Åben samarbejdsplatform vil sætte turbo på udvikling af plantebaserede fødevarer

Plantebaserede fødevarer er i høj kurs og gennem en ny samarbejdsplatform vil forskere og virksomheder gå forrest i at finde innovative løsninger, som kan udvikle nye produkter dyrket på dansk jord.

Centralt for samarbejdet mellem forskere og virksomheder står basal viden om afgrøder, og hvordan de indgår i forskellige fødevarer. Arkivfoto..

22.11.2022

CSR.dk

Markedet for plantebaserede fødevarer går i øjeblikket kun opad i popularitet – men hvordan sikrer man et større udvalg af velsmagende, nærende og bæredygtige plantebaserede fødevareprodukter, der også er prismæssigt attraktive for forbrugerne?

Det vil forskere og virksomheder nu sammen prøve at komme frem til gennem den åbne samarbejdsplatform Plant2Food.

Centralt for platformen står det åbne samarbejde, hvilket vil sige, at ny viden, som forskerne kommer frem til, vil være tilgængelig for alle.

Læs også: Dansk Vegetarisk Forening kårer “Årets plantebaserede supermarked” 2022

Og det er essentielt, hvis Danmark skal være førende på markedet inden for plantebaserede fødevarer, mener Claus Felby, senior vice president hos Novo Nordisk Fonden, som af denne grund også bevilger op til 200 millioner kroner til platformen over de næste fem år.

”Plant2Food skaber en unik mulighed for at bringe Danmark i front inden for udvikling af plantebaserede fødevarer og sikre, at vi for alvor udnytter det kæmpe potentiale, der allerede spirer i de danske forskningsmiljøer og virksomheder, og samtidig bygge bro til de bedste internationale eksperter på området,” siger han.

Sammen om kompleks opgave
Bag platformen står Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Wageningen University & Research i Holland samt vidensinstitutionen Food & Bio Cluster Denmark.

Som partnere i platformen får de fire universiteter adgang til de forskningsmidler, som størstedelen af bevillingen fra Novo Nordisk Fonden vil gå til.

Vigtigst af alt giver Plant2Food forskere og virksomheder et åbent rum til at udvikle projektidéer og komme hurtigere ud over stepperne, når parterne er blevet enige om et forskningsprojekt.

Læs også: En ny plantefond på 675 millioner kroner skal fremme dansk produktion af plantebaserede fødevarer

”Vi står over for en opgave, der er for kompleks til, at en enkelt forskningsgruppe eller virksomhed kan løse den alene. I Plant2Food vil vi krølle værdikæden, så både forskere og virksomheder kan få input fra uventet kant og dermed skabe løsninger, der ellers ikke ville ligge ligefor,” siger Marie Louise Conradsen, head of open innovation in science på Aarhus Universitet, hvor den nye platform bliver forankret.

Et interesseret marked
Med Plant2Food vil parterne særligt have fokus på basal viden om afgrøders egenskaber og deres funktionalitet i fødevarer.

En viden, som efterfølgende kan bruges længere oppe i værdikæden til at udvikle attraktive produkter. Hvordan den forskning skal omsættes til praksis i virksomhederne, er i høj grad noget, Food & Bio Cluster Denmark vil fokusere på.

Læs også: Ny undersøgelse: Unge vil ikke lade klimahandling være op til den enkelte

I Plant2Food vil Food & Bio Cluster Denmark nemlig fungere som bindeled mellem forskere og industri, så den forskning, der udføres på universiteterne, bliver videreformidlet til fødevareindustrien.

Og det er forskning, som branchen er meget interesseret i, fortæller direktør Lars Visbech Sørensen.

”Fødevareindustrien jagter nye, innovative løsninger inden for plantebaserede fødevarer for at imødekomme et voksende marked. For eksempel efterspørges i høj grad nye råvarer, som er dyrket i Danmark, og som kan bidrage med forbedrede smagsoplevelser,” siger han og understreger:

”Netop derfor har vi behov for forskning i nye råvarer og sortsudvikling af eksisterende proteinafgrøder, som har gode dyrkningsegenskaber i det danske klima. Et forbedret råvaregrundlag kan medvirke til, at hele den danske, plantebaserede fødevareindustri kan få en ny styrkeposition.”

Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Ny ISO-standard skal hjælpe fødevarevirksomheder med at reducere madspild

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

17.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Hvad er definitionen på en gaveæske for dig?

17.10.2025CSR.dk

Får vi den første globale klimaskat i dag?

16.10.2025CSR.dk

Containerrederierne lover grønnere sejlads mens CO2-udledningerne slår rekord

14.10.2025CSR.dk

Forskere advarer om globale klimavendepunkter men ser også nye muligheder

14.10.2025CSR.dk

Tøjbjerge vokser: Ubrugt fast fashion fra Kina fylder danske genbrugspladser

14.10.2025Alexandra Instituttet

Sponseret

Fra grønne fingre til grønne strategier

13.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vidensdeling på tværs af grænser

09.10.2025CSR.dk

Norwegian vinder udbud om grøn indenrigsrute: Skal flyve på mindst 40 procent bæredygtigt brændstof

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Arbejdsmiljøledelse - ISO 45001 Diplomkursus

På dette to-dages kursus præsenteres du for indholdet i ISO 45001:2023 standarden og lærer samtidig, hvordan de enkelte krav tolkes og anvendes i praksis.

Dato

21.10.2025

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København K

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtig virksomhedsudvikling

På dette kursus arbejder vi med integration af bæredygtighed i virksomheders strategi og målsætning, værdikæder og miljøledelsessystemer.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

PwC Danmark
Webinar
Product Carbon Footprints – Turning Data into a Market Advantage

Understanding the carbon footprint of individual products is essential for companies seeking to meet customer expectations, improve transparency, and make informed strategic choices.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Alexandra Instituttet
Kursus
Kursus: Det digitale produktpas og adfærdsdesign

Hvordan inviterer du dine kunder til mere bæredygtig adfærd, styrker din forretning og skaber bedre kundeoplevelser? Deltag i dette kursus, hvor du lærer at bruge metoder fra adfærdsdesign i arbejdet med EU's kommende digitale produktpas.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Alexandra Instituttet, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsforståelse

Få et 360 graders blik på bæredygtighedsverdenen. Opnå et stærkt fundament af viden, indsigter og værktøjer til at arbejde med den grønne omstilling i din virksomhed. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Kursus: Bliv Intern auditor – ISO 19011

På dette kursus får du en grundig introduktion til principperne for auditering, tilrettelæggelse af et auditprogram og gennemførelse af audit. Kurset baserer sig på den anerkendte standard ISO 19011 – Auditering af ledelsessystemer

Dato

21.10.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart