Coronaupdate: Build back better er lig med grøn omstilling

Omend coronakrisen på ingen måde er afsluttet, så er samtalen om tiden efter krisen ved at tage form. Den handler om at investere i det, der gør samfund bæredygtige og robuste.

01.05.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Begrebet: ”build back better” dukker op flere og flere steder i disse uger. Det har sin oprindelse i katastrofehåndteringsverdenen og handler om, at når man nu alligevel er landet i noget, som skal genopbygges, så kan man sørge for at udnytte situationen. I dette tilfælde til at få flyttet samfund og verden i en mere bæredygtig retning.

Således også i FN, hvor de har taget opgaven på sig og nu beder alle landes regeringer om at gribe chancen for at skabe mere bæredygtige, robuste og rummelige samfund. Generalsekretær António Guterres har peget på seks klimarelaterede handlinger, som skal forme genopbygningen – og udføres med respekt for menneskerettigheder:

  1. De midler, der vil blive brugt på genopretning, skal levere jobs og markedsmuligheder relateret til grøn omstilling.
  2. Når skatteydernes penge investeres i at redde virksomheder, skal hjælpen komme med krav om at skabe grønne jobs og bæredygtig vækst.
  3. Finanspolitik skal drive udviklingen fra en grå til en grøn økonomi.
  4. Offentlige midler skal bruges til at investere i fremtiden – ikke fortiden – og kanaliseres ind i bæredygtige sektorer og projekter der hjælper miljø og klima. Ingen subsidier til fossile brændstoffer og de, der forurener, skal betale for at gøre det.
  5. Klimarisici og -muligheder skal integreres i det finansielle system og i al politikdannelse
  6. Det internationale samfunds er nødt til at arbejde sammen.

En lang række af FN’s organisationer og projekter har allerede meldt sig under build back better-fanerne.

EU Kommissionen: Green Deal er selve motoren
Samme stålsatte fokus på grøn omstilling havde EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, da han i denne uge garanterede, at den ambitiøse Green Deal kommer til at være kernen i genopretningen af EU-landene. Noget Tysklands kansler Angela Merkel allerede har lovet.

“Når vi nu planlægger langsomt at vende tilbage til arbejdet og at invester milliarder af Euro for at genstarte vores økonomi, så bør vi undgå at falde tilbage I gamle, forurenende vaner,” sagde von der Leyen i et video statement, og tilføjede at Green Deal vil være motoren i genopretningen.

Ifølge hende, kan det konkret betyde f.eks. investeringer i vedvarende energi, ”rene” biler, bygningsrenovering med fokus på energieffektivitet, ved at købe bæredygtige fødevarer, genbruge materialer og produktion af ”low-carbon” stål, som on der Leyen udråbte til at være essensen af EU’s Green Deal.

Danmark: Gode – men dyre – forslag fra klimapartnerskaberne
Herhjemme kommer den planlagte klimalov og -plan til at spille en central rolle i designet af en genopretningsplan.

Det politiske arbejde er i nogen grad sat på hold, men det af regeringen nedsatte Klimaråd har nu evalueret alle klimapartnerskabernes forslag.

Den gode nyhed er, at partnerskaberne leverer de nødvendige reduktioner for at Danmark kan nå sit reduktionsmål for CO2 på 70 procent i 2030. Den dårlige er, at anbefalingerne dumper den anden del af opgaven stillet af regeringen til klimapartnerskaberne – at klimaindsatsen ikke skulle være unødigt dyr.

En klar overvægt af de mange anbefalinger peger således på staten eller fonde som finansieringskilde. Til gengæld peger ingen af dem på en dansk drivhusgasafgift, selvom stort set ”… alle indflydelsesrige danske økonomer er enige om, at en høj afgift på drivhusgasser er et nødvendigt skridt”, skriver Information.

Klimarådets formand, Peter Møllgaard, siger da også, at ”Det måske ikke er så overraskende, at partnerskaberne ikke foreslår det,” og anerkender, at den nuværende situation mest peger i retning af tilskud.
”Men det er også vores klare holdning, at vi på den anden side af krisen skal indfase den afgift, som vi har foreslået,” siger han til Information.

Eksemplet Sydkorea
Mangler man andet end teoretiske og måske endda håbs-baserede forklaringer på, hvorfor ”build back better” med grønne investeringer virker, så dukkede eksemplet Sydkorea op i et webinar afholdt af World Resources Institute tidligt i april måned.

Efter finanskrisen i slutningen af nullerne investerede landet således markant mere af deres økonomiske kick-start i grønne initiativer end de fleste andre lande. 

Faktisk placerede Sydkorea hele 80 procent af sine finanspolitiske midler i 2009 grønt, mens de fleste andre lande, heriblandt både Kina, USA og en del europæiske, lagde sig på omkring 10 procent.

Resultatet var, at Sydkoreas økonomi rettede sig hurtigere end andre OECD-landes, som var omkring et år om at indhente – som det fremgår af grafen.

Hvilken vej kører I?
Så selvom virkeligheden for det meste af danske erhvervsliv stadig er hjælpepakker og kamp for at overleve, så vil der være en vej ud af krisen.

Spørgsmålet er, om ens virksomhed er på den, på vej hen til den eller er kørt i en helt anden retning?

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: coronakrisen

Både redaktionen og partnere på CSR.dk skriver løbende om coronakrisen. Vi har samlet alle artikler her. 

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus