Unge og yngre medarbejder tror ikke på virksomhedernes indsats

Der er ikke meget tiltro til virksomhedernes evne til at orientere sig uden for en ret snæver egeninteresse hos de yngre generationer. Det viser Deloittes 10. undersøgelse af holdninger hos de 18-38-årige.

03.12.2021

CSR.dk

Når virksomheder I dag bliver bedt om at forklare, hvorfor bæredygtighed er rykket længere op på dagsordenen for dem, bliver ”unge” eller ”næste generation af medarbejdere” næsten altid nævnt. Fortællingen er, at man her finder helt andre forventninger til arbejdsgivers indsats for samfundet.

Den påstand bakker det nyligt udgivne Millenial Survey fra Deloitte op om – om end med omvendt fortegn. For surveyet viser ikke, hvad medarbejdere under 40 år forventer af deres arbejdsgivere, men snarere at de er bekymrede for samfundsudviklingen, og at de ikke har synderlig tiltro til at virksomhederne bidrager positivt til at vende den.

Læs også: Ny befolknings-undersøgelse taler sit tydelig sprog: De færreste af os er villige til at ændre personlig adfærd til gavn for klimaet

Det er tiende gang Deloitte gennemfører undersøgelsen, og for første gang har de svar med fra både millenials, født mellem 1983 og 1994, og generation z, født mellem 1995 og 2003. I alt har lige knap 23.000 personer fra 45 lande svaret – heriblandt Danmark.

Bekymrede - og uden tiltro til virksomheder
Deloittes overordnede konklusion på undersøgelsen er, at Millenials og Generation Z mener, at verden er ved et tipping point for både miljøspørgsmål, ulighed og racisme. De mener, at både institutioner og den enkelte må tage ansvar for at drive en mere bæredygtig og lige verden frem.

Undersøgelsens hovedresultater er således:

Dalende tiltro til virksomheders samfundsansvar: Kurven har været for nedadgående i de sidste fem år, men i år er første gang færre end halvdelen tror på at virksomheder har en positiv indflydelse på samfundet. De danske deltagere i undersøgelsen (deltagere) er endog under det globale gennemsnit, når de svarer på spørgsmål om, hvorvidt virksomheder går op i andet end at tjene penge. Især Generation Z har tabt troen på virksomhederne, med en forskel på 14 procentpoint fra 2020 til 2021. I begge grupper af deltagere er det kun 30 procent, der tillægger virksomhederne et fokus på samfundet og ikke kun virksomhedens egen dagsorden.

Miljøspørgsmål bekymrer: Selvom både adgang til sundhedsydelser og arbejdsløshed vakte bekymring i år med coronapandemi, forblev miljøspørgsmålet i top 3 over emner, der optager deltagerne. Tres procent frygter at virksomheders indsats for at imødegå klimakrisen vil blive nedprioriteret.

Ulighed og diskrimination er ikke til diskussion: For mindst 60 procent af deltagerne er både ulighed og diskrimination objektivt til stede i samfundet. For ulighed ligger de danske deltagere dog 20-30 procent under det globale gennemsnit, mens de er på samme niveau for diskrimination. Deltagerne peger på lønforskelle mellem top og bund og sikring af leveløn som essentielle steder at sætte ind mod ulighed. De kan ikke helt få øje på at samfundsinstitutioner hjælper til at bekæmpe diskrimination.

Læs også: Undersøgelse: Få bestyrelsesmedlemmer har grønne kompetencer

Stress og bekymring er hverdagskost for mange: Deadlines, hjemmearbejde, forventninger og grænseløst arbejde gør at de danske deltagere – på linje med det globale gennemsnit – oplever stress. Ifølge undersøgelsen er 36 procent af danske unge mellem 38 og 27, den såkaldte millennial-generation, stressede næsten hele tiden. Det samme gælder hele 45 procent af de 18-26-årige, generation z. De unger peger på, at stressen hovedsageligt forårsages af arbejde/karriere, familiens trivsel, og de økonomiske fremtidsudsigter.

Ikke nok støtte fra arbejdsgiver: Noget tyder dog på, at de unge ikke får den støtte de har behov for fra deres ledere og arbejdsplads. 37 procent af de 27-38-årige og 32 procent af de 18-26-årige mener ikke, deres arbejdsgiver har gjort nok for at hjælpe dem håndtere stressen, og 35 procent efterlyser proaktiv handling, planer og politikker målrettet mod at pleje medarbejdernes mentale og fysiske helbred efter pandemien. 

De samlede resultater for både Danmark og globalt kan hentes på Deloittes website

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom