Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

I PR-tiltag nedtoner eller ligefrem benægter den globale kødindustri konsekvenserne af deres produktion, viser ny undersøgelse. Argumenterne minder om dem, man engang hørte fra tobaksindustrien: Vist nok er lungekræft rigtig, men rygnings betydning er minimal.

Når Danish Crown inkluderer Scope 3-emissioner i deres klimaregnskab, udleder de 40 gange mere CO2, end hvis kun Scope 1 og 2 medregnes. Arkivfoto.

05.08.2021

CSR.dk

Verdens største kødproducenter klimahvidvasker deres produktion, så den lyder mere klimavenlig for forbrugerne. Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse foretaget af DeSmog.

Danish Crown hører med sin størrelse og status som EU’s største kødproducent med i toppen af den globale kødindustri. Og ligesom sine fagfæller har virksomheden ført hvidvaskende PR-kampagner, mener kritikere. Blandt andet har CSR.dk tidligere beskrevet, hvordan en række miljøorganisationer sagsøger Danish Crown for brud på markedsføringsloven på grund af deres ”Klimakontrolleret gris”-kampagne.

Læs også: Advarsler om greenwashing kommer på Danish Crowns produkter 

I kampagnen bruger Danish Crown to ud af de fire klassiske argumenter, der høres fra kødkæmperne:

  1. Kød er ikke så skadeligt for klimaet, som det gøres til.
  2. Teknologiske løsninger er lige om hjørnet – og i øvrigt er netop det land, den enkelte virksomhed ligger i, bedre til at producere klimavenligt kød end andre lande.
  3. Alternativer som vegetarisk kost skader også klimaet.
  4. Kød er godt for folkesundheden, og videnskabelige påstande om det modsatte skydes ned.

Udover at trække tråde til den retorik som både kemi- og olieselskaber kan benytte, minder det på sin vis også om tobaksindustriens mangeårige kommunikationsstrategi.

”Tobaksindustrien udfordrede heller ikke eksistensen af lungekræft, men de blev ved med at benægte eller tale uden om sammenhængen (med rygning, red.) – og det er det, vi ser med kød- og mejeribranchen”, siger Jennifer Jacquet, der er lektor i miljøvidenskab ved New York University til den britiske avis The Independent.

Den indirekte udledning

Når Danish Crown og andre store kødproducenter tillader sig, at nedtone effekten af deres produkter, skyldes det et indskrænket syn på, hvad der tæller som emissioner forårsaget af deres produktion.

Teknisk opgøres virksomheders udledning af drivhusgasser nemlig i tre grupper. Den første kaldes Scope 1 og handler om virksomhedens direkte udledninger fra eksempelvis dens fabrikker og biler. Den anden, som kaldes Scope 2, omhandler indirekte udledninger fra el og varme til produktionen. Den tredje og sidste gruppe er Scope 3, der indregner hele fødekæden; for kødproduktionen for eksempel køers metanudledning og udledninger fra svinefoder og marker.

Problemet i forhold til kødkæmpernes kampagner er, at ingen af dem medregner Scope 3 i deres samlede udledning – som ellers er langt den største synder, når det kommer til kødproduktion. For eksempel vurderer Danish Crown selv i deres seneste bæredygtighedrapport, at 91 procent af drivhusgasdledningen fra kødproduktion i Danmark sker i selve landbruget, hvilket hører under Scope 3.

Læs også: Danmarks første klimaretssag på vej

I samme rapport fortæller Danish Crown, at deres kødproduktion udleder 360.000 tons CO2. Men skulle de vælge at inkludere Scope 3, vil det gange Danish Crowns CO2-belasting med 40 tilsvarende 14-15 millioner tons, vurderer DeSmog og Jennifer Jacquet på NYU.

Selvom Danish Crown nu har meldt ud, at man omlægger sin forretningsstrategi og vil begynde at opgøre sine Scope 3-udledninger, forholder man sig stadig kritisk hos DeSmog.

”Det ændrer ikke det overordnede billede af, at selskaberne er meget selektive om de metoder, de bruger til at beregne deres klimaaftryk, så de kan give tal langt under de estimater, der kommer fra uafhængige forskere”, afslutter Caroline Christen fra DeSmog.

- KCP

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J