Verdensmål og virksomheder: Vi har slet ikke alle med

Dansk Erhvervs undersøgelse af medlemmernes arbejde med CSR og verdensmål fremhæver, at der stadig er et stort uudnyttet potentiale – og ansvar. Det handler SMV'er og importfokus.

Dansk Erhverv har undersøgt deres medlemmers arbejde med CSR og Verdensmål. .

27.02.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Finansministeriets fortæller gerne, at Danmark ligger helt i top, når det kommer til at implementere FN’s Verdensmål. Og to nylige undersøgelser, fra henholdsvis Dansk Industri (DI) og Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL), konkluderer at ansvarlighed og FN’s Verdensmål rykker gradvist højere op på dagsordenen i de danske virksomheder. De fremhæver også, at Danmark er blandt de bedste i Europa på eksport af bæredygtige løsninger.

Dansk Erhverv udgav fredag d. 22. februar 2019 også en analyse af sine medlemmers holdning og praksis inden for CSR og Verdensmål. Ud fra denne peger erhvervsorganisationen på en blind vinkel. For selvom verdensmålsbegejstringen kan være rigtig for virksomheder med flere end 250 ansatte, en gruppe hvor næsten 85 pct. i større eller mindre grad beskæftiger sig med verdensmålene, så ser det anderledes ud for de mere end 95 pct. af danske virksomheder, som hører til i SMV-kategorien.

Alle skal med – og især SMV’erne
For hos SMV’erne er det kun 41 procent af de adspurgte, som har et kvalificeret kendskab til Verdensmålene, og tilsvarende 54 procent, som angiver, at de arbejder med CSR. Det viser Dansk Erhvervs undersøgelse.

Malene Thiele er CSR-chef i Dansk Erhverv. .

”Hvis danske virksomheders arbejde med verdensmålene skal løftes, er det vigtigt, at vi får alle med. Vi skal ikke alene fokusere på de store virksomheder, for de kan langt hen ad vejen selv. Vi skal fokusere på den store masse af virksomheder, der har op til 250 medarbejdere, som står foran at konvertere deres hidtidige forretning til et nyt og mere bæredygtigt og ansvarligt udgangspunkt. Verdensmålene er en forandringsdagsorden – og nøglen til forandring er virksomhederne med færre end 250 medarbejdere,” siger Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv.

Der bør fokuseres på import
En stor del af forklaringen på de relativt lave tal kan sandsynligvis forklares med det fokus, verdensmålsimplementeringen hidtil har haft.

”Størsteparten af kommunikationen om verdensmålene frem til i dag har haft de største virksomheder og eksportmuligheder som omdrejningspunkt. Og det er der jo gode grunde til, men det afskærer desværre også mange danske virksomheder fra at tage del i dagsordenen,” siger Malene Thiele.

Ifølge Dansk Erhverv bør verdensmål i høj grad også handle om lokal erhvervspolitik. Også fordi det reelt kun er seks til otte procent af virksomhederne i Danmark, der har eksportsalg – selvom denne udgør omkring halvdelen af det danske bruttonationalprodukt.

I Dansk Erhvervs analyse angiver hele 56 pct. af de virksomheder, som oplyser, at de ikke arbejder med verdensmålene, at det er fordi, de ikke mener, det er relevant for deres virksomhed, fordi virksomheden primært har et nationalt fokus. Det understreger ifølge Malene Thiele, at der er et stort behov for at formidle, hvad verdensmålene betyder for organisationer og virksomheder, der opererer i Danmark eller på vores nærmarkeder.

”Import-dagsordenen er et konkret område, hvor man vil kunne tage fat på for at mobilisere flere virksomheder omkring verdensmålene. Det handler om bedre fokus på verdensmålenes betydning for virksomheder med import og internationale værdikæder, og at det er et oplagt sted at starte, hvis man vil nå flere virksomheder end vi gør i dag, ”siger Malene Thiele.

Dansk Erhvervs planer for 2019
Hvad har Dansk Erhverv så tænkt sig at gøre ved det? Det kan man svare både generelt og konkret på. Generelt handler arbejdet om forretningsdrevet samfundsansvar hos SMV’erne og om at nå den store bredde i dansk erhvervsliv.

Konkret for 2019 kan man fortsætte tråden fra oven for.

”Vi vil arbejde meget med verdensmålenes betydning for virksomheder med import og internationale værdikæder. Både på grund af det, vores analyse viste i forhold til virksomheder uden eksport, men også fordi Import er en vigtig og voksende del af mange virksomheders produktion. Det handler jo om leverandørkædeansvar, men også bare om almindelige leverandørvalg, som kan være svært at gennemskue for udenlandske leverandører. Vi vil gerne finde nye veje til at hjælpe virksomheder med import med det valg og samtidig få samfundsansvar og verdensmål ind i arbejdet,” siger Malene Thiele.

Gå sammen i brancher
Desuden skal Dansk Erhverv fortsætte sit samarbejde med alle mulige aktører om konferencer, prisuddelinger og netværksmøder. Der skal holdes møder i CSR-netværket og satses på brancherelaterede indsatser.

”Vi har gode erfaringer med at prøve at skabe et branchefokus, det kan vi se når virksomhederne bedst. Hvis det bliver for bredt, er der ingen, der kan se sig selv i det. Derfor anbefaler vi alle at alliere sig med brancheorganisationer, for at sikre materialets konkrete anvendelighed når de skal udgive f.eks. vejledninger og anbefalinger,” siger Malene Thiele.

Det gælder også for arbejdet med verdensmål. Fremfor at virksomhederne sidder hver for sig og gennemfører ressourcekrævende strategiske analyser af muligheder og udfordringer i verdensmålene kan denne proces med fordel finde sted på brancheniveau. Malene Thiele fortæller, at flere brancheforeninger og sammenslutninger har allerede erfaring med bl.a. udrulning af indsatser for fx øget digitalisering til SMV’er. De ved, at det er svært, men de ved også, hvad der virker. Det kan der være brug for i relation til den bæredygtige omstilling i SMV’erne.

”Der er et stort uudnyttet potentiale. I vores undersøgelse kan vi også se, at 85 procent af virksomhederne arbejder med sociale forhold, 75 procent med klimaspørgsmål, men kun 25 procent arbejder med integration af bæredygtighed i forretningen og udvikling af produkter. Så der er stadig meget, som vi kan få til at ske. Det må en 2. plads blandt FN-landene ikke bremse os i,” afslutter Malene Thiele.

Læs mere om danske virksomheders arbejde med CSR og FN’s Verdensmål i Dansk Erhvervs analyse her.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Erhverv
Konference
Bæredygtighed 2024 – Overblik og indsigt

Få en bred forståelse for bæredygtighedsdagsordenen, der kvalificerer dig til at bidrage til den bæredygtige udvikling i din virksomhed. Deltag og bliv bekendt med begreber som ESG, bæredygtigrapportering, cirkulær økonomi, grøn markedsføring, klimaregnskab og meget mere.

Dato

15.05.2024

Tid

09:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense