Cirkulært design – en vej til vækst?

Design er til stede i alle led af den cirkulære økonomi. Derfor kan en designtilgang til de cirkulære principper være med til at skabe vækst for danske SMV’er, lyder det fra Designrådet.

Ida Auken (tv.) var en del af eftermiddagens panel sammen med bl.a. Kasper Guldager fra 3XN. Foto: Anders Kampmann.

31.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

De danske muligheder for at skabe grøn vækst via design og cirkulær økonomi var overskriften, da Designrådet i sidste uge samlede 150 små og mellemstore danske virksomheder og aktører til debat og inspiration på Christiansborg.

Læs også: Dagens cirkulære Danmark

Med støtte fra Industriens Fond har Designrådet igangsat en proces omkring at styrke design i uddannelserne, udbrede en bevidsthed om design og identificere vækstmuligheder for SMV’erne i den forbindelse, for på den måde at kunne indfri potentialet ved cirkulær økonomi.

”Design indgår i alle led af den cirkulære økonomi, og med tanke på vores forbrug at materielle goder, der ikke ser ud til at falde lige med det samme, så kan det vise sig meget værdifuldt. Der er allerede stor udenlandsk efterspørgsel på designere, der har viden og kompetencer til at arbejde med den cirkulære økonomi, der kan designe løsninger, optimere ressourceudnyttelse og dermed skabe værdi for virksomheden”, sagde formand for Designrådet, Jens Martin Skibsted.

Fra Industriens Fond talte formidlingsansvarlig Ole Østrup om, hvordan en ”grøn agenda med mere bæredygtige produkter” kan udnytte verdens ressourcer langt bedre. Her pegede han på den cirkulære økonomi som et oplagt redskab, både af økonomiske og imagemæssige årsager, og på hvordan Fonden støtter en lang række projekter, ”der får cirkulær økonomi til at blive til virkelighed”.

Resolve frameworket som udarbejdet af Ellen MacArthur Foundation, her med et udvalg af virksomheder, der anvender de forskellige actions. Illustration: Ellen MacArthur Foundation..

Selvforstærkende handlinger
Ellen MacArthur Foundation var repræsenteret ved Stephanie Hubold, der leder organisationens program for Knowledge Partnerships. Hun fortalte om mulighederne ved at brede den cirkulære økonomi ud som en del af ”en god designrejse”, og nævnte i den forbindelse det Resolve framework, hun selv var med til at definere i en rapport for godt ½1 år siden.

”De forskellige actions er hver især store cirkulære forretningsmuligheder, der i høj grad er opstået på baggrund af den teknologiske udvikling de sidste ca. 15 år. De har potentialet til at styrke hinanden og på den måde tjener hele frameworket som et redskab for virksomheder til at skabe cirkulære strategier og vækstinitiativer”, sagde hun.

Ida Auken var også blandt eftermiddagens talere. Som en del af World Economic Forums Young Global Leader-initiativ siden 2013 fortalte den tidligere miljøminister om, hvordan den cirkulære økonomi fylder mere og mere på dagsordenen til eksempelvis WEF’s netop afholdte årsmøde. Hun pegede også på, hvordan det offentlige bør bidrage vil at ”købe services i stedet for produkter, lease fx hospitalsudstyr” og lignende tiltag omkring genanvendelse, samt ”sørge for bedre regulering og lovgivning” på området.

Læs også: Dell og den cirkulære økonomi

Også virksomheder som Vigga, 3XN og Skagerak var på plads og deltog i det afsluttende panel, hvor der samstemmigt blev talt om de gode muligheder i den cirkulære økonomi, herunder mere ambitiøse ressourcestrategier, hvor begrebet affald bliver afskaffet (ifølge Ida Auken gerne i 2050), hvilket langt henad vejen ligeledes er en designudfordring.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online