Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

For Rambøll handler det at bygge bæredygtigt langt fra kun om CO2 og energiforbrug; byen skal være til at leve i både socialt, fysisk og mentalt for de mennesker, der udgør dens kerne. Kort og godt: liveable. Bygherren skal bare overbevises.

Dokk1 i Aarhus er et eksempel på en ’liveable building’ med mangfoldige faciliteter til sociale aktiviteter, foreningsliv og netværk. Foto: Rambøll.

30.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”Der er et stort fokus på energieffektivisering og minimering af CO2-udslip, men bæredygtighed er meget mere end det. Det er også noget socialt, hvor mennesket skal være i fokus. Vi skal bygge byer, der tager udgangspunkt i de mennesker, og vi skal gøre det miljømæssigt og økonomisk forsvarligt. Vi skal lave liveable cities”.

Læs også: Bæredygtighed skal give livskvalitet i byerne

Sådan beskriver Executive Director for Global Building i ingeniørvirksomheden Rambøll, Lars Ostenfeld Riemann, sin virksomheds tilgang til det at agere og bygge bæredygtigt. Samtidig understreger han, at disse aspekter i høj grad hænger sammen; en by, der er til at leve i, skal have ren luft, grønne områder, og generelt ikke gøre skade på klimaet, hvilket ”går hånd i hånd med bæredygtighed”, som han siger.

En by, der er til at leve i, skal have ren luft, grønne områder, og generelt ikke gøre skade på klimaet, hvilket ”går hånd i hånd med bæredygtighed”, siger Lars Ostenfeld Riemann. Foto: Rambøll.

Denne ’levedygtige’ by skal i høj grad skabes gennem enkelte projekter. Liveable buildings, altså bygninger designet med menneskelige behov for øje, som giver brugerne livskvalitet på arbejdspladsen, i skolen, i hjemmet etc., samtidig med at de miljømæssige hensyn er inddraget, er et eksempel.

Til at ramme dette menneskelige spektrum kan man som bygherre anvende en stribe værktøjer i form af fx checklister omkring de mere ’bløde’ aspekter (kulturelle og sociale værdier), ligesom en mængde parametre omkring eksempelvis sundhed, lys, akustik, udsigt, æstetik, luftkvalitet, rekreative aktivitetstilbud og lignende skal med i overvejelserne.

Bygherre skal se det lange perspektiv
Udfordringen i den sammenhæng kan være at overbevise netop bygherren om de økonomiske rationaler bag. Hvor let (eller svært) det er, afhænger langt henad vejen af bygherrens plan med projektet, forklarer Lars Ostenfeld Riemann.

”Kvalitetsløft af denne her type koster jo penge, men investeringerne vil ofte tjene sig selv hjem i form af bedre økonomisk afkast for investoren, fx fordi folk performer bedre og er mindre syge i ordentlige omgivelser. Derudover skal bygherren kunne se det langsigtede perspektiv i fx at spare energi og udgifter til renovering ved fra start at bruge bedre – og dyrere – materialer, der holder længere”, siger han og fortsætter:

”Hvis bygherren selv skal bruge bygningen, så er den dialog som regel ganske nem, men taler vi derimod om en developer, der sælger den færdige bygning videre med det samme, så kan det være sværere at overbevise om det her langsigtede perspektiv.”

Rambølls eget hovedkontor i Ørestad i København er designet med brugerne i centrum. Foto: Rambøll.

Rigtig retning med uddannet marked
I det store hele virker det dog på Lars Ostenfeld Riemann som om, at det går i den rigtige retning. Generelt er interessen for koncepter som cirkulært byggeri, life cycle engeneering og analyser, inkluderende byggeri og bæredygtighed som helhed voksende, og lovmæssige aspekter som Bygningsreglementet og Planloven ser ud til at følge efter.

Fremadrettet er spørgsmålet derfor, hvordan tankerne og idéerne om de levedygtige (og måske cirkulære) bygninger får større udbredelse. Det afhænger ifølge Lars Ostenfeld Riemann af to primære faktorer, som Rambøll forsøger at påvirke efter bedste evne.

”For det første er det vigtigt at folkene bag lovgivningen er opmærksomme på den her udvikling og sørger for at gøre plads til, at man kan bygge på den rigtige måde. Fx skal de så vidt som muligt være klar over, hvordan diverse krav influerer på det fysiske niveau”, siger han og fortsætter:

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”For det andet handler det om at uddanne markedet, så økonomien er tilstede. Hvis markedet sætter pris på høj kvalitet og er villig til at betale for det, så skal udviklingen og efterspørgslen nok følge efter. Det er noget vi er gode til i Danmark, når man sammenligner med den internationale scene, så det skal vi holde fast i”, slutter Lars Ostenfeld Riemann.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online