Aarhus indfører pant på takeaway-emballage

Som den første kommune i landet er Aarhus klar til at indføre pant på takeaway-emballage. Målet er at skabe et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Foto: 123RF.

10.02.2023

CSR.dk

Det skal snart være slut med at smide den tomme to go-kop i skraldespanden eller ærgre sig over, at der flyder med engangsemballage i Aarhus.

For Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, vil som et treårigt forsøg indføre pant på takeaway-emballage.

Rammerne og finansiering er på plads. Derfor annoncerer kommunen nu et udbud efter en eller flere eksterne samarbejdspartnere, der kan hjælpe med at etablere et pantsystem, der skal kunne bruges i hele Aarhus Midtby.

Læs også: Dansk friluftskæde kaster sig ud i genbrug og reparation af tøj

”Aarhus skal gå forrest og være med til at udvikle og afprøve nye og innovative løsninger, der kan understøtte den grønne omstilling. Vi bruger enorme mængder takeaway-emballage i Danmark, og forbruget er stigende. Derfor betyder det virkelig noget, hvis vi kan gøre det nemmere for både forbrugere og erhvervsliv at vælge et mere bæredygtigt alternativ til engangsemballage,” uddyber Nicolaj Bang i en pressemeddelelse.

Forsøget vil starte med at fokusere på to go-kopper, men det er ambitionen at etablere et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage.

100.000 engangsbægere i åen

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen. Robotarmen SeaProctorOne ved Dokk1 har eksempelvis samlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus Å i løbet af halvandet år.

Flere af byens kaffebarer har efterspurgt et fælles system, der kan håndtere logistikken omkring en genbrugskop, der kan bruges på tværs af byen. Derfor har der været en løbende dialog om projektet, og mere end 25 kaffebarer har allerede tilkendegivet, at de støtter op om idéen om vaskbare genbrugskopper med pant.

”Vi er mange kaffebarer, der har et stort fokus på at være så bæredygtige som muligt. Samtidig oplever vi, at flere af vores kunder efterspørger et bæredygtigt alternativ til engangskopper. Derfor glæder vi os til se, hvordan et fælles pantsystem kan komme til at fungere,” fortæller Josephine Svane fra Jumbo Bakery.

Det bliver frivilligt om byens kaffebarer og cafeer vil være med i forsøget. Dog skal pantkopperne kunne købes og afleveres mange steder i byen, så det bliver så nemt, som muligt, at pante koppen, når den er tom.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

19.08.2024Green Moves

Sponseret

Hastigt voksende certificering skiller fårene fra bukkene

19.08.2024JUC SERVICE ApS

Sponseret

Virksomheder styrker deres ESG-indsats med kompetenceløft til medarbejdere

19.08.2024Finansforeningen

Sponseret

ESG-investering skaber bedre afkast!

08.08.2024CSR.dk

UN Tourism og TUI Care Foundation støtter afrikanske håndværkere i landdistrikter

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

11.06.2024CSR.dk

Der bliver hårdt brug for de grønne stemmer i Europa-Parlamentet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact & ESG-værktøjer

Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact? Til dette informationsmøde fortæller vi, hvordan vi kan understøtte bæredygtig fremdrift i jeres virksomhed, mens Louise Funch, Senior Sustainability Manager, Communication, Sustainability & Public Affairs hos Salling Group fortæller om deres erfaringer som medlem af UN Global Compact.

Dato

11.09.2024

Tid

10:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online