”Vi kan lave verdens klogeste byggebranche”

Byggesektorens påvirkning af klimaet er stor. Med den rigtige lovgivning kan sektoren dog også være en del af klimakrisens løsning. Det handler om kvalitet og langtidsholdbart byggeri – og om at fjerne dårlig og suboptimerende regulering.

Panelisterne på scenen under den velbesøgte debat. Foto: Building Green.

04.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det er nye tider, og byggeriet er under forvandling. Eller bør i hvert fald være det. Regeringens ambition om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030 vil i de kommende år få afgørende betydning for dansk byggeri.”

Sådan skrev boligminister Kaare Dybvad (S) i et debatindlæg på Altinget d. 31/10 2019. Det var ikke helt tilfældigt. For samme dag skulle han tale på den grønne byggemesse Building Green.

Med konkrete forslag til hvor klimabesparelserne skal komme fra på byggepladserne, som f.eks. ikke at ødelægge materialer ved ikke at beskytte dem mod regn eller lave færre fejl, så der ikke skal bygges så meget om, så var boligministerens budskab, at branchen selv måtte komme på banen.

”Det bør ikke altid være os politikere, der kommer løbende med et regelsæt, før der skrides til handling,” skrev han og huskede også lige at sige at store dele af byggebranchen er på rette spor.

Branchen vil gerne være med
Efter både ros og ris til byggebranchen fra ministeren, valgte direktøren fra Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, at stille op.

”Vi er klar, og vi vil rigtig gerne være med,” sagde han i en morgendebat på Building Green om byggeriets bidrag til klimaloven.

”Bygninger er et varigt forbrugsgode, noget der skal stå i virkelig mange år, og derfor kræver det stor omtanke at stille krav og sætte mål. Det vil vi som erhverv rigtig gerne være med til,” fortsatte han.

Det bør de også være, var beskeden fra Ida Auken, som er formand for folketingets klima-, energi og forsyningsudvalg.

”Hvis der er en branche, der vil, og som går ind i dialogen, så kan man nå nogle helt anderledes gode resultater. For der kommer jo ny lovgivning, der handler om byggeri i forbindelse med den kommende klimalov,” sagde hun.

Regulering af helheden
Det store spørgsmål er, hvilken slags lovgivning der skal komme. Et indspark fra en rådgivende ingeniør blandt publikum stillede spørgsmålstegn ved, om der virkelig er brug for mere lovgivning, når der i dag allerede er over 60 vejledninger, man skal orientere sig i.

Der er brug for at eksperimentere rigtig meget og meget mere end vi gør i dag. For de 70% i 2030 er i virkeligheden bare en fodnote – i 2050 skal vi være i nul og i 2100 skal vi i minus.

Flemming Rafn, Tredje Natur

”Vi har ikke behov for mere detailregulering, men mere store rammer der samtænker byggeri, miljø, klima, indeklima. Vi skal også passe på, at lovgivning ikke overoptimerer og i stedet har en mere helhedsorienteret perspektiv,” sagde Ingrid Reumert, som er chef for bl.a. bæredygtighed i Velux.

Et konkret eksempel på sådan overoptimering, ifølge Ingrid Reumert, er netop på vinduesområdet. Her er det efterhånden sådan, at der egentlig ikke er voldsomt stor gevinst at hente i energiregnskabet, mens det til gengæld kræver forholdsvist meget i materialer og energiforbrug i produktionen af vinduerne.

Plads til eksperimenter
Flemming Rafn, som er en af to ejere af arkitektvirksomheden Tredje Natur, efterlyste især mere fleksibilitet, så muligheden for at afprøve nye løsninger var bedre.

”Der er lidt absurde krav og regler, når man vil noget nyt. Når man f.eks. arbejder med træ, som vi gør, løber man ofte ind i lovgivning, som gør det umuligt, og som samtidig bare ikke tager højde for, at der kan være nye og bedre materialer, som opfører sig anderledes, end dem, lovgivningen er baseret på,” sagde han.

”Problemet er, at der er brug for at eksperimentere rigtig meget og meget mere end vi gør i dag. For de 70% i 2030 er i virkeligheden bare en fodnote – i 2050 skal vi være i nul og i 2100 skal vi i minus,” fortsatte han.

Michael H. Nielsen bakkede op om pointen om, at eksperimenter er vigtige.

”Vi skal have samlet ind og udbredt resultaterne af nye forsøg. Forskning og dokumentation af ny materialer og metoder er ligesom en øde ø i dag. Det går ikke,” sagde han.

Direktør i brancheforeningen Danske Arkitekter, Lene Espersen, pegede desuden på et nødvendigt kulturskifte hos især hos Finansministeriet.

”Det er en udfordring at Finansministeriet udelukkende betragter byggesektoren som en konjunkturregulerende faktor, og ikke som et sted man kan investere og skabe udvikling og bedre samfund. Det gør det langt sværere at arbejde med bæredygtighed i det offentlige byggeri, hvor man ellers kunne flytte rigtig meget,” sagde hun. 

Hvad vil branchen have?
Så hvis man ikke vil have dårlig, stram detailregulering – hvad vi branchen og faget så have?

Svarene på dette samlede sig om især kvalitet i byggeriet, så det kan holde i mange, mange år, intelligent byggeri, som kan regulere sig selv og fleksible bygninger, hvor enkeltdele kan udskiftes og indretningen ændres nemt, for at opfylde skiftende behov.

For det med bygningers holdbarhed er vigtigere end man lige gik og troede.

Vi har i en del år gået og remset tallene for byggeriets påvirkning af klimaet op: Byggeriet står for 40 procent af ressourceforbruget, samme andel af energiforbruget, 35 procent af alt affald og 20 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Men en nyere rapport fra Ellen Macarthur Foundation har vist, at omkring halvdelen af energiforbruget i byggeriet er indlejret i de bygninger, der står – og derfor skal de stå så længe som overhovedet muligt.

”Det kræver en bred indsats at nå vores ambition om klima og bæredygtighed,” sagde Kaare Dybvad, da han havde fået ordet.

Den var Dansk Byggeri med på. Som Michael H. Nielsen sagde:

”Vi vil meget gerne være med. Vi er klar. Vil du ikke invitere branchen ind? Så kan vi lave verdens klogeste lovgivning og ikke mindst verdens klogeste byggebranche.”

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra byggebranchen

Byggesektoren er central i forhold til håndtering af klimakrisen. Hvad sker der i branchen i 2019? 

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

SustainImpact ApS
Webinar
Sådan scorer du i DMA

Hvor svært kan det være? Det er jo bare en karakter fra 1-5 på de forskellige områder. Men CSRD foreskriver at du skal kunne sikre en konsistent scoring år efter år og man skal kunne følge argumentationen, så hvordan gør vi det effektivt. Hvordan laver vi scoringsnøgler og dokumenterer selve scoringen.

Dato

22.01.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online