Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

For Rambøll handler det at bygge bæredygtigt langt fra kun om CO2 og energiforbrug; byen skal være til at leve i både socialt, fysisk og mentalt for de mennesker, der udgør dens kerne. Kort og godt: liveable. Bygherren skal bare overbevises.

Dokk1 i Aarhus er et eksempel på en ’liveable building’ med mangfoldige faciliteter til sociale aktiviteter, foreningsliv og netværk. Foto: Rambøll.

30.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”Der er et stort fokus på energieffektivisering og minimering af CO2-udslip, men bæredygtighed er meget mere end det. Det er også noget socialt, hvor mennesket skal være i fokus. Vi skal bygge byer, der tager udgangspunkt i de mennesker, og vi skal gøre det miljømæssigt og økonomisk forsvarligt. Vi skal lave liveable cities”.

Læs også: Bæredygtighed skal give livskvalitet i byerne

Sådan beskriver Executive Director for Global Building i ingeniørvirksomheden Rambøll, Lars Ostenfeld Riemann, sin virksomheds tilgang til det at agere og bygge bæredygtigt. Samtidig understreger han, at disse aspekter i høj grad hænger sammen; en by, der er til at leve i, skal have ren luft, grønne områder, og generelt ikke gøre skade på klimaet, hvilket ”går hånd i hånd med bæredygtighed”, som han siger.

En by, der er til at leve i, skal have ren luft, grønne områder, og generelt ikke gøre skade på klimaet, hvilket ”går hånd i hånd med bæredygtighed”, siger Lars Ostenfeld Riemann. Foto: Rambøll.

Denne ’levedygtige’ by skal i høj grad skabes gennem enkelte projekter. Liveable buildings, altså bygninger designet med menneskelige behov for øje, som giver brugerne livskvalitet på arbejdspladsen, i skolen, i hjemmet etc., samtidig med at de miljømæssige hensyn er inddraget, er et eksempel.

Til at ramme dette menneskelige spektrum kan man som bygherre anvende en stribe værktøjer i form af fx checklister omkring de mere ’bløde’ aspekter (kulturelle og sociale værdier), ligesom en mængde parametre omkring eksempelvis sundhed, lys, akustik, udsigt, æstetik, luftkvalitet, rekreative aktivitetstilbud og lignende skal med i overvejelserne.

Bygherre skal se det lange perspektiv
Udfordringen i den sammenhæng kan være at overbevise netop bygherren om de økonomiske rationaler bag. Hvor let (eller svært) det er, afhænger langt henad vejen af bygherrens plan med projektet, forklarer Lars Ostenfeld Riemann.

”Kvalitetsløft af denne her type koster jo penge, men investeringerne vil ofte tjene sig selv hjem i form af bedre økonomisk afkast for investoren, fx fordi folk performer bedre og er mindre syge i ordentlige omgivelser. Derudover skal bygherren kunne se det langsigtede perspektiv i fx at spare energi og udgifter til renovering ved fra start at bruge bedre – og dyrere – materialer, der holder længere”, siger han og fortsætter:

”Hvis bygherren selv skal bruge bygningen, så er den dialog som regel ganske nem, men taler vi derimod om en developer, der sælger den færdige bygning videre med det samme, så kan det være sværere at overbevise om det her langsigtede perspektiv.”

Rambølls eget hovedkontor i Ørestad i København er designet med brugerne i centrum. Foto: Rambøll.

Rigtig retning med uddannet marked
I det store hele virker det dog på Lars Ostenfeld Riemann som om, at det går i den rigtige retning. Generelt er interessen for koncepter som cirkulært byggeri, life cycle engeneering og analyser, inkluderende byggeri og bæredygtighed som helhed voksende, og lovmæssige aspekter som Bygningsreglementet og Planloven ser ud til at følge efter.

Fremadrettet er spørgsmålet derfor, hvordan tankerne og idéerne om de levedygtige (og måske cirkulære) bygninger får større udbredelse. Det afhænger ifølge Lars Ostenfeld Riemann af to primære faktorer, som Rambøll forsøger at påvirke efter bedste evne.

”For det første er det vigtigt at folkene bag lovgivningen er opmærksomme på den her udvikling og sørger for at gøre plads til, at man kan bygge på den rigtige måde. Fx skal de så vidt som muligt være klar over, hvordan diverse krav influerer på det fysiske niveau”, siger han og fortsætter:

Læs også: Danske byer som bæredygtige forbilleder

”For det andet handler det om at uddanne markedet, så økonomien er tilstede. Hvis markedet sætter pris på høj kvalitet og er villig til at betale for det, så skal udviklingen og efterspørgslen nok følge efter. Det er noget vi er gode til i Danmark, når man sammenligner med den internationale scene, så det skal vi holde fast i”, slutter Lars Ostenfeld Riemann.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige byer

I verdens jagt på et bedre klima, renere luft og sundere mennesker, er klodens byer altafgørende. Her fortæller danske og udenlandske eksperter og partnere på CSR.dk om ny teknologi, tendenser og målsætninger, der skal skubbe udviklingen i den bæredygtige retning.

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet