Danmark eksporterer 'Det Økologiske Spisemærke' til udlandet

Det Økologiske Spisemærke fejrer 10-års jubilæum i år og kan samtidig glæde sig over stor udenlandsk bevågenhed.

Det Økologiske Spisemærke fungerer som en trappemodel, der giver spisesteder bronze (30-60 procent), sølv (60-90 procent) eller guldmærkning (90-100 procent) alt efter, hvor stor en andel af fødevarerne, der er økologiske. PR-foto..

07.08.2019

CSR.dk

Det danske statskontrollerede økologiske spisemærke, som blev introducerede til det danske foodservice-marked i 2009, er populært i udlandet. Det ligner det velkendte røde økologimærke, men fungerer som en trappemodel, der giver spisesteder bronze (30-60 procent), sølv (60-90 procent) eller guldmærkning (90-100 procent) alt efter, hvor stor en andel af fødevarerne, der er økologiske.

Læs også: Centralasiatisk land vil lave økologisk landbrug

”Det Økologiske Spisemærke er en effektiv måde at gøre forbrugeren opmærksom på spisestedets brug af økologiske fødevarer. Samtidig skaber trappemodellen med bronze, sølv og guldmotivation i køkkenet og incitament til at øge andelen af økologiske fødevarer”, siger Gregers Hummelmose, der er fuldmægtig i Fødevarestyrelsen, og som sidder med ansvaret for Det Økologiske Spisemærke.

Spisemærket er en unik mulighed for at efterkomme den høje efterspørgsel efter økologi og styrker den enkelte virksomheds brand, og det har tilsyneladende skabt en dominoeffekt blandt spisesteder i hele landet: Tæt på 2.600 offentlige køkkener og private spisesteder har taget mærkningen til sig, og 71 procent af danskerne kender nu til økologimærkningen.

Udlandet ser mod Danmark
Det er både inden- og udenfor Europa, at virksomheder og myndigheder ser mod Danmark i forhold til økologi. Sverige og Norge har med inspiration fra den danske model udrullet deres egen version af   spisemærke, og flere andre lande er i dialog med Danmark om det. Både Østrig, Frankrig og Storbritannien er interesserede, og i østasiatiske lande som Kina, Korea og Indonesien er der også et begyndende momentum.

”Den danske model er blevet så succesfuld, at den efterspørges flere forskellige steder i udlandet, og det skaber mulighed for nye eksportforbindelser. Vi bidrager med vores viden og erfaring om spisemærkets udvikling i Danmark til dem, der spørger, og det kan smitte af på den danske eksport af økologiske fødevarer. Man kan tale om en form for systemeksport”, fortæller Gregers Hummelmose.

Jordbrugsøkonom i Fødevarestyrelsen, Carmen Calverley, er en af dem, der spreder danske erfaringer med økologi. Hun har travlt med at fortælle om det succesfulde økologimærke, og i øjeblikket er det særligt Tyskland, der interesserer sig for danske erfaringer:

”Tyskland oplever en høj efterspørgsel efter økologi, men det er ikke reflekteret i det tyske foodservicemarked. De trækker derfor på vores viden og erfaringer med Det Økologiske Spisemærke”, fortæller Carmen Calverley.

Fordel for danske producenter
Med den udenlandske interesse for Det Økologiske Spisemærke øjner flere danske virksomheder nu også muligheden for et eksportfremstød.

Hos Food Nation, der er branding konsortium for hele den danske fødevareklynge og bindeled mellem danske fødevarevirksomheder og det internationale marked, ser man også en oplagt mulighed for at styrke danske fødevareproducenters og foodservice-virksomheders forretningsmuligheder i udlandet.

”Danmark er verdensmestre i økologi og har både et stort udbud af økologiske varer, men også en stor vidensbase med løsninger indenfor økologisk produktion, som vi ser et stort eksportpotentiale i. I foodservice-sektoren bruges der rigtig mange varer, og hvis Det Økologiske Spisemærke kan inspirere andre lande til selv at igangsætte en lignende mærkningsordning er potentialet for dansk økologieksport stor”, siger Lise Walbom, CEO hos Food Nation.

Læs også: En skitse af fremtidens fødevarebranche

Det Økologiske Spisemærke fejrer 10-års jubilæum i 2019, og i den anledning vil Fødevarestyrelsen sætte fokus på de sideeffekter, som spisemærket skaber. Undersøgelser viser nemlig, at den økologiske omlægning hos spisestederne ofte skaber en sundere og mere klimavenlig menu med mindre kød, mere frugt og grønt og mindre madspild.

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V