Usædvanligt partnerskab skal føre til mere klimavenligt landbrug

Midt i debatten om en eventuel CO2-afgift på landbruget har Ringkøbing-Skjern Kommune, Skjern Bank, Vestjysk Bank og Ringkjøbing Landbobank indgået en aftale med landboforeningen Vestjysk om at lave klimaregnskab hos 30 landmænd.

I kommunen står landbruget for 79 procent af den samlede CO2-udledning.. Foto: 123rf.com.

10.11.2023

CSR.dk

En kommune, en landboforening, tre banker og 30 landmænd.

Dét er i hovedtræk ingredienserne i den projektaftale, Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået med landboforeningen Vestjysk og de tre lokale pengeinstitutter Skjern Bank, Vestjysk Bank og Ringkjøbing Landbobank.

Frem mod udgangen af 2025 skal ’Projektaftale om klimaberegninger i landbruget i Ringkøbing-Skjern Kommune’ resultere i klimaberegninger, som på såkaldt bedriftsniveau hos 30 kvæg- og svineproducenter skal give landbruget en bedre indsigt i, hvor deres klimabelastning ligger – og værktøjer til at reducere udledningen af klimagasser.

Læs også: Professor ser CO2-afgift på landbruget som den billigste vej til grøn omstilling

”Projektet bidrager med en mængde konkret data fra landbruget, som vi hidtil kun har kunnet lave kvalificerede gæt på. Udover at tilbyde udvalgte bedrifter en afgørende baseline at måle og beregne deres klimapåvirkning ud fra i de kommende år, hjælper projektet dem også til at se, hvor det er, det batter mest at sætte ind med klimareducerende tiltag,” siger Henrik Westerby, projektleder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Klimabelaster kommunen
Aftalen kommer på baggrund af Ringkøbing-Skjern Kommunes klimahandlingsplan og klimapartnerskabsaftale med landboforeningen Vestjysk, og klimaberegningerne skal i detalje vise klimaaftrykket på de enkelte bedrifter.

Et initiativ, der giver god mening set i lyset af, at landbruget er et af de væsentligste erhverv i Ringkøbing-Skjern Kommune, og står da også for 79 procent af udledningen af drivhusgasser i kommunen. 

Læs også: Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’

Med en ambition om klimaneutralitet i 2050 har Ringkøbing-Skjern Kommune derfor en stor interesse i at hjælpe landbruget til at reducere sin klimapåvirkning, fortæller borgmester Hans Østergaard.

Fakta om projektaftalen

”Projektaftale om klimaberegninger i landbruget i Ringkøbing-Skjern Kommune” starter op inden årsskiftet og skal frem mod udgangen af 2025 resultere i detaljerede klimaberegninger på bedriftsniveau hos i alt 30 kvæg- eller svineproducenter i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Beregningerne skal give landbruget en bedre indsigt i, hvor erhvervets klimabelastning ligger og værktøjer til at reducere udledningen af klimagasser.

Kilde: Ringkøbing-Skjern Kommune.

”Vi har nogle klimamål, vi skal opnå, men vi har også taget initiativ til projektet her, fordi vi ønsker at sikre forsat stor fødevareproduktion i kommunen – og vel at mærke fødevarer af meget høj kvalitet og med et af de mindste klimaaftryk i verden,” siger borgmesteren.

”Landbruget er en stor del af løsningen”
Vestjysks bestyrelsesformand Jacob Spangsberg er derudover glad for, at landboforeningens klimapartnerskab med kommunen nu bliver udvidet til også at omfatte de tre lokale banker.

Og så mener han, at den grønne omstilling skal ske i landbruget.

Læs også: Forskere opstiller scenarier for fremtidens grønne landbrug

”Vestjysk har indgået en klimapartnerskabsaftale med kommunen, fordi landbruget er en stor del af løsningen. Vi vil alle det bedste for vores fremtid, og derfor kommer vi til at sætte fokus på, hvor vi hver især kan gøre den største forskel på de enkle bedrifter,” siger han.

På samme måde støtter de lokale pengeinstitutter projektet, blandt andet fordi landbruget er blandt deres største kunder, fortæller Finn Lauritsen, der er landbrugsdirektør i Vestjysk Bank.

”Lige nu står vi som samfund over for den grønne omstilling, og vi mærker, at det selvfølgelig er noget, der optager vores landbrugskunder. Samtidig kan det være svært for den enkelte landmand at vide, hvor det giver mest mening at sætte ind,” siger han.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)