4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

Gamle paradigmer for indkøb holder ikke er længere vand. Verden er truet af klima- og miljøforandringer, og det har store konsekvenser for forretning og indkøb.

”40 procent af de globale drivhusgasemissioner påvirkes ifølge CDP direkte eller indirekte af indkøb. Tænk over det. Indkøb er en så massiv kraft, at vi kan gøre en alvorlig forskel, hvis vi integrerer klima eller bæredygtighed i deres optimeringskriterier", skriver Thomas Buch Andersson. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

05.04.2024

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Mange har længe anskuet det på den måde, at indførelse af en bæredygtig adfærd i indkøbspraksis ville belaste omsætning og omkostninger på negativ vis, og derfor har mange valgt stort set at fortsætte business-as-usual.

”Men det valg er simpelthen ikke længere en mulighed. Det er faktisk sådan, at det i dag vil være økonomisk uansvarligt ikke at reagere på klimatruslen”. Sådan skriver Nancy Gills i forordet til rapporten ”The Power of Procurement: Tackling the Climate Challenge” udgivet af konsulenthuset Egon Zehnder i samarbejde med First Movers Coalition og World Economic Forum.

Læs også: Staten opruster på SCM-kompetence

Krav om scope 3 rapportering, kritiske komponenter i restordre, udsving i energipriser, logistiske nedbrud forårsaget af tørke, storme eller brande – det er alt sammen klimarelaterede hændelser, som indkøbsdirektører ikke kan komme udenom at forholde sig meget aktivt til, hvis deres virksomheder skal holde gang i hjulene. De må i endnu højere grad end tidligere tænke i ’systemer’ – og et omfatter ikke kun egen forsyningskæde og alle de leverandører og geografier, det involverer, men det omfatter også den bredere værdikæde, som virksomheden er en del af. 

Thomas Buch Andersson, der er stifter af startup-virksomheden Responsibly og tidligere BCG-konsulent, fremhæver endnu en faktor, som presser på for at få flere ESG-hensyn ind i indkøbsarbejdet. I et opslag på Linkedin skriver han: 

”40 procent af de globale drivhusgasemissioner påvirkes ifølge CDP direkte eller indirekte af indkøb. Tænk over det. Indkøb er en så massiv kraft, at vi kan gøre en alvorlig forskel, hvis vi integrerer klima eller bæredygtighed i deres optimeringskriterier."

4 hacks til mere ESG 

Opslaget fortsættes med Thomas Buch Anderssons bud på eksempler fra rapporten, som er særligt brugbare for indkøbschefer. 

Du kan også opdage, at to leverandører, der på alle andre parametre fremstår jævnbyrdige, er den ene måske væsentligt mere avanceret på bæredygtighedsparameteren.

Thomas Buch Andersson

"Men hvad er nogle af de konkrete bedste praksis? Her er nogle temaer fra en fantastisk rapport fra Egon Zehnder.” skriver han. De kommer her: 

 1. Forpligt dine leverandører: Det første tema er elementært - men meget indflydelsesrigt. Gør som Volvo Group, Schneider Electric og mange andre klimaledere og inddrag dine leverandører til at beregne emissioner og forpligte sig til at reducere dem. Vis dem, at dette betyder noget, når du vurderer og udvælger leverandører. Undervurder ikke kraften i dette signal. 
   
 2. Tænk i dine leverandørers behov: Sommetider har leverandører brug for en hjælpende hånd til at klare den grønne omstilling. Hjælp dine leverandører med at finansiere det ved for eksempel at underskrive købsaftaler. Når en leverandør har forpligtet efterspørgsel i en længere periode, kan de gå til en bank og få finansiering baseret på den efterspørgsel. Det betyder, at de nu kan finansiere investeringer i aktiver på forhånd for at imødekomme efterspørgslen. Det er også meget lettere for dem at lave den interne forretningscase for at prioritere det. 
   
 3. Samarbejd, samarbejd, samarbejd: Der er et fantastisk citat i rapporten fra Kazuhiro Takahashi, CPO for Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. om at skifte kultur fra en konkurrencedrevet tilgang til den nødvendige samarbejdsorienterede tilgang. Der er også et fantastisk eksempel på, at Vattenfall indgår dybt samarbejde med en leverandør om at producere fossilfrit stål. I så høj grad at de skabte et joint venture omkring det. 
   
