Rapport: Cirkulær økonomi kræver en gentænkning af vores samfund

Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har i dag præsenteret sine anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive verdensledende på området. Potentialet for dansk erhvervsliv er enormt, lyder det.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tog i mod anbefalingerne og pegede på den moralske forpligtelse, Danmark har til at omstille sig i en cirkulær og mere bæredygtig retning. Foto: Anders Kampmann.

07.06.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Fem konkrete målsætninger, fire overordnede pejlemærker og 27 anbefalinger til konkrete indsatser, der kan styrke omstillingen til en cirkulær økonomi.

Det er indholdet i den rapport, som regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi i dag har præsenteret for de ansvarlige ministre, og som skal gøre Danmark til et foregangsland i omstillingen væk fra den lineære forbrugsmodel og over til et cirkulært mønster, ”hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløb og udnytter deres værdi så længe som muligt,” som det hedder i rapportens forord.

Rapportens model for den cirkulære værdikæde bygger i høj grad på Ellen MacArthur Foundations definitioner på området. Illustration fra rapport..

Læs også: 15 forslag til cirkulær økonomi med affald

Det er skrevet af advisory boardets formand, bestyrelsesformand for Carlsberg Group Flemming Besenbacher, og det var da også ham, der bød velkommen på hjemmebanen i Carlsbergs museum på Valby Bakke, hvor anbefalingerne blev offentliggjort.

Han understregede fra start det ansvar, dansk erhvervsliv har i denne sammenhæng, men også de muligheder, der følger med.

”Der er et kæmpe forretningspotentiale for de danske virksomheder i den cirkulære økonomi, herunder store eksportmuligheder for de aktører vi har herhjemme, som allerede er i verdenseliten. Frem mod 2030 er målsætningen at Danmark skal blive en frontrunner på det her område, og her kan det være en fordel at være et lille land, fordi vi kan være agile”, sagde han.

En gentænkning af forretningsmodeller og samfund
”Hvis det skal ske, kræver det både handling og ikke mindst en gentænkning af vores forretningsmodeller og velfærdssamfund ud fra formelen reduce – reuse – recycle – rethink”, fortsatte han.

Her pegede Flemming Besenbacher på den første af de 27 konkrete anbefalinger. Den går på at der skal ”etableres et nationalt forum – ”Circular Denmark” – som på tværs af brancher og værdikæder samler erhvervsliv, myndigheder og uddannelsesinstitutioner i et samarbejde om praksisnær viden, der kan bidrage til en cirkulær omstilling af dansk erhvervsliv”, som rapporten formulerer det.

Et væsentligt element her handler om at ”hjælpe SMV’erne i gang”, som Flemming Besenbacher sagde, og blev bakket op af den ansvarlige minister.

”Regeringen er kisteglade for denne her rapport. Cirkulær økonomi er både good sense rent forretningsmæssigt, og en moralsk forpligtelse for vores samfund. Ressourceknaphed er en åbenlys udfordring i fremtiden, og her har vi brug for, at alle bidrager; både de store og de små”, sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

De fem målsætninger

  1. Danmark får mere økonomisk værdi ud af materialerne ved at øge ressourceproduktiviteten med 40 pct. ud fra mængden af materialer og 15 pct. ud fra værdien af materialer.
  2. Danmark øger cirkulariteten ved at øge den samlede genanvendelse til 80 pct. og reducere affaldsmængden med 15 pct.
  3. Danmark forbliver førende i Europa til at udvikle cirkulære teknologier og løsninger, og at eksporten af disse er steget.
  4. Danmark udnytter overskydende kapacitet bedre, ved at 50 pct. af befolkningen er aktive i deleøkonomien.
  5. Danmark øger det cirkulære forbrug ved at firedoble den samlede omsætning af miljømærkede produkter og services.

Enormt eksportpotentiale
Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var til stede ved præsentationen, og han lagde vægt på de internationale muligheder, der i hans øjne tegner sig i takt med, at dansk erhvervsliv for alvor sætter gang i omstillingen.

Læs også: Samarbejde bag cirkulær succes

”Vi skal have den cirkulære økonomi på dagsordenen, både herhjemme og i udlandet. Her ser jeg et enormt potentiale for danske virksomheder, der kan eksportere deres løsninger til hele verden. Både state-of-the-art til de lande, der er længst fremme, og de lidt mindre avancerede til dem, der måske er et skridt eller to bagud”, sagde han.

Hent hele rapporten her, inkl. de fem appendikser, der knytter sig til den.

Læs også: De cirkulære anbefalinger – rodebunke eller ny dagsorden?

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Event
Event: Sæt spot på klima og miljø i din ESG-rapportering

Kom og få 2 timers viden om og inspiration til, hvad E’et i ESG er og hvordan du kommer i gang med at kortlægge og forstå et klimaregnskab. Deltag på event den 11. december.

Dato

11.12.2024

Tid

07:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J