Randers Tegl skruer ned for CO2 og op for konkurrenceevnen
Med nye mursten, dokumenterede klimaeffekter og markante investeringer positionerer Randers Tegl sig til en fremtid, hvor klimakrav ikke blot skal overholdes, men bruges aktivt til at styrke forretningen.
Foto: Realdania
Hos Randers Tegl er klima ikke bare en udfordring, men en forretningsmulighed. I takt med at klimakravene til byggeriet strammes, har virksomheden reduceret deres CO2-udledningen på deres mursten med knap 50 procent i gennemsnit. Det er sket gennem investeringer i produktion, overgang til biogas og et stærkere fokus på klimadata.
Et konkret eksempel er lanceringen af produktet Reclay, som består af 30 procent genbrugte mursten. Det sænker behovet for råmaterialer og giver lavere klimaaftryk. Samtidig dokumenterer virksomheden GWP-værdier (Global Warming Potential) helt ned til 4,55 for deres nyeste mursten, hvilket er en halvering sammenlignet med året før.
“Vi skal være dem, der har det laveste CO2-aftryk på vores mursten, da det er et konkurrenceparameter. Som jeg ser det, er det blevet lidt af et kapløb,” siger Kenneth Moesgaard Poulsen, salgschef hos Randers Tegl, til Børsen.
Koncernen har blandt andet investeret 4,5 mio. kr. i varmegenvinding og planlægger yderligere knap 5 mio. kr. i nye løsninger til ressourcegenbrug på værket i Vindø.
Vil skille sig ud
Nye politiske krav betyder, at nybyggeri i Danmark fra 2025 højst må udlede 7,1 kg CO2 pr. kvadratmeter. Samtidig bliver LCA-beregninger og klimadokumentation obligatoriske, hvilket stiller større krav til leverandørernes klimadata. Det åbner en ny konkurrencearena, hvor pris ikke længere er det eneste afgørende parameter.
Randers Tegl ser byggebranchens igangværende grønne omstilling som en anledning til at skille sig ud og blive en del af fremtidens klimavenlige leverandører.
“Det bliver nu endnu vigtigere at kunne levere tydelige klimadata for sine byggematerialer. Som leverandør vil man med klar data ligeledes kunne stille sig godt i forhold til konkurrenter,” siger Christian Jarby, seniorkonsulent hos Rådet for Grøn Omstilling, til Børsen.
Hos Randers Tegl mærker man allerede, at bygherrer, især store aktører som pensionskasser, er villige til at betale en højere pris for klimavenlige produkter. Reclay-murstenen vurderes at koste 15 til 20 procent mere end klassiske alternativer, men bliver mødt med interesse.
- lhs