udgive denne guide, for det er dem, der skal hjælpe dem med at få hold på det. Og de får naturligvis lidt længere tid til at komme i mål end f.eks. Novo Nordisk og Ørsted,” sagde Torben Möger Pedersen.

Alt det ved Nasdaq Copenhagen godt. Så det er en af Carsten Borrings målsætninger at få flere virksomheder i gang med den form for rapportering. Og han tror på at det vil lykkes. 

“Vi holder et møde om guiden i næste uge. Der er 70 pladser og de var alle booket på tre dage. Det har vi aldrig set før,” fortalte han. 

Nye tider
Den nye interesse for ESG-information kunne både Ørsted og Novo Nordisk bakke op om. 

“Da vi begyndte at deltage i investor roadshows med ESG-information, så var det tydeligt, at når vi talte, syntes deltagerne i nogen grad, at nu var der pause. De havde deres store, detaljerede Excel-ark, og så kom vi og fortalte om, at vi var gode ved dyr. Sådan er det bestemt ikke mere, og den professionalisering, som fælles nøgletal og måder at regne dem ud på repræsenterer, hjælper investorer og analytikere med at se om “det holder”,” sagde Susanne Stormer, som står i spidsen for Novo Nordisks bæredygtighedsarbejde. 

“Jeg kan god huske, da CSR-rapportering var et spørgsmål om, at man også gerne ville fortælle nogle andre og blødere historier om virksomheden. Det er anderledes nu, fordi det at have hånd om bæredygtighedsindsatsen er en basal, underliggende predictor for om en virksomhed er i stand til at omstille sig til fremtiden,” sagde Jakob Askou Bøss. 

Og så gik aktiehandlen i gang. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J