Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

Hvert år smides der omkring 65.000 madrasser ud i København. Men madrasserne indeholder gode materialer, der kan genanvendes. Derfor starter Københavns Kommune et nyt forsøg.

Så længe de er tørre, må hullede madrasser også gerne komme med i Københavns Kommunes nye genanvendelsesforsøg.. Foto: 123rf.com

19.02.2024

CSR.dk

Årligt smides der omkring 65.000 madrasser ud i København altså mere end 1.300 tons. Det svarer til, at hver københavner skifter sin madras ud hvert tiende år. Madrasserne fylder i affaldsskurene og på genbrugspladserne, og de indeholder materialer, som kan bruges til nye produkter. I dag er det kun fjedrene af metal samt træ fra boksmadrasserne, der bliver genanvendt. Resten af materialerne sendes til forbrænding.

Derfor starter Københavns Kommune et nyt forsøg, hvor man fra d. 1. februar og de næste ni måneder vil indsamle tørre madrasser i hele byen og sende dem til genanvendelse på det nye sorteringsanlæg på Prøvestenen i København og til et specialiseret sorteringsanlæg i Holland.

Madrasserne skal være tørre

Et af kravene til at man kan genanvende madrasserne er, at de skal være tørre. Derfor er det vigtigt, at man stiller sin gamle madras i et overdækket rum til stort indbo i gården eller afleverer sin madras i de tørre containere på Sydhavn Genbrugscenter eller Borgervænget Genbrugsstation.

Når madrasserne er indsamlet, bliver de kørt til Prøvestenen i København. Her vil firmaet Norrecco sortere madrasserne. Boksmadrasserne neddeles på stedet og sorteres i træ, der kan blive til spånplader og metal som fx kan blive til nye fjedre.

Spring- og skummadrasser pakkes og sendes til Holland, hvor de bliver behandlet på et specialiseret sorteringsanlæg, der er bygget til at dele madrasserne op i materialer til genanvendelse, herunder skum, latex, metal og tekstiler.

Fakta:

  • Hvert år smides der omkring 65.000 madrasser ud i Københavns Kommune
  • Københavns Kommune starter et forsøg, hvor man fra d. 1. februar og i de næste ni måneder vil indsamle tørre madrasser i hele byen og sende dem til genanvendelse.
  • Boksmadrasserne bliver findelt og sorteret til genanvendelse på det nye sorteringsanlæg på Prøvestenen i København imens skum- og springmadrasser behandles på et specialiseret sorteringsanlæg i Holland.
  • Københavns Kommune forventer at samle ca. 400 tons madrasser i det kommende forsøg fordelt på 100 tons fra genbrugspladser og 300 tons fra stort indbo.
  • Man kan selv aflevere sin madras til genanvendelse på to forskellige genbrugsstationer i en tør container på Sydhavn Genbrugscenter og Borgervænget Genbrugsstation.

Bøvlet type affald

Ifølge Line Barfod, der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, er madrasserne svære at have med at gøre, når man skal af med dem. 

"Madrasser er en af de mange eksempler på en type affald, der er lidt bøvlet og som vi tidligere har sat ned i gården og ladet blive udsat for vind og vejr. Nu skal vi prøve at gøre noget nyt. Vi skal sætte de gamle madrasser i ly, så vi i Københavns Kommune kan indsamle dem tørt og på den måde kan genanvende materialerne til nye produkter. Der er allerede virksomheder i Danmark, der står klar til at modtage materialerne. Vi skal generelt flytte os væk fra brug og smid væk-kulturen og behandle vores ressourcer bedre. Det her forsøg er netop et eksempel på, at vi i Københavns Kommune går forrest for at øge genanvendelsen og skåne klimaet," siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Forsøget vil vare i ni måneder fra d. 1. februar og skal danne grundlag for en efterfølgende beslutning om, hvorvidt ordningen skal overgå til almindelig drift.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus