Cirkulært design – en vej til vækst?

Design er til stede i alle led af den cirkulære økonomi. Derfor kan en designtilgang til de cirkulære principper være med til at skabe vækst for danske SMV’er, lyder det fra Designrådet.

Ida Auken (tv.) var en del af eftermiddagens panel sammen med bl.a. Kasper Guldager fra 3XN. Foto: Anders Kampmann.

31.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

De danske muligheder for at skabe grøn vækst via design og cirkulær økonomi var overskriften, da Designrådet i sidste uge samlede 150 små og mellemstore danske virksomheder og aktører til debat og inspiration på Christiansborg.

Læs også: Dagens cirkulære Danmark

Med støtte fra Industriens Fond har Designrådet igangsat en proces omkring at styrke design i uddannelserne, udbrede en bevidsthed om design og identificere vækstmuligheder for SMV’erne i den forbindelse, for på den måde at kunne indfri potentialet ved cirkulær økonomi.

”Design indgår i alle led af den cirkulære økonomi, og med tanke på vores forbrug at materielle goder, der ikke ser ud til at falde lige med det samme, så kan det vise sig meget værdifuldt. Der er allerede stor udenlandsk efterspørgsel på designere, der har viden og kompetencer til at arbejde med den cirkulære økonomi, der kan designe løsninger, optimere ressourceudnyttelse og dermed skabe værdi for virksomheden”, sagde formand for Designrådet, Jens Martin Skibsted.

Fra Industriens Fond talte formidlingsansvarlig Ole Østrup om, hvordan en ”grøn agenda med mere bæredygtige produkter” kan udnytte verdens ressourcer langt bedre. Her pegede han på den cirkulære økonomi som et oplagt redskab, både af økonomiske og imagemæssige årsager, og på hvordan Fonden støtter en lang række projekter, ”der får cirkulær økonomi til at blive til virkelighed”.

Resolve frameworket som udarbejdet af Ellen MacArthur Foundation, her med et udvalg af virksomheder, der anvender de forskellige actions. Illustration: Ellen MacArthur Foundation..

Selvforstærkende handlinger
Ellen MacArthur Foundation var repræsenteret ved Stephanie Hubold, der leder organisationens program for Knowledge Partnerships. Hun fortalte om mulighederne ved at brede den cirkulære økonomi ud som en del af ”en god designrejse”, og nævnte i den forbindelse det Resolve framework, hun selv var med til at definere i en rapport for godt ½1 år siden.

”De forskellige actions er hver især store cirkulære forretningsmuligheder, der i høj grad er opstået på baggrund af den teknologiske udvikling de sidste ca. 15 år. De har potentialet til at styrke hinanden og på den måde tjener hele frameworket som et redskab for virksomheder til at skabe cirkulære strategier og vækstinitiativer”, sagde hun.

Ida Auken var også blandt eftermiddagens talere. Som en del af World Economic Forums Young Global Leader-initiativ siden 2013 fortalte den tidligere miljøminister om, hvordan den cirkulære økonomi fylder mere og mere på dagsordenen til eksempelvis WEF’s netop afholdte årsmøde. Hun pegede også på, hvordan det offentlige bør bidrage vil at ”købe services i stedet for produkter, lease fx hospitalsudstyr” og lignende tiltag omkring genanvendelse, samt ”sørge for bedre regulering og lovgivning” på området.

Læs også: Dell og den cirkulære økonomi

Også virksomheder som Vigga, 3XN og Skagerak var på plads og deltog i det afsluttende panel, hvor der samstemmigt blev talt om de gode muligheder i den cirkulære økonomi, herunder mere ambitiøse ressourcestrategier, hvor begrebet affald bliver afskaffet (ifølge Ida Auken gerne i 2050), hvilket langt henad vejen ligeledes er en designudfordring.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet