Greenpeace finder giftige kemikalier i verdens største børnetøjmærker

I en ny Greenpeace-rapport er brugen af kemikalier i børnetøj hos 12 tøjmærker blevet undersøgt, og rapporten viser, at nogle af de største børnetøjsmærker er uansvarlige i produktionen af tøjet.

En ny Greenpeace-rapport, ”A little Story about the Monsters in Your Closet”, viser, at de største tøjmærker er lige så uansvarlige i produktionen af tøj til børn som voksne, hvilket Greenpeace dokumenterede med to rapporter i 2011 og 2012..

23.01.2014

CSR.dk

I en ny Greenpeace-rapport, ”A little Story about the Monsters in Your Closet”, er brugen af kemikalier i børnetøj hos 12 tøjmærker, heriblandt Adidas, Disney og luksusmærket Burberry, blevet undersøgt.

Der er i alt købt og testet 82 tøjprodukter i 25 lande, og resultaterne viser, at de største tøjmærker er lige så uansvarlige i produktionen af tøj til børn som voksne, hvilket Greenpeace dokumenterede med to rapporter i 2011 og 2012.

”Vi fanger verdens største tøjmærker med bukserne nede, når de sviner vandløbene til fra Beijing til Berlin og sælger tøj til forbrugerne, der også kommer til at udsætte miljøet og sundheden for fare. Det giftfyldte tøj strider imod de grønne brands, som mange tøjmærker bygger op, og det er brandærgerligt, at de ikke bruger pengene til at gøre produktionen bæredygtig frem for bare at snakke om det”, siger Birgitte Lesanner, der er kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace.

Læs også: Zara bøjer sig for Greenpeace-pres

De farlige kemikalier i de globale børnemærker kommer altså med hjem i børneskabet i de danske hjem. Ved de første ture i vaskemaskinen udledes kemikalierne til vandløb og søer og bringes videre i fødekæden, der i sidste ende kan gøre forbrugerne syge.

Kemikaliet nonylphenol, NPE, der bl.a. bruges som blegemiddel er en af tøjindustriens syndere, der var indeholdt i 50 ud af de 82 testede tøjprodukter til børn. Testen viste højest koncentrat af NPE hos C&A, Disney, American og luksusmærket Burberry, der havde NPE i seks ud af ni tøjprodukter.

Når NPE udledes fra tøjfabrikker og tøjvasken hos forbrugerne, er det et kemikalie, der ophober sig i naturen og fødekæden, er hormonforstyrrende og mistænkes for at øge fosterskader og barnløshed. Kemikaliet er da også på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer – men altså hyppigt anvendt alligevel.

Læs også: Vilhelmsen vil have mere bæredygtigt modetøj

Greenpeace har rettet kritik af flere af mærkerne før, og Adidas og Nike har som 16 andre forpligtet sig til kampagnen Detox (afgiftning) for at gøre produktionen 100 procent giftfri inden 2020. Flere har vist, at det kan lade sig gøre at afgifte tøjproduktionen for at skåne miljøet.

”Adidas og Nike var blandt pionererne, der hurtigt forpligtede sig til kampagnen og lovede, at de vil gå forrest og fjerne de giftige stoffer. De har størrelsen og indflydelsen til at trække de andre tøjmærker i en grønnere retning, og derfor skuffer det at se, at de tager forbrugerne med som et led i en kæde, der fortsætter med at sætte miljøet på spil. Vi opfordrer kraftigt til, at tøjmærkerne ser på disse tests og erkender, at de kan gøre det bedre”, siger Birgitte Lesanner.

- JDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Schneider Electrics vidensportal overgår til mySchneider

08.01.2025Schneider Electric

Sponseret

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online