Hvem har taget min flaske?

Carlsbergs største enkeltstående mulighed for at påvirke miljø og klima positivt ligger inden for emballage. Så velkommen til en verden af fadølsankre af plast, tyndere aluminium og plast i dåser og flasker, mindre pap og plast i indpakningen, genbrug af glas og en flaske lavet af træfibre.

Selvom Carlsberg gennem sit datterselskab i Rusland har opstillet mere end 1.800 containere til indsamling af glas, PET og aluminium, er returraterne stadig betydeligt lavere end EU-gennemsnittet..

10.06.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På de fleste af Carlsbergs markeder er der ikke tradition for indsamling og genbrug af emballage, og i nogle lande er der kulturel modstand, fortæller Simon Boas Hoffmeyer, CSR direktør i Carlsberg. .

I de seneste to år har Carlsberggruppen været i fuld sving med at opbygge det, de kalder Carlsberg Circular Community.

Med nu otte samarbejdspartnere kommer bryggerigruppen hele vejen rundt i deres emballageunivers for at finde måder at reducere CO2-emissioner fra deres aktiviteter.

Glasflasker udfordret
Det paradoksale er, at Carlsberg allerede benytter sig af en af de mest miljøvenlige emballager overhovedet: den genfyldelige glasflaske. Ved indsamling og omsmeltning kan en flaske fungere i mere end 70 år. Så hvorfor al den ståhej?

Læs også: Bæredygtige produkter trodser forbrugeres fodslæb

”"Der er to udfordringer. For det første vil forbrugerne have pæne flasker. Derfor arbejder vi også med – inden for vores circular community – at udvikle en slags coating til flaskerne, så de ikke så let får skrammer og mærker"”, forklarer Simon Boas Hoffmeyer, CSR direktør i Carlsberg.

”For det andet er der på fleste markeder på ingen måde tradition for indsamling og genbrug af emballage, som vi kender det i Danmark, og i nogle lande er der kulturel modstand”.

Som nu for eksempel Rusland. Her forbindes genbrug af glasflasker med fattigdom og tiden under Sovjetstyret. Med andre ord ikke noget, som en tjekket forbruger vil være en del af.

Samtidig har genbrug af flasker dog et kolossalt potentiale i forhold til mindre negativ indflydelse på miljø. I Rusland som i mange andre lande.

Selvom Carlsberg gennem sit datterselskab i Rusland har opstillet mere end 1.800 containere til indsamling af glas, PET og aluminium, er returraterne stadig betydeligt lavere end EU-gennemsnittet.

Mange følelser i emballage
Forholdet mellem kunderne og deres drinksemballage er i det hele taget ikke et område, hvor man særlig ofte slipper godt fra at lave om på tingene. Det ved Carlsberg udmærket godt og tænker ind i deres udviklingsprojekter.

Carlsberg har haft et vist held med at lave konkurrencer til for eksempel musikfestivaler og store fodboldkampe, og med at udlevere små bonusser eller præmier når folk returnerede glasflasker. Foto: Carlsberg. .

"”I arbejdet med vores træfiberflaske er vi meget opmærksomme på, at der er forbrugermodstand at overkomme. Den flaske kommer til at føles meget anderledes end glasflasken: Den har ikke den samme lyd, den er ikke gennemsigtig, og dens tekstur er en helt anden, når man drikker af den. Det prøver vi at inddrage i vores designproces. Vi vil også prøve at udnytte de tre år, der går, før vi har en flaske, der er klar til markedet, så vi kan undgå de mest fatale fejl – for eksempel kan man forestille sig, at vi til en start knytter et bestemt brand til træfiberflasken, et brand med en målgruppe, som har vist sig mere modtagelige for en sådan emballageinnovation"”, forklarer Simon Boas Hoffmeyer.

Forbrugere skal motiveres
Det er i det hele taget Carlsbergs erfaring, at der skal ganske målrettet motivation til, hvis forbrugerne skal ændre adfærd i forhold til emballage.

Derfor er der også gennemført aktiviteter på flere kontinenter for at fremme indsamling af glas, dåser og plast. Ligesom virksomheden sammen med Unilever, The Coca-Cola Company, Marks and Spencer og BT Group i 2014 grundlagde projektet “Collectively”, en webplatform rettet mod især unge mellem 20 og 35 år, som skal vise, at det at leve bæredygtigt er ’the new normal’.

Læs også: Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

”"Det vigtige er at starte en positiv ’buzz’ omkring genbrug og bæredygtighed. Vi har haft et vist held med at lave konkurrencer til for eksempel musikfestivaler og store fodboldkampe, og med at udlevere små bonusser eller præmier, når folk returnerede glasflasker. Man skal motivere og gøre det sjovt. Løftede pegefingre virker i al fald ikke”", siger Simon Boas Hoffmeyer.

Carlsberg har sat sig det mål, at alle de lokale selskaber inden 2017 skal have gjort noget for at involvere og informere kunderne i genbrug og bæredygtighed. I 2014 havde 11 ud af gruppens 40 selskaber været i gang. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

19.03.2024Advice

Sponseret

ESG er ikke kun rapportering og compliance - det handler om forandringsledelse og konkurrenceevne

18.03.2024LEAD AGENCY A/S

Sponseret

Forskellighed fremmer forståelsen

18.03.2024MäRK

Sponseret

Her bor den gode (bæredygtigheds-)historie

18.03.2024Make A/S

Sponseret

Ansvarlig marketing: En ny æra og en ny rolle for marketing

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus