Innovationsbehovet er konstant

Den hollandske tæppeproducent Dessos vej mod Cradle to Cradle går gennem omfattende innovation og dybe samarbejdsrelationer med leverandører. Det har vist sig også at være en god forretning.

Når Desso laver tæpper, sker det ud fra devisen om, at materialerne skal være så miljøvenlige og i så ren en form, at de kan skilles ad og genbruges igen og igen. .

10.06.2015

CSR.dk

I tråd med Cradle to Cradle-principperne har Desso og nordisk direktør Michael Aastrup som mål, at alle materialerne i Dessos tæpper skal være genbrugte og kunne genbruges som nye tæpper i 2020..

Siden Desso for otte år siden begyndte at omstille virksomheden ud fra Cradle to Cradle-principperne, har de tredoblet deres markedsandel i Europa og udviklet nye, populære produkter. Samtidig med at de, som nordisk direktør Michael Aastrup siger, ’gør det rigtige’.

Læs også: Hvem har taget min flaske?

Når Desso laver tæpper, sker det ud fra devisen om, at materialerne skal være så miljøvenlige og i så ren en form, at de kan skilles ad og genbruges igen og igen.

I produktionen af tæpperne bruges i stort omfang energi fra vedvarende energikilder, og de arbejder kontinuerligt med at mindske forbruget af både materialer og vand.

I tråd med Cradle to Cradle-principperne har Desso som mål, at alle materialerne i Dessos tæpper skal være genbrugte og kunne genbruges som nye tæpper i 2020.

Desuden skal materialerne understøtte Dessos vision om, at virksomhedens produkter bidrager positivt til miljø og sundhed.

Fra olie til genbrugskalk
På den baggrund var første skridt, da Desso gik i gang, at give produkternes bestanddele et eftersyn.

”Det viste sig, at en tredjedel af materialerne i vores produkter skulle erstattes for at leve op til vores nye standarder”, siger Michael Aastrup.

Desso var for eksempel nødt til at udvikle en helt ny bagside til deres tæpper. Den gamle var baseret på bitumen, et restprodukt fra raffineringen af råolie, som ikke kan recirkuleres, hvilket er uforligneligt med Cradle to Cradle-ambitionerne. 

For tre år siden lykkedes det så at lancere tæpper med kalkbaseret bagside under navnet Desso Ecobase. Den næste udfordring var at få fat i ikke-jomfruelig kalk. Efter en afsøgning af mulighederne fandt man ud af, at de hollandske vandværker producerer rigelige mængder affaldskalk, som Desso nu aftager.

Nye produkter og nye alliancer
Ud af arbejdet med at udvikle en ny bagside af nye materialer er også kommet nye produkter med hidtil usete egenskaber.

Trængsel på det grønne gulv

Der er kamp om at være dem med de grønneste gulvløsninger.

Hollandske Desso optræder på denne arena sammen med amerikanske Interface, som siden 1994 har arbejdet frem mod målet om at blive en mere bæredygtig virksomhed.

De to virksomheder har forskellige tilgange – Desso baserer sit arbejde på Cradle to Cradle-konceptet, mens Interface forfølger en mere klassisk bæredygtighedsstrategi.

De to virksomheder er dog fælles om at have mål for anvendelsen af vedvarende energi, genanvendelse af produkterne, nedbringelsen af affald fra produktionen osv. 

Et eksempel er, at Desso opdagede, at den nye kalkbagside kunne gøres gennemsigtig. Den mulighed bruges nu til at producere løsninger i samarbejde med Phillips, hvor der kan trænge lys op gennem tæppet, så det kan fungere eksempelvis som vejviser.

Desso har også rådført sig med Verdenssundsorganisationen, WHO, for at finde ud af, om deres produkter kunne afhjælpe sundhedsproblemer. Det viste sig, at i forhold til luftkvalitet er finstøv et stort problem, fordi mennesker bruger mere end tre fjerdedele af deres tid indendørs.

For Desso blev denne indsigt startskuddet til udviklingen af et tæppe, kaldet Desso Airmaster, som opfanger finstøv og lagrer det der, indtil tæppet støvsuges.

”Den slags produkter var vi aldrig kommet i nærheden af, hvis vi ikke havde begivet os ud på vores Cradle to Cradle-rejse. Det er udfordrende hele tiden at skulle finde på nyt, og behovet for innovation stopper aldrig med de krav, der ligger i vores vision og målsætninger”, understreger Michael Aastrup.

”Det er heller ikke noget, vi kan gøre alene. Og så er det tilfredsstillende at se, hvordan der i starten ikke rigtig var nogen, der gad at danse med os. Nu vil de alle sammen være med”, fortsætter han.

Omkostninger holdes nede, fordi alle er med
”Man kan ikke lykkes med en omstilling, hvis man ikke får medarbejderne med. Det kan ikke bare være ledelsens projekt”, siger Michael Aastrup.

Læs også: Bæredygtige produkter trodser forbrugeres fodslæb

For at blive en Cradle to Cradle-virksomhed er alle Dessos produktionsprocesser blevet re-evalueret. Det kunne godt have skabt problemer, hvis ikke medarbejdere på alle niveauer var blevet involveret i det arbejde.

”Det var vigtigt at få dem, der kendte maskinerne og alle processerne, med i udviklingsarbejdet. Vi tror også, at det er forklaringen på, at vi i dag har en meget høj produktionseffektivitet på vores anlæg. Og at vi derfor har kunnet holde prisniveauet på vores produkter stabilt”, siger Michael Aastrup. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

10.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvert Ton Tæller.

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia