Selvom pengene er ansvarlige, er det stadig forretning

Summerne dedikeret til ansvarlige investeringer stiger, NGO’erne er klar til nye samarbejdsmodeller, og der er gode ideer derude. Hvordan får man enderne til at mødes? Forretningsforståelse og større projekter er vejen frem.

Foto: 123rf.com.

10.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis man siger ”Dansk Flygtningehjælp” så er det nok de færreste som straks tænker ”investeringer, jobskabelse og markedskendskab”. Ikke desto mindre, er det dét, Andreas Kamm, generalsekretær i den organisation, beder investorer om at interessere sig for.

”Vi er ikke trætte af CSR og den slags samarbejde, men den mest interessante model er forretningsbaseret, hvor vi sammen kan starte virksomheder og skabe jobs i de dele af verden, som flygtningekrisen påvirker mest,” sagde han, da han åbnede CSR Links konference om ansvarlige investeringer d. 2. marts 2017.

Til gengæld har de NGO’erne et solidt overblik over risici og markedsbehov i masser af lande i verden. Det vil de gerne stille til rådighed for virksomheder og investorer.

”Men jeg er ikke jeres distributør. Vi skal ikke købe jeres produkter. Vi skal arbejde sammen om at skabe produkter, som fungerer og skaber arbejde lokalt. Og så skal både investorer, virksomheder og NGO’er finde ud af at organisere sig, så vi kan arbejde ordentligt sammen,” sagde Andreas Kamm.

Pengene er der
Investorerne – offentlige og private – var også mødt op til konferencen, og de var også optaget af, at der skulle ske noget nyt. For pengene til mere ansvarlige investeringer er derude.

”Vi bliver ikke længere opfattet som spejderdrenge,” sagde Søren Larsen, som er chef for SRI – socially responsible investments – i Nykredit. ”Virksomhederne kan se, at der er ved at komme større summer bag de ansvarlige investeringer.”

Det var Palle Ellemann fra analysevirksomheden GES Invest enig i. Han hæftede sig bl.a. ved, at investorernes svar på Global Compact – PRI (Principles for Responsible Investments) – efterhånden er nået op på mere end 1.500 underskrivere, herunder noget uventet en række store amerikanske investorer.

”SRI er ikke en niche,” understregede Robert Rubinstein fra TBLI Group, som siden 1999 har arbejdet på at udvikle triple bottom line-investeringer. ”Der var bare nogle af os som ankom tidligt til festen”.

Tal vores sprog
Robert Rubinstein ridsede også en af dagens hovedpointer meget klart op: bæredygtighedsfolk er nødt til at lære pengenes sprog.

”Min erfaring er, at det ikke er svært at sælge ansvarlige investeringer, men man skal tale pengefolkenes sprog. Finansverdenen er kort sagt drevet af pengestrømme, muligheder og egeninteresse, og så hjælper det ikke at argumentere for det moralske imperativ,” sagde han.

Samme budskab havde Susanne Pedersen fra Climate-KIC Nordic, Europas største privat-offentlige partnerskaber for klimainnovation finansieret af EU, som forklarede at for mange projekt-ideer ikke synes at forstå investorernes behov for sikkerhed, risikospredning osv, og at det forhindrer at midlerne kan kanalisere deres vej.

Læs også: Sværvægter i branchen tror ikke på investorers engagementsstrategier

Tænk større
En anden pointe, som gik igen i investorernes oplæg, er at man desuden skal sikre sig, at ens projekt er sammenhængende og ikke mindst stort nok.

”Mange bæredygtighedsprojekter kan ikke forklare, at der er forretning i dem og at de er risikobeskyttede, når store investorer kommer på banen. Investorerne vil bede om bæredygtighedspolitikker, dedikeret personale, ledelsessystemer til at håndtere den type risici, udover et økonomisk bæredygtigt projekt, og det kan projekterne ikke dokumentere,” forklarede Birgitte Bang Nielsen, som er Sustainability Director i IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande).

Claus Primdal Sørensen, som er direktør for CSR i EKF (Eksportkreditfonden), efterspurgte også at der blev tænkt større:

”Vi ser en tendens på det internationale finansieringsmarked, hvor man gerne vil bygge bro mellem finansiering og ansvarlighed. Men vi ser også det problem, at danske SMV’er henvender sig med projekter der bare er for små, så vi så gerne at virksomhederne lærte at kombinere deres kræfter på f.eks. brancheniveau,” sagde han.

Den vej vinden blæser
Birgitte Bang Nielsen understregede, at investeringer som påvirker positivt (impact investment) vil være helt centrale fremover, men at der virkelig ”…er brug for brobygning, hvor gode penge og gode projekter mødes”.

Det synspunkt gentog Robert Rubinstein, som efterlyste en ”global connectivity platform” og samtidig pegede på SSX, den engelske Social Stock Exchange etableret i 2013, som en model for hvordan den bro kan skabes på kommercielle vilkår.

Og det kommercielle er ikke til at komme uden om, når man arbejder med CSR.

”Do no harm og compliance og velgørenhed er fint, men de skaber ikke innovation og forretning for fremtiden. Og det er det, vi skal,” sagde Birgitte Bang Nielsen. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.06.2024CSR.dk

Lejetøj hitter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Aug. 7

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

07.08.2024

Tid

12:15

Sted

Online