Biodiversitetens COP15 er sparket i gang: ”30 før 30-aftale er målet”

FN samler endnu engang verdens nationer i håbet om at opnå et gennembrud indenfor biodiversitet, som man så det på klimaets COP21 i Paris i 2015. EU’s ambition er en ”30 før 30”-aftale, som vil sikre konkret handling før 2030.

09.12.2022

CSR.dk

Biodiversitet er både et mål i sig selv, når man anser naturen som værende vigtig og med krav på beskyttelse, ligesom biodiversitet kan være et afgørende våben i kampen mod global opvarmning.

Det er grundlaget for COP15, FN’s 15. biodiversitetskonference, som netop nu løber af stablen i Montreal, Canada frem mod den 19. december.

Konferencen kommer på et tidspunkt, hvor et stigende antal virksomheder rapporterer om esg-mål og -tiltag. Samtidig ønsker deltagere som EU at gøre denne cop til et "Paris-gennembrud" for biodiversitet, hvilket henviser til det skelsættende klimatopmøde, hvor verden besluttede at begrænse klimaændringerne til 1,5 grader.

Fra EU’s side af tager man til Montreal med det mål at nå en ”30 før 30”-aftale. Det betyder, at man senest i 2030 vil beskytte 30 procent af land- og havområder og især de områder, der er mest værdifulde for biodiversitets- og økosystemtjenesterne.

Læs også: Arla glemmer skovrydning i opgørelse af scope 3-udledninger

Derudover vil EU genoprette 3 milliarder hektarer af udpint jord og ferskvandsøkosystemer og 3 milliarder hektarer af havøkosystemer, samt indføre en solid overvågningsramme, der støtter nationerne i at gennemføre målene, mens den sikrer, at aftalen gennemføres fuldt ud.

”Naturen er en grundlæggende byggesten for en sund og produktiv planet, der giver os føde og et livsgrundlag og hjælper os med at bekæmpe klimaændringerne. COP15 skal levere en global plan for, hvordan disse byggesten beskyttes og genoprettes. Europa er parat til at sigte højt, men vi skal gøre det sammen med resten af verden,” udtaler Virginijus Sinkevičius, der er kommissær med ansvar for miljø, hav og fiskeri og bliver EU’s repræsentant på konferencen, i en pressemeddelelse.

Ligesom EU ikke tropper op med sin kommissionsformand, er det de færreste deltagende nationer, som sender sin statsleder. I stedet er det i høj grad de relevante ministre, der deltager, hvilket dog kan blive en fordel for de mere tekniske forhandlinger, vurderer Bloomberg.  

Finansverden på den biodiverse vogn

Udover verdens landes officielle repræsentanter deltager omkring 1,400 organisationer – bl.a. NGO’er og et rekordstort antal finansielle virksomheder – fra 103 forskellige lande.

En af de finansielle virksomheder, som håber på konkrete og ambitiøse resultater fra Montreal, er danske PensionDanmark, som selv har gjort biodiversitet til sin første prioritet i sin bæredygtighedsstrategi.

”Vi håber, at verdens lande bliver enige om ambitiøse målsætninger, der sætter retning for fremtidens finansiering af naturbaserede løsninger og for at vende naturtab. Vi tror på, at de virksomheder, der påtager sig et ansvar for at skabe positiv forandring, har de bedste forudsætninger for at skabe langsigtede afkast,” siger Torben Möger Pedersen, der er adm. direktør i PensionDanmark, og fortsætter:

Læs også: Pensionsselskaber halter bagefter på biodiversitetsområdet

”Derfor vil tiltag, som skaber rammerne om bedre biodiversitet også være gode nyheder for vores medlemmers pensionsopsparinger.”

Konkret stræber pensionsselskabet efter, at der gives et klart politisk mandat med krav om, at den finansielle sektor afstemmer sine aktiviteter i forhold til de vedtagne biodiversitetsmål, såvel som at det skal være obligatorisk for store virksomheder og finansielle institutioner at rapportere på indvirkninger og afhængigheder af naturen.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

12.09.2024CSR.dk

Ny guide til integration af FN’s verdensmål i forretning

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 16. sep: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

16.09.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus