Fagforening og venstrefløj vil have regeringen til at fokusere på psykisk arbejdsmiljø

En ny rapport viser, at der er stor sammenhæng mellem arbejdspres og stress. FTF-formand opfordrer derfor regeringen til at øge indsatsen i kampen mod stress.

17.000 danske løndmodtagere er sygemeldt med stress hver eneste dag, viser en ny undersøgelse. Arkivfoto. .

31.05.2018

CSR.dk

3,8 mio. sygefraværsdage om året skyldes stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø, skriver finans.dk.  

Det viser en ny undersøgelse, som konsulentfirmaet Cowi har udarbejdet for hovedorganisationen FTF, hvor 9.641 medlemmer har svaret.

Undersøgelsen kortlægger det psykiske arbejdsmiljø blandt ca. 450.000 offentligt og privat ansatte.

Og resultatet taler for sig selv, mener formanden for FTF. 

Læs også: Regeringen vil sætte ind mod stress på arbejdspladsen 

”Det er meget, og det er voldsomt. Tænk på hvor meget 3,8 mio. arbejdsdage ville kunne bidrage med i en tid, hvor alle taler om, at der er mangel på arbejdskraft,” siger Bente Sorgenfrey til finans.dk.

Psykisk arbejdsmiljø skyld i 20 pct. fravær
Undersøgelsen viser, at danske lønmodtagere i gennemsnit har haft 6,9 sygefraværsdage inden for det seneste år. Her har 20 pct. (1,4 dage) ifølge de adspurgte været på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Hvis man ganger det tal op, bliver det til 3,8 mio. sygefraværsdage, eller at 17.000 danskere hver dag er sygemeldt på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø, skriver finans.dk

22 pct. af de offentligt ansatte er ofte eller altid stressede, og i ni ud af 10 tilfælde skyldes det arbejdsforholdene. Generelt for lønmodtagere føler 16 pct. sig stressede. 

Resultatet skal ifølge seniorforsker på Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Jesper Kristensen, ses i lyset af, at 15 pct. af danskerne ifølge NFA ”ofte” eller ”hele tiden” har følt sig stressede inden for de seneste 14 dage.

Højt tempo, arbejdsmængde og krav
De offentligt ansatte stresses for det meste af en stor arbejdsmængde, et højt arbejdstempo, høje følelsesmæssige krav i arbejdet og konflikter mellem arbejde og privatliv, konkluderer rapporten.

”Når medarbejderne ikke kan levere den nødvendige kvalitet, er det ikke kun et problem for de borgere, som modtager ydelser og service. Det er i høj grad også en belastning for medarbejderne selv, som i for stort omfang må gå hjem med følelse af ikke at slå til”, skriver Bente Sorgenfrey i rapportens indledning.

Men problemerne med dårligt psykisk arbejdsmiljø kan dog forebygges, mener hun.

Løsning på problemet 
Ifølge Bente Sorgenfrey er det på tide, at politikerne udarbejder en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø med klare regler til arbejdsgiverne.

Desuden foreslår FTF, at det bliver obligatorisk for ledere med personaleansvar at få uddannelse omkring arbejdsmiljø. Og til sidst kan et mere systematisk tilsyn med psykisk arbejdsmiljø forbedre problemet, påpeger organisationen. 

Ny arbejdsmiljøindsats
Bente Sorgenfrey sidder i et ekspertudvalg, som regeringen har nedsat. Efter sommerferien skal udvalget komme med anbefalinger til en gentænkning af hele arbejdsmiljøindsatsen i Danmark.

Det skyldes blandt andet, at udviklingen i ansattes psykiske arbejdsmiljø går den forkerte retning i forhold til de politiske målsætninger, skriver fianans.dk.

Ligesom FTF-formanden mener Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juul, at hvis regeringen støbe en ordentlig arbejdsmiljøindsats sammen, ville det forbedre sygefraværet.

Læs også: Her er vinderne af Årets Arbejdsmiljø 2018 

”Regeringen vil gerne øge arbejdsudbuddet ved at piske de ledige, men hvis man virkelig vil nedbringe sygefraværet og dermed øge arbejdsudbuddet, skal man gøre langt mere for at sikre et godt arbejdsmiljø,” pointerer han til avisen.dk.

Politikeren henviser til beskæftigelsesministeren Troels Lund Poulsens nye udspil om at skaffe mere arbejdskraft ved at stille krav til ledige og kontanthjælpsmodtagere. 

Christian Juhl har sammen med arbejdsmiljøordfører i SF, Karsten Hønge, kaldt beskæftigelsesministeren i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg om forebyggelse af stress.

”Vi vil gerne konfrontere beskæftigelsesministeren med FTF’s forslag, ligesom vi vil erindre ham om, at ministeriets egen undersøgelse af, hvor langt regeringen og forligskredsen er kommet med det psykiske arbejdsmiljø. Tiden er inde til handling,” fastslår Christian Juhl til avisen.dk.

-JJK

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

21.02.2024Nestlé Danmark A/S

Sponseret

KitKat med kakao fra Nestlés indkomst accelerator program lanceres i Danmark og Europa

19.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

12.02.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Gratis læringsforløb om ligestilling i erhvervslivet frem mod Kvindernes internationale kampdag

08.02.2024CSR.dk

Arbejdsgiverorganisation vil kåre årets bedste bæredygtighedsrapport

07.02.2024CSR.dk

Grøn omstilling åbner op for at trække kanten af arbejdsmarkedet ind i varmen

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online