 4. Data, data, data: Du skal opgradere dine datakompetencer for at håndtere en bæredygtig indkøbsændring. Bæredygtighed er kompleks. Forsyningskæden har enorm skala. Sammenfaldet af disse skaber en enorm efterspørgsel efter data, der går langt ud over, hvad de fleste indkøbsorganisationer kan håndtere i dag. Undervurder ikke behovet for at hæve dine datakompetencer - og det potentiale generativ AI har for at håndtere det.

Kompleks eksekvering

I kommentarsporet til opslaget er der en del gode kommentarer, og én af dem er fra Joerg Hofstetter, der er Associate Professor på KEDGE Business School & President at International Forum on Sustainable Value Chains (ISVC): ”Jeg er helt enig i, at indkøb er en af de vigtigste funktioner i arbejdet med at takle miljømæssige og sociale temaer. Jeg er dog mindre sikker på, at integration af bæredygtighed i indkøb er en ’no-brainer’. Behovet for det er en no-brainer, ja. Men set fra mit perspektiv er det ikke en no-brainer at implementere det”.

Læs også: Scope 3 kræver massive adfærdsændringer på sygehuse

Det er Thomas Buch Andersson ganske enig i. Han skriver: ”Jeg er helt enig i, at behovet er en no-brainer, men at eksekveringen er en kompleks affære. I min opfattelse er første skridt at introducere temaet i indkøbskriterier og i samtaler med leverandører. Selv hvis vægten af kriteriet reelt er 0, så har det alligevel effekt, fordi du sender et signal om, at her er der noget, som leverandørerne på sigt skal forholde sig seriøst til. Du kan også opdage, at to leverandører, der på alle andre parametre fremstår jævnbyrdige, er den ene måske væsentligt mere avanceret på bæredygtighedsparameteren”.

5 benspænd og 5 løftestænger

Rapporten fremhæver fem store benspænd for indførelse af ESG i værdikæden:

 1. 73 procent peger på afbalancering af omkostninger, kvalitet og kvantitet med bæredygtighedsmål som en udfordring.
 2. 53 procent peger på begrænsninger i den teknologiske værktøjskasse til at understøtte bæredygtighedstiltag.
 3. 25 procent peger på mangel på konsekvent støtte fra kollegaer i ledelsen af andre funktioner.
 4. 20 procent peger på utilstrækkeligt mandat fra topledelsen.
 5. 10 procent peger på mangel på kompetent arbejdskraft.

Undersøgelsen har også fundet frem til fem løftestænger til, hvordan CPO’er kan fremme ESG-arbejdet i indkøb. De fem løftestænger både overlapper med og supplerer Thomas Buch Andersson fire hacks listet oven for.

 1. 60 procent peger på, at styrkelse af relationer med leverandører kan fremme det bæredygtige indkøb.
 2. 45 procent peger på en udvidelse af samarbejdet på tværs af afdelinger internt i virksomheden.
 3. 38 procent peger på integration af cirkulære økonomi-koncepter i indkøbspraksis. Det omfatter for eksempel recirkulering og upcycling.
 4. 28 procent peger på at prioritere bæredygtighed i de interne politikker og målstyringer.
 5. 20 procent peger på investeringer i avancerede indkøbsteknologier og kunstig intelligens for at generere databaserede miljøvenlige beslutninger.

Læs også: 6 trin til at forbedre scope 3 uden stor indkøbsvolumen

Der er ingen tvivl om, at tilføjelsen af bæredygtighed på tværs af ledelsen og styringen af en virksomhed er en stor udfordring. Traditionelle forretningsmodeller og rapporteringspraksisser har en indbygget modstand mod omkostninger forbundet med transformationer, og bæredygtighed er en stor transformation. Rapporten fra Egon Zehnder citerer Björn Stenecker, der er CPO for Vattenfall, for at sige: 

”Topledelsen og virksomheden generelt bliver nødt til at beslutte sig for, at dette er vejen, vi går – og at det vil kræve investeringer”.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved