Nordisk samarbejde vil gøre kulturen CO2-neutral

Kulturlivet kan på flere måder mindske sit klimaaftryk. Men de nordiske kulturministre vil nu hjælpe branchen på vej ved at gøre viden, metoder og værktøjer for klimaberegning og -kompensation nemmere tilgængelig i hele Norden.

De ekstra midler skal hjælpe den nordiske kulturbranche arbejde med klimakompensation, så dens klimaaftryk mindskes. Foto: Dmytro Sidelnikov / 123RF.

04.11.2022

CSR.dk

Der er blevet iværksat mange satsninger, som skal bidrage til en grøn omstilling af kultursektoren. Flere institutioner og aktører i Norden har værdifulde kompetencer, som flere bør have adgang til, og der findes dermed et stort potentiale for større koordinering, strategisk udarbejdelse og udveksling af viden, metoder og retningslinjer på nordisk niveau. 

Det er ministrenes udgangspunkt i det nye forslag om et pilotprojekt med fokus på klimakompensation, der blev vedtaget på ministrenes onsdagsmøde i Helsingfors i sidste uge.

”Den nordiske kultursektor bakker op om den grønne omstilling og er i fuld gang med projektet Bæredygtige kulturoplevelser, som vi nu styrker med en halv million danske kroner. Sammen vil vi arbejde for et grønnere kulturliv og bane vej for, at aktører med fokus på bæredygtighed deler deres viden og værktøjer med andre,” siger Anette Trettebergstuen, som er Norges kultur- og ligestillingsminister og formand for Nordisk Ministerråd for Kultur i 2022.

Pilotprojektet skal involvere både repræsentanter fra de nordiske støtteprogrammer og eksperter inden for håndtering af klimakompensation. Målet er at støtte vidensudvekslingog skabe større klimabevidsthed.

Læs også: Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane

Projektet skal støtte udarbejdelsen af værktøjer og retningslinjer, som kan hjælpe kulturprojekter med at budgettere for klimakompensation. Projektet vil dermed kunne bidrage til øget bevidsthed om klimakompenserende indsatser – også hos de myndigheder, der forvalter støtte til kultursektoren.  

Projektet inkluderer En grøn vejviser til kulturlivet i Norden, som overordnet skal gøre det nemmere for nordboerne at vælge bæredygtige kulturoplevelser, og BæredygtighedsLAB, som ser nærmere på forbindelsen mellem undervisnings- og kultursektoren, når det gælder bæredygtighed.

Inden for rammerne af projektet bliver der også gennemført et studie, hvor kønsopdelt information om kulturforbrug sammenlignes med klimaaftryk fra forskellige kulturoplevelser.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle