Danske fødevaregiganter er splittede over fremtidens landbrug
Med Carlsbergs massive satsning på regenerativt landbrug bliver andre nøglespillere i fødevareindustrien nødt til at følge med for at fremtidssikre deres forretning. Det viser en analyse fra Boston Consulting Group og Danmarks Naturfredningsforening.
Carlsberg har allerede lagt sig klart i spidsen: Bryggeriet tredivedobler til næste år sit indkøb af regenerativt dyrket bygmalt og stiller nye krav til resten af leverandørkæden for at fremtidssikre sin forretning.
”På den lange bane mener vi ikke, at der vil være plads til virksomheder, der ikke tager den her agenda seriøst. Så derfor er det også en langsigtet investering i vores brand”, siger topchef Jacob Aarup-Andersen til Finans.
Hos Danish Crown er holdningen mere afventende. Koncernen vil først stille krav, når der ligger fælles definitioner af, hvad regenerativt landbrug præcist indebærer. Arla holder lignende afstand og ønsker slet ikke at kommentere emnet.
Positionerne efterlader de største danske fødevaregiganter på vidt forskellige spor i forhold til det, der meget vel kan blive fremtidens standard for landbrug.
Markant gevinst for både klima og bundlinje
En ny analyse fra Boston Consulting Group og Danmarks Naturfredningsforening konkluderer, at landmænd kan løfte driftsmarginen med 20-40 procent efter tre-seks år og samtidig skære omtrent ti procent af drivhusgasudledningen ved at skifte til regenerative dyrkningsmetoder.
Metoderne gør tilmed jorden sundere og høsten mere robust, især når vejret bliver ekstremt.
”Kun de virksomheder, der er forberedt på en fremtid som denne, vil overleve. Modstandsdygtighed er afgørende”, siger BCG-partner Peter Jameson til Finans.
Dermed bliver presset på Danish Crown, Arla og andre nøglespillere stadig større. For mens regenerativ omstilling koster opstartskapital, peger analysen på et op til 40 procent højere dækningsbidrag per hektar, når omlægningen først er gennemført.
Carlsbergs satsning kan således blive et wake-up call til resten af branchen: enten følger de trop og fremtidssikrer forretningen, eller også risikerer de at stå med øgede omkostninger og faldende konkurrenceevne i en mere klimafølsom verden.
- lhs