Usædvanligt partnerskab skal føre til mere klimavenligt landbrug

Midt i debatten om en eventuel CO2-afgift på landbruget har Ringkøbing-Skjern Kommune, Skjern Bank, Vestjysk Bank og Ringkjøbing Landbobank indgået en aftale med landboforeningen Vestjysk om at lave klimaregnskab hos 30 landmænd.

I kommunen står landbruget for 79 procent af den samlede CO2-udledning.. Foto: 123rf.com.

10.11.2023

CSR.dk

En kommune, en landboforening, tre banker og 30 landmænd.

Dét er i hovedtræk ingredienserne i den projektaftale, Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået med landboforeningen Vestjysk og de tre lokale pengeinstitutter Skjern Bank, Vestjysk Bank og Ringkjøbing Landbobank.

Frem mod udgangen af 2025 skal ’Projektaftale om klimaberegninger i landbruget i Ringkøbing-Skjern Kommune’ resultere i klimaberegninger, som på såkaldt bedriftsniveau hos 30 kvæg- og svineproducenter skal give landbruget en bedre indsigt i, hvor deres klimabelastning ligger – og værktøjer til at reducere udledningen af klimagasser.

Læs også: Professor ser CO2-afgift på landbruget som den billigste vej til grøn omstilling

”Projektet bidrager med en mængde konkret data fra landbruget, som vi hidtil kun har kunnet lave kvalificerede gæt på. Udover at tilbyde udvalgte bedrifter en afgørende baseline at måle og beregne deres klimapåvirkning ud fra i de kommende år, hjælper projektet dem også til at se, hvor det er, det batter mest at sætte ind med klimareducerende tiltag,” siger Henrik Westerby, projektleder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Klimabelaster kommunen
Aftalen kommer på baggrund af Ringkøbing-Skjern Kommunes klimahandlingsplan og klimapartnerskabsaftale med landboforeningen Vestjysk, og klimaberegningerne skal i detalje vise klimaaftrykket på de enkelte bedrifter.

Et initiativ, der giver god mening set i lyset af, at landbruget er et af de væsentligste erhverv i Ringkøbing-Skjern Kommune, og står da også for 79 procent af udledningen af drivhusgasser i kommunen. 

Læs også: Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’

Med en ambition om klimaneutralitet i 2050 har Ringkøbing-Skjern Kommune derfor en stor interesse i at hjælpe landbruget til at reducere sin klimapåvirkning, fortæller borgmester Hans Østergaard.

Fakta om projektaftalen

”Projektaftale om klimaberegninger i landbruget i Ringkøbing-Skjern Kommune” starter op inden årsskiftet og skal frem mod udgangen af 2025 resultere i detaljerede klimaberegninger på bedriftsniveau hos i alt 30 kvæg- eller svineproducenter i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Beregningerne skal give landbruget en bedre indsigt i, hvor erhvervets klimabelastning ligger og værktøjer til at reducere udledningen af klimagasser.

Kilde: Ringkøbing-Skjern Kommune.

”Vi har nogle klimamål, vi skal opnå, men vi har også taget initiativ til projektet her, fordi vi ønsker at sikre forsat stor fødevareproduktion i kommunen – og vel at mærke fødevarer af meget høj kvalitet og med et af de mindste klimaaftryk i verden,” siger borgmesteren.

”Landbruget er en stor del af løsningen”
Vestjysks bestyrelsesformand Jacob Spangsberg er derudover glad for, at landboforeningens klimapartnerskab med kommunen nu bliver udvidet til også at omfatte de tre lokale banker.

Og så mener han, at den grønne omstilling skal ske i landbruget.

Læs også: Forskere opstiller scenarier for fremtidens grønne landbrug

”Vestjysk har indgået en klimapartnerskabsaftale med kommunen, fordi landbruget er en stor del af løsningen. Vi vil alle det bedste for vores fremtid, og derfor kommer vi til at sætte fokus på, hvor vi hver især kan gøre den største forskel på de enkle bedrifter,” siger han.

På samme måde støtter de lokale pengeinstitutter projektet, blandt andet fordi landbruget er blandt deres største kunder, fortæller Finn Lauritsen, der er landbrugsdirektør i Vestjysk Bank.

”Lige nu står vi som samfund over for den grønne omstilling, og vi mærker, at det selvfølgelig er noget, der optager vores landbrugskunder. Samtidig kan det være svært for den enkelte landmand at vide, hvor det giver mest mening at sætte ind,” siger han.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online