Zara bøjer sig for Greenpeace-pres

Zara vil fjerne alle farlige kemikalier fra tøjproduktionen efter Greenpeace's afsløring af giftige kemikalier i tøjet. Greenpeace opfordrer nu danske Bestseller til at følge trop. Det har koncernen dog ingen planer om.

29.11.2012

CSR.dk

Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende kemikalier skal nu væk fra Zaras tøjproduktion. Tøjkoncernens hovedselskab, Inditex, har her til morgen overfor Greenpeace forpligtet sig til at udfase alle farlige kemikalier inden 2020. Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

Dermed følger Inditex, der blandt andet ejer tøjkæden Zara og har over 5600 butikker verden over, i fodsporene på H&M og Marks & Spencer, der allerede er påbegyndt udfasningen af giftige kemikalier i tøjproduktionen.

"Det er tydeligt, at alvoren ved kemisk forurening af kloden har fået et gennembrud. Der er sket et kvantespring i opfattelsen af, hvordan man som global spiller kan opføre sig. Tiden, hvor man som brand kunne outsource både produktion og ansvar til billige producenter i Asien, er slut,” siger kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen.

Presser Bestseller
Aftalen kommer i forlængelse af en Greenpeace-rapport , som i sidste uge afslørede farlige kemikalier i tøj fra nogen af verdens største tøjkæder. Her i blandt Zara, Benetton, Armani, Diesel – og ikke mindst mærkerne Jack&Jones, Vero Moda og Only, der produceres af den danske Bestseller-koncern.

Greenpeace håber nu at Bestseller vil følge Zaras eksempel.

 ”Hos Bestseller er strategien tilsyneladende at stikke hovedet i jorden. Det bliver spændende at se, hvor længe den strategi holder. Greenpeace forventer, at Bestseller-koncernen viser samme ansvarlighed overfor forbrugerne og miljøet som Inditex, og forpligter sig til at standse brugen af alle farlige kemikalier i forbindelse med produktion af deres tøj,” siger Erik Albertsen.

Bestseller afviser
I dagens udgave af Berlingske afviser Bestsellers CSR-og kommunikationsdirektør Mogens Werge, at koncernen vil bukke under for Greenpeace's pres.

"I 25 år har jeg arbejdet med interesseorganisationer, men jeg har aldrig oplevet et pres som det, Greenpeace udsætter os for nu. Det er en form for pression, som vi ikke vil være med til," siger Mogens Werge.

Han undrer sig over at andre virksomheder har givet efter for Greenpeace.

"Jeg skal ikke kunne sige, hvad de andre virksomheders bevægegrunde har været. Måske har det været for at købe sig til fred. Men det kan vi ikke gå ind på," siger Mogens Werge til Berlingske.

-LA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle