Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

For Rambøll handler det at bygge bæredygtigt langt fra kun om CO2 og energiforbrug; byen skal være til at leve i både socialt, fysisk og mentalt for de mennesker, der udgør dens kerne. Kort og godt: liveable. Bygherren skal bare overbevises.

Dokk1 i Aarhus er et eksempel på en ’liveable building’ med mangfoldige faciliteter til sociale aktiviteter, foreningsliv og netværk. Foto: Rambøll.

30.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”Der er et stort fokus på energieffektivisering og minimering af CO2-udslip, men bæredygtighed er meget mere end det. Det er også noget socialt, hvor mennesket skal være i fokus. Vi skal bygge byer, der tager udgangspunkt i de mennesker, og vi skal gøre det miljømæssigt og økonomisk forsvarligt. Vi skal lave liveable cities”.

Læs også: Bæredygtighed skal give livskvalitet i byerne

Sådan beskriver Executive Director for Global Building i ingeniørvirksomheden Rambøll, Lars Ostenfeld Riemann, sin virksomheds tilgang til det at agere og bygge bæredygtigt. Samtidig understreger han, at disse aspekter i høj grad hænger sammen; en by, der er til at leve i, skal have ren luft, grønne områder, og generelt ikke gøre skade på klimaet, hvilket ”går hånd i hånd med bæredygtighed”, som han siger.

En by, der er til at leve i, skal have ren luft, grønne områder, og generelt ikke gøre skade på klimaet, hvilket ”går hånd i hånd med bæredygtighed”, siger Lars Ostenfeld Riemann. Foto: Rambøll.

Denne ’levedygtige’ by skal i høj grad skabes gennem enkelte projekter. Liveable buildings, altså bygninger designet med menneskelige behov for øje, som giver brugerne livskvalitet på arbejdspladsen, i skolen, i hjemmet etc., samtidig med at de miljømæssige hensyn er inddraget, er et eksempel.

Til at ramme dette menneskelige spektrum kan man som bygherre anvende en stribe værktøjer i form af fx checklister omkring de mere ’bløde’ aspekter (kulturelle og sociale værdier), ligesom en mængde parametre omkring eksempelvis sundhed, lys, akustik, udsigt, æstetik, luftkvalitet, rekreative aktivitetstilbud og lignende skal med i overvejelserne.

Bygherre skal se det lange perspektiv
Udfordringen i den sammenhæng kan være at overbevise netop bygherren om de økonomiske rationaler bag. Hvor let (eller svært) det er, afhænger langt henad vejen af bygherrens plan med projektet, forklarer Lars Ostenfeld Riemann.

”Kvalitetsløft af denne her type koster jo penge, men investeringerne vil ofte tjene sig selv hjem i form af bedre økonomisk afkast for investoren, fx fordi folk performer bedre og er mindre syge i ordentlige omgivelser. Derudover skal bygherren kunne se det langsigtede perspektiv i fx at spare energi og udgifter til renovering ved fra start at bruge bedre – og dyrere – materialer, der holder længere”, siger han og fortsætter:

”Hvis bygherren selv skal bruge bygningen, så er den dialog som regel ganske nem, men taler vi derimod om en developer, der sælger den færdige bygning videre med det samme, så kan det være sværere at overbevise om det her langsigtede perspektiv.”

Rambølls eget hovedkontor i Ørestad i København er designet med brugerne i centrum. Foto: Rambøll.

Rigtig retning med uddannet marked
I det store hele virker det dog på Lars Ostenfeld Riemann som om, at det går i den rigtige retning. Generelt er interessen for koncepter som cirkulært byggeri, life cycle engeneering og analyser, inkluderende byggeri og bæredygtighed som helhed voksende, og lovmæssige aspekter som Bygningsreglementet og Planloven ser ud til at følge efter.

Fremadrettet er spørgsmålet derfor, hvordan tankerne og idéerne om de levedygtige (og måske cirkulære) bygninger får større udbredelse. Det afhænger ifølge Lars Ostenfeld Riemann af to primære faktorer, som Rambøll forsøger at påvirke efter bedste evne.

”For det første er det vigtigt at folkene bag lovgivningen er opmærksomme på den her udvikling og sørger for at gøre plads til, at man kan bygge på den rigtige måde. Fx skal de så vidt som muligt være klar over, hvordan diverse krav influerer på det fysiske niveau”, siger han og fortsætter:

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”For det andet handler det om at uddanne markedet, så økonomien er tilstede. Hvis markedet sætter pris på høj kvalitet og er villig til at betale for det, så skal udviklingen og efterspørgslen nok følge efter. Det er noget vi er gode til i Danmark, når man sammenligner med den internationale scene, så det skal vi holde fast i”, slutter Lars Ostenfeld Riemann.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online