Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

I PR-tiltag nedtoner eller ligefrem benægter den globale kødindustri konsekvenserne af deres produktion, viser ny undersøgelse. Argumenterne minder om dem, man engang hørte fra tobaksindustrien: Vist nok er lungekræft rigtig, men rygnings betydning er minimal.

Når Danish Crown inkluderer Scope 3-emissioner i deres klimaregnskab, udleder de 40 gange mere CO2, end hvis kun Scope 1 og 2 medregnes. Arkivfoto.

05.08.2021

CSR.dk

Verdens største kødproducenter klimahvidvasker deres produktion, så den lyder mere klimavenlig for forbrugerne. Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse foretaget af DeSmog.

Danish Crown hører med sin størrelse og status som EU’s største kødproducent med i toppen af den globale kødindustri. Og ligesom sine fagfæller har virksomheden ført hvidvaskende PR-kampagner, mener kritikere. Blandt andet har CSR.dk tidligere beskrevet, hvordan en række miljøorganisationer sagsøger Danish Crown for brud på markedsføringsloven på grund af deres ”Klimakontrolleret gris”-kampagne.

Læs også: Advarsler om greenwashing kommer på Danish Crowns produkter 

I kampagnen bruger Danish Crown to ud af de fire klassiske argumenter, der høres fra kødkæmperne:

  1. Kød er ikke så skadeligt for klimaet, som det gøres til.
  2. Teknologiske løsninger er lige om hjørnet – og i øvrigt er netop det land, den enkelte virksomhed ligger i, bedre til at producere klimavenligt kød end andre lande.
  3. Alternativer som vegetarisk kost skader også klimaet.
  4. Kød er godt for folkesundheden, og videnskabelige påstande om det modsatte skydes ned.

Udover at trække tråde til den retorik som både kemi- og olieselskaber kan benytte, minder det på sin vis også om tobaksindustriens mangeårige kommunikationsstrategi.

”Tobaksindustrien udfordrede heller ikke eksistensen af lungekræft, men de blev ved med at benægte eller tale uden om sammenhængen (med rygning, red.) – og det er det, vi ser med kød- og mejeribranchen”, siger Jennifer Jacquet, der er lektor i miljøvidenskab ved New York University til den britiske avis The Independent.

Den indirekte udledning

Når Danish Crown og andre store kødproducenter tillader sig, at nedtone effekten af deres produkter, skyldes det et indskrænket syn på, hvad der tæller som emissioner forårsaget af deres produktion.

Teknisk opgøres virksomheders udledning af drivhusgasser nemlig i tre grupper. Den første kaldes Scope 1 og handler om virksomhedens direkte udledninger fra eksempelvis dens fabrikker og biler. Den anden, som kaldes Scope 2, omhandler indirekte udledninger fra el og varme til produktionen. Den tredje og sidste gruppe er Scope 3, der indregner hele fødekæden; for kødproduktionen for eksempel køers metanudledning og udledninger fra svinefoder og marker.

Problemet i forhold til kødkæmpernes kampagner er, at ingen af dem medregner Scope 3 i deres samlede udledning – som ellers er langt den største synder, når det kommer til kødproduktion. For eksempel vurderer Danish Crown selv i deres seneste bæredygtighedrapport, at 91 procent af drivhusgasdledningen fra kødproduktion i Danmark sker i selve landbruget, hvilket hører under Scope 3.

Læs også: Danmarks første klimaretssag på vej

I samme rapport fortæller Danish Crown, at deres kødproduktion udleder 360.000 tons CO2. Men skulle de vælge at inkludere Scope 3, vil det gange Danish Crowns CO2-belasting med 40 tilsvarende 14-15 millioner tons, vurderer DeSmog og Jennifer Jacquet på NYU.

Selvom Danish Crown nu har meldt ud, at man omlægger sin forretningsstrategi og vil begynde at opgøre sine Scope 3-udledninger, forholder man sig stadig kritisk hos DeSmog.

”Det ændrer ikke det overordnede billede af, at selskaberne er meget selektive om de metoder, de bruger til at beregne deres klimaaftryk, så de kan give tal langt under de estimater, der kommer fra uafhængige forskere”, afslutter Caroline Christen fra DeSmog.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

19.03.2024Advice

Sponseret

ESG er ikke kun rapportering og compliance - det handler om forandringsledelse og konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København