Mexicos avocadoindustri lover afskovningsfri eksport efter afsløringer om ulovlige forhold
Nye retningslinjer skal genetablere tillid til en milliardindustri presset af afsløringer om afskovning, vold og vildledende markedsføring.
Foto: 123rf.com
To af de største brancheorganisationer i Mexicos avocadoindustri, APEAM og MHAIA, har meldt ud, at avocadoproduktion til eksport fremover skal være fri for afskovning. Løftet kommer i kølvandet på en række alvorlige afsløringer om miljøødelæggelse og vold mod lokalbefolkninger i forbindelse med produktionen.
Fra 2026 vil frugt fra plantager, der er anlagt på land afskovet samme år eller senere, ikke længere kunne eksporteres. Plantager etableret på land, der er afskovet mellem 2018 og 2024, vil dog fortsat kunne opnå certificering, hvis de kompenserer for det økologiske tab gennem konkrete miljøtiltag
Industrien er enorm. Omkring 80 procent af Mexicos avocadoeksport går til USA og er i 2025 vurderet til en værdi på cirka 4 milliarder dollar. Ifølge brancheforeningen Avocado Institute of Mexico skaber industrien 6 milliarder dollar i økonomisk output i Mexico og over 7 milliarder dollar i USA.
Vold, vandtyveri og afskovning
Beslutningen om at styrke kontrollen kommer efter en opsigtsvækkende rapport fra Climate Rights International (CRI), der i 2023 dokumenterede omfattende ulovligheder i avocadosektoren. Rapporten anslog, at der mellem 2014 og 2023 sandsynligvis var ryddet mellem 40.000 og 70.000 acres skov til fordel for avocadoplantager. Tidligere afskovning kan bringe tallet helt op over 120.000 acres.
CRI påpegede desuden, at der var dokumenteret ulovlig vandudvinding, hvilket har ført til lokale vandmangelproblemer. Rapporten beskrev også sager om vold mod lokalbefolkningen, herunder kidnapninger og dødelige skyderier, rettet mod personer der modsatte sig afskovningen.
Ifølge Daniel Wilkinson fra CRI samarbejder myndighederne i delstaten Michoacán allerede med eksportører om et certificeringsprogram, som forhindrer, at avocadoer dyrket på afskovet jord bliver eksporteret. Programmet, der blev lanceret i august 2024, omfatter flere af branchens største aktører.
Wilkinson udtalte til ESG Dive, at brancheorganisationernes opbakning er vigtig, men at der fortsat er stor usikkerhed om, hvilke data og metoder der skal anvendes til at dokumentere afskovningsfri produktion.
Industrien peger selv på et eksisterende sporingssystem fra 2020, der kan koble hver enkelt avocado til en specifik producent. Systemet blev oprindeligt indført for at sikre plantesundhed, men udvides nu til også at dække afskovning. Ifølge Ana Ambrosi fra Avocado Institute of Mexico kan systemet spille en nøglerolle i dokumentationen.
Samtidig understregede Wilkinson, at det er afgørende, at certificeringen bliver troværdig og grundig, ellers risikerer indsatsen blot at føre til greenwashing.
- lhs